Stanić: Hrvatsku nije ugrozio euro, već ju godinama ugrožava podilaženje trgovačkomu, bankarskomu i građevinskomu lobiju

Stanić
Foto: Bernard Čović/Glas koncila

Početkom godine Hrvatska je ušla u eurozonu i postala dio schengenskoga prostora. To je zasigurno događaj međaš u povijesti suvremene hrvatske države. Nema nikakve sumnje da se odricanjem hrvatske valute Hrvatska odrekla dijela identiteta, dijela svoje povijesti i donekle djela kulture. No ako je preuzimanje eura kao nove valute učinjeno s ciljem da zauzvrat potencijalno Hrvatska ojača svoju pripadnost zapadnoeuropskim društvima, kulturama i demokracijama, da osnaži svoju ekonomiju, poveća financijsku sigurnost svojih građana i pridonese smanjenju siromaštva, onda ne samo da slijedi razdoblje pomnoga praćenja hoće li se i kako će se to uistinu ostvariti, nego i, sada s odmakom, slijedi preispitivanje radnja onih kojima je kuna pomagala da godinama love u mutnom, piše za Glas Koncila Branimir Stanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava između trgovaca i vlasti

Bilo bi odviše naivno kada bi ljudi u Hrvatskoj nasjeli na predstavu koja se od početka godine odigrava između trgovaca i hrvatske vlasti. Jedni neopravdano dižu cijene, a drugi se čude kako je do toga moglo doći. Prijetnje koje trgovcima, ugostiteljima i drugima koji su pretjerano »zaokruživali« cijene proizvoda i usluga izriču predstavnici vlasti prispodobive su zgodama kad roditelji »strogo« pokazuju kažiprstom plišanim igračkama koje su »krive« jer se dijete o njih spotaknulo. Čak se i djeca s vremenom takvim »prijetnjama« počnu smijati. Kako ne bi i građani kada znaju da se vlasti tek igraju galamdžija – a potiho su već »kapitulirale«.
Upravo se početkom godine nije pokazalo da je Hrvatsku ugrozio prelazak na euro, nego ju već godinama ugrožava podilaženje trgovačkomu, bankarskomu i građevinskomu lobiju. Od njega su, najzad, koristi imali i proračun i pojedinci. Nitko dakle ne može reći da je u Hrvatskoj postalo skupo živjeti tek od 1. siječnja ove godine. Već godinama se upozorava da su odnosi plaća i cijena svojevrsna legalizirana pljačka hrvatskih potrošača.

>Stanić: Što nas uče posljednje riječi pape Benedikta XVI.?

“Događaj stoljeća”

Tko imalo poznaje dinamiku uvođenja novosti na nacionalnoj razini, a nova valuta ulazi u kategoriju »događaja stoljeća«, znade da se s različitih razina unaprijed kalkuliraju rizici. Bilo bi nevjerojatno da predstavnici vlasti nisu računali s podizanjem cijena. Još je manje vjerojatno da nemaju projekcije kada će se bura s negodovanjem građana stišati i kada će se narod naviknuti na »novo normalno«. U tom smislu velikodušnu pomoć davali su vlastima i trgovcima i sindikati. Kad je riječ o socijali, i političke stranke, kad je riječ o politici – jer otkad je najavljen prelazak na novu valutu s njihove strane nisu oblikovani učinkoviti mehanizmi kontrole kojima bi se spriječilo pustošenje sredstava hrvatskih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto prelazak na euro nije istinski hrvatski problem?

Sada, u novonastalim okolnostima, Hrvatska vapi za novom solidarnošću s najugroženijim građanima koji su pogođeni i inflacijom i velikim poskupljenjima. No njihov glas u javnosti nema tko artikulirati. Stoga će teret rastuće krize ponovno pasti na leđa karitativnih ustanova. One nemaju političku moć, ali imaju dužnost brinuti se za najpotrebitije.

Nešto doista nije u redu ako država koja tako napreduje i u političkim asocijacijama, i u kreditnim rejtinzima, i u europskom ugledu njezinih političkih predstavnika, ima malo snage suočiti se s onima koji ju osiromašuju. I demografski i materijalno. Zato prelazak na euro nije istinski hrvatski problem.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.