Stier na konferenciji HPEU: ‘Moramo vidjeti što je doista demokršćanska, što socijaldemokratska politika – da se natječu, a ne da ispada da su svi isto’

Foto: fah

U Zagrebu je u petak započela Međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije na temu “Stoljeće nakon Prvoga svjetskog rata: povijesno nasljeđe i perspektive Europske unije”.

Jedan od govornika bio je i saborski zastupnik HDZ-a, Ivo Davor Stier koji je govorio o europskoj ideji, problemima s kojima se sučava Europa i kako dalje.

“Kada pogledamo značaj Prvoga svjetskoga rata, to je doista bio jedan prekid, kraj jednoga svjetskog poretka koji je bio u 19. stoljeću. Stoljeću u kojem je liberalizam bio dominantan, gdje smo vidjeli kraj Svetoga Rimskog carstva njemačkog naroda, zatim ujedinjenje Njemačke. Stoljeće u kojem smo pokraj liberalizma vidjeli i nacionalizam, stoljeće u kojem smo vidjeli industrijsku revoluciju i globalizaciju, ali i gdje smo vidjeli podjelu svijeta u interesnoj sferi što je dovelo do sukoba. Došlo je do velike tragedije, a nakon Prvog svjetskog rada došlo je i do pokušaja jednim liberalnim imperijalističkim internacionalizmom dati odgovor. Nakon toga smo vidjeli povratak totalitarnih režimima, od Oktobarske revolucije, do fašizma i nacional socijalizma. Zatim smo došli i do  Drugog svjetskog rata i nakon toga do mirovnog projekta Europske unije koji je bio vođen pod motom jedinstvene i slobodne Europe,pod kojim se i počela širiti”, kazao je Stier u uvodu.

Zatim se osvrnuo na probleme s kojima se Europa suočava te uputio kritike.

“Ako ćemo politiku i pripreme za nove europske izbore svesti na one koji su za EU i one koji su protiv tada nećemo možda uočiti razloge takva pristupa. Vrlo lako će nam populisti reći “ma to su podijele između one stare korumpirane politike i one nove”. Umjesto toga trebali bismo saslušati zašto su se pojavile te tendencije, ne njihove lidere, ali da građane, i možda bi trebali u okviru proeuropske ideje vidjeti što bi trebala doista biti demokršćanska, što socijaldemokratska politika, da budu europske i jedna i druga, ali da se natječu, a ne da postanemo jedna diferencirana skupina pa onda ispada da su svi jedno te isto,”, kazao je Stier.

Zaključujući predavanje predložio je novo europejstvo, pripisavši prijedlog Fredericu Roji, talijanskom demokršćaninu. Stier, također, izdvaja tri točke koje smatra najvažnijima:

  • refokusiranje europskog projekta na ona mjesta gdje su potrebna europska rješenja
  • odbacivanje centralizacije, decentralizacija i dozvoljavanje konkurentnosti
  • uočiti da socijalna država nije rješenje u 21 stoljeću
  • ponoviti pitanje supsidijarnosti

 

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr