Stjepan Mesić i Budimir Lončar tvrde da se “u Hrvatsku vraća ustašizacija” i pozivaju na “suprotstavljanje revizionizmu”

Polaganjem vijenaca na spomenik u sinjskom naselju Ruduša u nedjelju je obilježena 78. obljetnica strijeljanja 24 borca partizanskog odreda, a bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te bivši diplomat Budimir Lončar ustvrdili su kako se u Hrvatsku vraća ustašizacija i pozvali na suprotstavljanje revizionizmu.

Kako je Stjepan Mesić doprinio nepravednoj presudi haškog suda?

Dosje Stjepana Mesića nestao iz državnog arhiva, nitko ne zna gdje je?

“Nažalost pred našim očima odvija se nešto što neki neće priznati a to je jedan val fašizacije u Europi ali i fašizacije i ustašizacije u Hrvatskoj,” istaknuo je tom prigodom Mesić.

Ustvrdio je i kako se štampaju knjige koje su “čista laž”, a koje “čitaju oni koji po stadionima viču neprihvatljive poruke i koji nisu educirani jer ih se već od polaska u školu krivo educira tako što se falsificira povijest”.

“Antifašizam nije ideologija nego je to civilizacijski doseg koje moramo poštivati,” poručio je Mesić.

Naglasio je i kako je Narodnooslobodilačka borba (NOB) bila važna za stvaranje Hrvatske države.

“Da nije bilo NOB-a i najvećeg organizatora ustanka u bivšoj Jugoslaviji maršala Tita – bismo li danas uopće imali Hrvatsku i koga bi branili naši jučerašnji branitelji da nisu imali što braniti? Imate ljudi koji su ili seronje ili kukavice i koji ne razumiju o čemu se radi,” rekao je Mesić.

Na svoje retoričko pitanje tko bi obranio Hrvatsku kazao je ironično: “Oni koji su poslije pobjegli u Argentinu, o kojima naša predsjednica kaže da su išli u prostor slobode. Možete misliti, u vrijeme Perona!”

Poručio je i kako je ‘Za dom spremni’ ustaški i fašistički pozdrav, ustvrdivši kako se “stvara komisija koja godinu dan raspravlja i razmišlja.”

“Kao da su s Marsa pali pa ne razumiju o čemu se radi”, dodao je Mesić tumačeći zadaću Povjerenstva za suočavanje s prošlošću koje je formirano na inicijativu predsjednika vlade Andreja Plenkovića.

Nismo bili iza željezne zavjese, a imali smo i jogurta

Mesić smatra pogrešnim izjednačavati sve režime te je ustvrdio kako je tu “malo i Europa kriva.”

“Europski parlament je osudio sve totalitarne režime, ali Jugoslavija nije bila totalitarni režim. Jugoslavija je bila autoritarni režim. Izjednačavati nas i one koji su bili iza željezne zavjese, naša predsjednica ne zna, ali mi nismo bili iza željezne zavjese. A drugo, imali smo i jogurta”, ustvrdio je Mesić.

U izjavi novinarima, nakon svečanosti, Mesić je kazao kako je “bila pogreška koja je mislila da se treba boriti protiv nekakvog imaginarnog komunizma”.

“Niti smo mi bili u komunizmu niti je negdje komunizam uopće postojao, postojali su različiti socijalizmi,” smatra Mesić.

Lončar: Suprotstaviti se onome što poništava vlastitu povijest i temelje

Umirovljeni političar i diplomat Budimir Lončar je ocijenio “iznimno važnim” obilježavanje obljetnice u spomen na partizane koje su prije 78 godina strijeljale vlasti NDH.
“Ovaj događaja ukazuje što je to bila NDH, da je to bila ne samo neofašistička tvorevina nego i da je bila u najbrutalnijoj funkciji koja guši, ubija i maltretira svoj vlastiti narod, a da ne govorimo o prodaji Dalmacije i otoka Italiji,” istaknuo je Lončar.

Lončar je sa skupa pozvao na suprotstavljanje revizionizmu.

Političke otmice i likvidacije u Jugoslaviji: Je li istina da je Budimir Lončar napredovao u OZNA-i i nakon jedne od njih?

(FOTO) Evo tko je došao na proslavu 1000. broja Pupovčevih Novosti, za koje godišnje izdvajamo preko 3 milijuna kuna

Budimir Lončar – Josipovićev savjetnik koji nikad nije prežalio Jugoslaviju

“Naša borba (NOB) obvezuje nas da se suprotstavimo povijesnom revizionizmu, onome što nije istina, što gasi izvore naših vlastitih vrijednosti, što poništava najveću simboliku našeg hrvatskog slobodarskog duha i našeg opredjeljenja,” kazao je Lončar.

Smatra kako obilježavanja obljetnica kao što je ova u Ruduši, trebaju biti velika poruka “da se neistini i povijesnom revizionizmu moramo suprotstaviti i moramo oduprijeti onomu što poništava vlastitu, ne samo povijest, nego naše temelje – političke, moralne, ljudske, povijesne kao nacije, kao države i kao naše današnje hrvatske domovine”.

Prisjetimo se ovom prilikom dva detalja vezana uz Mesića i Lonačara.

Ovo je vrlo zanimljiv govor Stjepana Mesića iz 1992. u Australiji, te zgodnan detalj s čekovima hrvatskog iseljeništva:

Kada je  započela nemilosrdna velikosrpska agresija na Hrvatsku, problem koji je najviše otežao mogućnost obrane napadnutih prostora bio je embargo na uvoz oružja za prostor Jugoslavije nametnut Rezolucijom 713 koju je izglasalo Vijeće sigurnosti UN-a. S objašnjenjem o potrebi spriječavanja “oružanih sukoba na prostoru Jugoslavije”, embargom je zapravo podržan agresor koji je u svojim rukama imao gotovo svu oružanu silu bivše države. Podršku donošenju Rezolucije koja je Hrvatskoj priječila pravo na obranu, pružio je i tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije- Budimir Lončar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina