Što je dosad poznato o navodnom grupnom silovanju djevojčice u okolici Zadra? (2. dio)

Foto: Gettyimages

Sredinom listopada hrvatsku su javnost zgrozili napisi nekih medija koji su objavili vijest o navodnom grupnom silovanju u mjestu pokraj Zadra, a u kojem su počinitelji i žrtva bili maloljetnici. Prema tadašnjim tvrdnjama medija govorilo se o tome kako je za silovanje 16-godišnje djevojčice osumnjičeno sedam mladića koji su je usput ucjenjivali snimkom s mobitela.

> Što se zna o silovanju djevojčice u okolici Zadra?

> Ivica Šola: Ono što je u komunizmu bio verbalni delikt, u liberalizmu je politička korektnost

> Odvjetnica Pinter: ‘Veljača traži nešto što je nemoguće ispuniti, koja je onda svrha prosvjeda’

Javnost je posebice bila zgrožena informacijom da je sudac istrage u Zadru nakon svega pustio osumnjičene za silovanje na slobodu uz mjere opreza. Iz informacija koje su kolale medijima, a inače su zakonom trebale biti tajne, sedmorka je djevojčici prijetila smrću te fizički napala nakon što je žrtva zaprijetila prijavom policiji.

Akcija mladih i Zadarski blok organizirali su prosvjed protiv nepravilnosti u hrvatskom pravosuđu, a sudac Ivan Marković podnio je kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe za prijetnju smrću kao i prijavu protiv nepoznate osobe za povredu tajnosti postupka. Unatoč tome svemu, pa i podrški struke, sudac je bio pod konstantnom medijskom paljbom sve dok žalba nije prihvaćena, a osumnjičeni nisu pritvoreni.

Nakon pritiska aktivista i žalbe odvjetnika, mladićima je određen pritvor, a žrtva je naknadno ispitana putem videolinka koje je uz pauze trajalo gotovo cijeli dan.

U nizu oprečnih informacija koje su kolale medijima glede navodnog slučaja silovanja koje je trajalo čak godinu dana, nije bilo jasno nalaze li se dokazi za silovanje u sudskim spisima ili ne, jesu li uopće postojali, te je li ih policija imala. Je li policija dokaze proslijedila, a zatim su se dokazi naknadno ‘zagubili’ također nije otkriveno, stoga je Hrvatski tjednik istražio što se doista dogodilo, poglavito u brojnim neformalnim razgovorima s određenim sudcima, policijskim inspektorima, odvjetnicima, psiholozima, pa i samim mještanima i rodbinom aktera iz okolice Zadra. O istoj temi Ivica Marijačić govorio je i u Podcastu Velebit.

Što su otkrili?

“U situaciji kada događaj nije do kraja istražen i kada tek vjerojatno slijedi sudski postupak, obveza trijeznoga uma je da zaključke zasniva na onome što je poznato, što je dostavljeno u kaznenoj prijavi Policijske uprave Županijskome sudu u Zadru”, piše Ivica Marijačić za Hrvatski tjednik.

>(VIDEO) Djevojčica uz Sarnavku čitala poruku o silovanju. Je li to iskorištavanje djeteta? Što kaže pravobraniteljica?

“A policija je kazneno prijavila petoricu mladića, dok dvojicu malodobnika iz skupine uopće nije ni procesuirala, da su počinili kazneno djelo protiv spolne slobode prema 15-godišnjoj djevojčici, danas 16-godišnjakinji, da su ju u više navrata pojedinačno ili grupno silovali, zatim prijetili, ucjenjivali, napastovali, zlostavljali i sl. i da su to radili godinu dana”, navodi te dodaje: “U konačnici, u kaznenoj prijavi u pogledu jednoga od prijavljenih mladića prihvaćena je inkriminacija za silovanje, a kod ostalih blaža djela seksualnoga zlostavljanja.”

U snimkama na seks nagovara djevojčica

Prema navodima u HT-u “ni jedan priloženi policijski dokaz ne potkrjepljuje tezu da se u okolici Zadra dogodilo skupno ili individualno silovanje. Jedino je sigurno da se dogodio dobrovoljni maloljetnički seks između petnaestogodišnjakinje i petorice sumještana”.

“Svaki priloženi „dokaz“ u spisu dokazuje suprotno od intencije same kaznene prijave, dakle da u tome seksu nema nasilja i ucjene, a onaj tko u snimkama nagovara na seks i zove jest djevojčica, dakle „žrtva“, a ne mladići. Postoje snimke seksa djevojčice i mladića (oni su sami sebe snimali), ali ni po čemu se ne vidi se da je riječ o silovanju, nagovaranju ili ucjeni. Štoviše, verbalna komunikacija i druga gestikulacija navode na jedini mogući zaključak: seks je obostrano priželjkivan, čak žrtva i više navrata poziva „silovatelje“ da prestanu pričati i da počnu napokon…”, piše Marijačić za Hrvatski tjednik.

Marijačić dodaje kako je prema sadašnjem stanju spisa, odnosno nepostojanju dokaza, slučaj silovanja u okolici Zadra izmišljen, ali da to ne isključuje mogućnost da se tijekom daljnjega postupka pojave dokazi koji potkrjepljuju kaznenu prijavu, za koje policija tvrdi da ih ima.

Pritvora nije bilo jer se između osumnjičenih i žrtve pola godine nakon navodnog silovanja ništa nije događalo

Glasnogovornik Županijskoga suda u Zadru Hrvoje Visković otvoreno je rekao da dokaza nema i ukazao na diskrepanciju između percepcije javnosti o samome događaju stvorene na temelju bombastičnih novinskih naslova i samoga činjeničnoga opisa u predmetu.

“Važno je naglasiti da je sudac istrage u Zadru Ivan Marković prihvatio sumnju u počinjenje kaznenoga djela navedenoga u policijskoj kaznenoj prijavi, odredio osumnjičenicima mjere opreza uz prijetnju pritvorom ako ih prekrše, ali nije odredio pritvor za osumnjičenike ne samo zato što iz priloženih dokaza nije bilo indicija za silovanje ili druga kaznena djela, nego zato što u razdoblju duljem od pola godine nije bilo nikakvih problema između „žrtve“ i „napadača“, ništa se nije događalo od ožujka do listopada ove godine. Sve suspektno što se događalo između njih i nje, događalo se od kolovoza prošle godine do ožujka ove godine”, otkriva Hrvatski tjednik.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Djevojka je normalno pohađala srednju školu u Zadru, a po informacijama Hrvatskog tjednika imala je vrhunske ocjene iz gotovo svih predmeta. Pri tome je fotografije druženja s osumnjičenima držala sve do prije nekoliko dana na društvenim mrežama, ističu.

Među dokazima samo oni o dobrovoljnom seksu, što je potvrdila i žrtva

U spisu dostavljenome Sudu priložen je, neslužbeno doznaje Hrvatski tjednik, i “nalaz stručnoga psihološkoga tima u kojemu se ni na jednome mjestu ne spominje nikakvo silovanje. Nalaz je stariji tek tjedan dana od same policijske kaznene prijave. U kaznenoj prijavi, pak, policija se poziva na izjavu same djevojčice koja je rekla da je u više navrata imala individualne ili skupne seksualne odnose, da je većina tih odnosa bila dobrovoljna, a neki su ipak bili protiv njezine volje.”

Međutim, kako piše Marijačić, za dio iskaza koji govori da je djelomično imala i prisilne seksualne odnose nema drugih potkrjepa: sve priložene snimke i dokumentacija potvrđuju suprotno.

Nakon što slučaj postao glavna tema javnosti, prema neslužbenim informacija Hrvatskog tjednika, dobivenima u zadarskome sudu – žrtva prekida školovanja i završava na psihijatriji.

Županijski sud u Zadru nakon žalbe Državnog odvjetništva, donosi rješenje kojim potvrđuje odluku i stav sudca istrage Ivan Markovića da se prihvaća sumnja u počinjenje kaznenoga djela, ali njegove mjere opreza pod prijetnjom pritvora pojačavaju u trenutačni pritvor dok se ne ispitaju svjedoci.

“Jedan je od sudaca navodno rekao da i nema elemenata za pritvor, ali „bolje da oni idu u pritvor, nego mi“’, tvrdi Marijačić i podsjeća kako je “struka u cijeloj RH dala za pravo sudcu istrage Ivanu Markoviću” te da su na njegovoj strani i “kolege sudci u Zadru, kolege u Vrhovnome sude, ministar pravosuđa, upravo zato što su im poznate pojedinosti slučaja”.

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik