Ikona hrvatske košarke o regionalnoj ABA ligi: ‘Ta liga je neregularna, postojimo samo da bismo služili njihovim interesima!’

Luka Žorić iza sebe ima 99 nastupa za košarkašku reprezentaciju, a za Sportske novosti progovorio je koliko nekoga tko je igrao ne tako davno Final Four Eurolige, koji prije godinu i pol dana bio MVP ABA lige frustrira igrati nižu razinu natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pa čovjek se mora na to prilagoditi. Imam sreće da je nekolicina mojih suigrača igrala na višoj razini, da su prošli ozbiljne škole košarke, pa znaju. Ali, kažem, moraš se prilagoditi malo da se ne nerviraš. A koja je to razina košarke? Pa, evo, za vikend smo igrali sa splitskim Universitasom, za koji igraju talentirani juniori Splita. I svidjeli su mi se, puno trče, imaju energiju, pa se tu treba snaći. I kad vidim neke momčadi iz Prve lige, ne vidim tu preveliku razliku, govorim o ovim boljima, od onih momčadi s dna ljestvice HT Premijer lige, mi smo uoči sezone igrali s Dubravom i dobili je. Možda su ti klubovi iz donjeg doma HT Premijer lige malo uigraniji jer više treniraju, imaju bolju petorku, ali to je tu negdje…”, rekao je.

“Nakon svih tih godina koliko se igra ABA lige, ja doista mislim da u ovoj konstelaciji snaga u regiji, Zadar i Cibona ne trebaju igrati ABA ligu! Naša dva kluba su tu, iz raznoraznih razloga, kanta za napucavanje i to nikome ne treba. U toj ligi mi postojimo samo da bismo drugima služili za njihove interese i ciljeve. Na kraju, ta ABA liga nije niti pošteno, fer natjecanje. Naši proračuni i naša ulaganja u momčadi nisu identična drugima, a s druge strani niti naš porezni sustav nije kao u nekim drugim zemljama iz regije. I mislim da u toj ligi svi klubovi nemaju isti tretman, pa je zbog toga za mene ta liga i neregularna. Zadar i Cibona se bore za ostanak, dolaze im u goste klubovi koji ih napucavaju, ne razvijaju se pri tome mladi nego igraju polovni stranci i to sve skupa, po meni, ne vodi nigdje. Trebamo napraviti ozbiljan zaokret”, poručio je.

“Onoga trenutka kad smo prestali igrati u Europi, zaustavilo se i naše školovanje i razvijanje igrača i trenera. Mi sada, što, odlazimo u Makedoniju gledati kako netko igra, kakve dresove ima, putujemo u lošije gradove nego su to bili oni europski nekada, a patimo jako u razvoju i igrača i trenera”, jasan je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.