Što je poznato o predsjedniku Ustavnog suda Šeparoviću i kumskim vezama sa Šeksom i Bačićem?

Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod.hr

“Ustavni sud je naredio sudovima da u primjeni zakona izravno primjenjuju Ustav, međunarodne ugovore, druge odluke suda i u rješavanju slučajeva ne smiju diskriminirati osobe u istospolnim zajednicama”, rekao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović komentirajući odluku vezanu uz ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je i što to znači u konkretnom slučaju Ive Šegote i Mladena Kožića.

“U konkretnom slučaju to znači, Ustavni sud je rekao, čak i bez odluke Ustavnog suda, a nakon odluke posebno, odluke su obvezatne i mora ih poštivati svaka ustanova. To znači da će se ovom paru morati omogućiti da pod istim uvjetima sudjeluje u postupku udomiteljstva, i da ih se ne smije isključiti zato što su istospolne orijentacije, a hoće li biti udomitelji ovisit će o tome ispunjavaju li uvjete kao i svaki drugi građani”, rekao je Šeparović.

“Zagrebački centar je već trebao poštivati odluku Upravnog suda, a sad nakon odluke Ustavnog suda bit će jasno da su sva tijela dužna zakon primijeniti jednako za sve i njima omogućiti da sudjeluju u postupku i odlučiti jesu li za udomljavanje ili ne”, rekao je Šeparović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Ustavni sud je odbacio zahtjeve za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu i ocijenio da je u skladu s Ustavom. Međutim naložio je sudovima i drugim nadležnim tijelima da osporene zakonske odredbe (tko čini udomiteljsku obitelj) tumače “na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, dakle, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu”.

> Ustavni sud potvrdio da je Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom i istovremeno dao nalog da ga se tumači suprotno Zakonu

> Ustavni sud potvrdio da je Zakon o udomiteljstvu u skladu s Ustavom i istovremeno dao nalog da ga se tumači suprotno Zakonu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tko su Ivo Šegota i Mladen Kožić i koje udruge i stranke stoje iza njih?

> Dr. sc. Mato Palić: “Osobe u životnom partnerstvu ne mogu biti udomitelji”

> Centar za socijalnu skrb odbio homoseksualni par – u interesu djeteta i u skladu sa zakonom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Ordo Iuris: ‘Centar za socijalnu skrb na prvo mjesto stavio je zaštitu prava djeteta – ne postoji pravo na roditeljstvo za istospolne parove’

> U ime obitelji: Nedopustivo je da se djecu bez roditelja iskorištava za nametanje LGBT ideologije i/ili političko razračunavanje

Tko je Šeparović?

Miroslav Šeparović rođen je u Blatu na Korčuli i sudac je tridesetak godina. Bio je ministar pravosuđa u vladi premijera Zlatka Mateše te nakon mandata ravnatelj Hrvatske obavještajne agencije. U lipnju 1999., nakon što je Nacional objavio dokumente o namještanju nogometnog prvenstva uz pomoć tajnih službi, Šeparović je uhićen pod sumnjom da je on dostavio novinama dokumente označene kao državna tajna. Prema pisanju Nacionala “Šeparović je iz čitavog meteža izašao s aureolom žrtve i moralnog pobjednika”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ-ov kadar prvi je put za suca Ustavnog suda izabran 2009., za predsjednika Ustavnog suda 2016. i ponovno reizabran 2017. godine.

Kumske veze s Bačićem i Šeksom

Vladimir Šeks vjenčao se s Anicom Ressler u Blatu na Korčuli pred mjesnom matičarkom i Željkom Bačić(supruga Branka Bačića) u pratnji svjedoka, kumova Miroslava Šeparovića i Branka Bačića, inače rođenom u Dubrovniku, koji je osnovnu i srednju školu završio u Blatu.

Jednom prilikom, kad se u riječkoj Osnovnoj školi “Dolac” odigrao slučaj u kojem su djeca našla kukce u ručku, Mostov Nikola Grmoja je objavio status u kojem pojašnjava kumske veze spomenutih: “Čini se da su suvlasnici tvrtke Blato 1902., dva kuma koja drmaju hrvatskom politikom i pravosuđem, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić (supruga Željka Bačić) i predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović (kći Marina Šeparović)”.

Odgovorio mu je tada Bačić: “Ručak školi priprema tvrtka BLATO 1902 d.d. te se posebno u tom kontekstu naglašava suvlasništvo moje supruge u toj tvrtki. Istina je da je Željka Bačić, moja supruga, dioničarka tvrtke BLATO 1902 d.d., ali zajedno s još 172 dioničara. Neovisno o činjenici da ona kao dioničarka ne vodi operativno poslovanje društva, kao što to ne čine niti dioničari bilo koje tvrtke, ipak želio bih naglasiti odgovorno ponašanje tvrtke u proteklim godinama, kao i nakon ovog nemilog događaja.

Naime, važno je za istaknuti da tvrtka BLATO 1902 d.d. uspješno posluje već 117 godina, prvo kao poljoprivredna zadruga za proizvodnju prvenstveno maslinovog ulja i vina, a već 60 godina posluje u području Rijeke i Zagreba, te proširuje svoju djelatnost na trgovinu i ugostiteljstvo. Ova uspješna tvrtka ima 100 zaposlenih i oko 500-tinjak kooperanata.”

O kumskim vezama govorila je u Novom danu novinarka tjednika Nacional Orhidea Gaura: “Vladimir Šeks, Miroslav Šeparović, Branko Bačić i Božidar Kalmeta, zajednički utječu na presudne teme za hrvatsko društvo. Zasad su protuteža tvrdoj desnici na braniku premijera, ali je pitanje trenutka hoće li i kada složiti strategiju koja neće uključivati Plenkovića”.

Koja je bila uloga predsjednika Ustavnog suda u razmjeni informacija između Šeksa i Perkovića?

Jutarnji je list 2017. objavio dosje s kompromitirajućim podatcima iz 70-ih godina koji navodno razotkrivaju odnos Vladimira Šeksa i tajne službe SFRJ.

Vladimir Šeks suočen s optužujućim podatcima Jutarnjeg lista poručio je “Nikoga nisam išao prijaviti, pokušao sam spriječiti klopku koju su mi namjestili udbaši”.

Preko svog odvjetnika Anta Nobila, bivši pripadnik jugoslavenske tajne službe Josip Perković dostavio je u travnju 2018. Jutarnjem listu, uz dopuštenje za objavu, rukom pisane bilješke koje je sačinjavao tijekom suđenja radi pripreme za ispitivanje svjedoka Vladimira Šeksa.

Ono što je zanimljivo, među svojim bilješkama i napomenama, Perković navodi i tko je bio posrednik, zajednički poznanik, preko kojega mu je Šeks poručio da dođe u Sabor. Radi se, kako tvrdi Perković, o aktualnom predsjedniku Ustavnog suda RH Miroslavu Šeparoviću.

Posrednik je bio Miroslav Šeparović, koji me izvijestio kako Sova želi da ga posjetim u zgradi Sabora. Bio je tada predsjednik Sabora, odazvao sam se. Prvom razgovoru (kratko) bio je nazočan i MŠ. Isključivo smo razgovarali o “Sova-slučaju”. Moj problem tada nismo niti spomenuli. Tih dana u tisku su objavljeni različiti tekstovi na štetu Sove, i on je želio savjet kako to prevladati i predložio je da se sve ospori mojom izjavom, te zatražio da se ponovno radi toga vidimo za dan – dva.”, stoji u Perkovićevom pismu.

Šeks je ubrzo odgovorio na optužbe u istom dnevniku, ističući da je Perković ogorčen što mu nije pomogao u vrijeme kada ga se izručivalo njemačkim vlastima te ga difamira domoljuba i političara. Jutarnji list kontaktirao je i Miroslava Šeparovića.

Svjedok Miroslav Šeparović: ‘Perković me molio da mu dogovorim sastanak sa Šeksom’

U polemici koja se otvorila između Josipa Perkovića i Vladimira Šeksa oko pitanja je li Šeks bio suradnik ili žrtva Udbe, svoje je mjesto dobio i predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović – i to u ulozi svjedoka.

Prvi ga je spomenuo Perković u pismu iz zatvora u kojemu navodi kako je 2006. godine organizirao susret Šeksa i Perkovića, te mu prisustvovao. Na tome sastanku potegnulo se pitanje je li Šeks bio žrtva ili suradnik Udbe, što Perković kao jedan od glavnih ljudi tajne službe bivšeg, komunističkog režima i čovjek koji je sudjelovao u formiranju hrvatskog obavještajnog aparata, sigurno zna. Perković sada tvrdi da je Šeks bio suradnik, a Šeks kaže da govori neistinu te ističe kako mu je Perković na spomenutom sastanku 2006. godine također kazao da nije bio suradnik tajne službe bivšeg režima, i još mu to dokumentirao.

A evo što kaže Šeparović:

“U to sam vrijeme bio odvjetnik, a prethodno 1998. i 1999. godine ravnatelj HIS-a, i tada sam vrlo korektno surađivao s Josipom Perkovićem. S druge strane, vjenčani sam kum Vladimiru Šeksu u njegovu drugom braku. Negdje 2006. ili 2007. godine, kada je Šeks bio predsjednik Sabora, obratio mi se Perković i molio me da mu dogovorim sastanak sa Šeksom jer se počelo govoriti o tome da se u Njemačkoj protiv njega otvara postupak i da će se tražiti njegovo izručenje”.

Dalje je ispričao da mu je Perković kazao da se prema hrvatskom Ustavu ne mogu izručivati hrvatski državljani i želi da mu Šeks potvrdi da ćemo se držati Ustava.

“Tada Hrvatska nije bila u Europskoj uniji i nije bilo Europskog uhidbenog naloga”, kazao je Šeparović i nastavio da je Perkovića doveo Šeksu u Sabor, ali da se nije otvorio razgovor o Perkovićevu slučaju i izručenju, nego mu se Šeks odmah potužio kako mediji špekuliraju s time da je bio suradnik Udbe.

“Perković je rekao da Šeks nije bio suradnik” kazao je Šeparović za Jutarnji list i dodao da su njih dvojica tada razmijenili telefonske brojeve i dalje izravno komunicirali. No, Šeparović zna da je Perković naknadno napisao i Šeksu dostavio izjavu da nikada nije bio suradnik Udbe.

Srozavanje ugleda Ustavnog suda

Posljednjih je mjeseci Ustavni sud svojom aktivnostima ozbiljno srozao već narušeni ugled ove institucije.

Političkom odlukom odbacio je zahtjev GI Narod odlučuje za ocjenu ustavnosti Zaključka Sabora o neraspisivanju referenduma donesenog 15. veljače, pravdajući tu odluku nepravodobnošću podnesenog zahtjeva.

U srpnju je pak odlučio da se “prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti“. Nakon što je Gradsko vijeće Vukovara sredinom listopada objavilo zaključak u kojem stoji da se nisu se stekli uvjeti za ravnopravnu uporabu dvojezičnosti i ćirilice u Vukovaru oglasio se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

“Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada osigura njezino provođenje”, ustvrdio je Šeparović iako su iz Vukovara poručili da se nisu stekli uvjeti, a demografi upozoravaju da je u popis stanovništva u Vukovaru uneseno i “fiktivno stanovništvo”, te da udio Srba u stvarnosti nije veći od četvrtine.

Ti su potezi Ustavnog suda zapravo u skladu sa željama aktualne HDZ-ove Vlade Andreja Plenkovića skrojene političkom trgovinom s partnerima od HNS-a do SDSS-a pa uključuje i njihove želje zbog opstanka na vlasti. A jedna od želja Plenkovićevog partnera SDSS-a je – ravnopravna uporaba srpskoga jezika i ćirilice u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.