Što pišu strani mediji o posjetu Aleksandra Vučića Hrvatskoj?

Foto: fah

Beogradski tisak u utorak na naslovnim stranicama posvećuje razmjerno veliku pozornost posjetu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, ističući ocjene o neslaganju oko prošlosti i suglasju oko budućnosti, kao i zaključke vezano uz rješenje problema granice između dviju zemalja.

Jučerašnji razgovori i uzajamne poruke u Zagrebu dominatni su samo na naslovnicama listova Politika i Večernje novosti.

Politika, uz naslov “Složni da se gotovo ni u čemu ne slažu, osim u pogledu na budućnost”, prenosi Vučićevu ocjenu s tiskovne konferencije da se srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da, kada je riječ o budućnosti, nemaju suprotstavljene interese. List ističe i ocjenu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako se o mnogim pitanjima dvije strane nisu suglasile, da su o nekim pitanjima približile stajališta, a da će se oko nekih približiti u budućnosti.
Naslovom “Rok za granice dvije godine ii arbitraža”, Večernje novosti izdvajaju na svojoj naslovnici dogovor da se o razgraničenju na Dunavu pregovara dvije godine i suglasnost obje strane o arbitraži ako ti pregovori ne uspiju.
I ovaj list izdvaja Vučićev zaključak da se Srbija i Hrvatska ne slažu o prošlosti, ali imaju “isti pogled na budućnost”, dok od poruka hrvatske predsjednice sa zajedničke tiskovne konferencije navode ocjenu “još nismo prijatelji, vezuje nas odgovornost”.

“Željeli to ili ne, moramo se slagati bolje”, naslov je lista Blic koji na svojoj internet stranici donosi i poruke sa svečane večere na Pantovčaku, na kojoj se hrvatska predsjednica Vučiću “ispričala zbog neugodnosti”, uz Vučićevu poruku da je (od ministra Aleksandra Vulina) zatražio da “šuti 100 dana” i ne upućuje kritike na račun Hrvatske.

Ostali tabloidi, koji su otvoreno bliski srbijanskom predsjedniku, na svojim naslovnicama izdvajaju malo prostora Vučićevu posjetu Zagrebu.
List Alo na samo jednom stupcu naslovnice, uz naslov “Hrvatski zastupnik napao Vučića”, izdvaja incident na Markovu trgu kada je zastupnik Miro Bulj dobacivao Vučiću, dok Informer uz neutralan naslov “Vučić u Hrvatskoj” u podnaslovu piše: “Ustaše bjesne, Zagreb okićen velikim srpskim zastavama”.
List libralnograđanske orijentacije Danas istaknuo je detalj vezan uz pregovore gospodarstvenika dviju država, izdvajajući u naslov da jedan od najbogatijih poslovnih ljudi Srbije nije dio državnog izaslanstva u posjetu Hrvatskoj: “Srpski gospodarski tim bez Miroslava Miškovića”.

Evo kako su izvještavale strane novinske agencije

Strane i regionalne novinske agencije popratile su u ponedjeljak posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj kao korak prema poboljšanju desetljećima napetih odnosa. Hrvatska i Srbija obećale su u ponedjeljak pojačati napore na rješavanju pitanja manjina, graničnih pitanja i potrage za nestalim osobama tijekom Domovinskog rata ‘u nastojanju da poboljšaju odnose koji su narušeni desetljećima nakon raspada Jugoslavije’, piše Reuters.

Agencija objašnjava da su Srbija i Hrvatska, dvije najveće republike proizašle iz Jugoslavije koja se raspala 1991., pokušavale poboljšati veze nakon rata 1991.-1995., ‘ali teškoće su ostale’.

Beograd i Zagreb nedavno su se sukobili o pitanju stradanja Srba tijekom Drugog svjetskog rata te o pitanju migranata i teretnog prijevoza, piše njemačka agencija dpa i donosi šturi pregled zbivanja od raspada Jugoslavije i Domovinskog rata.

Dpa izvještava i da je premijer Plenković uoči posjeta izdvojio pitanje ratne odštete. Objašnjava da se retorika između dviju zemalja svake godine rutinski zaoštrava u kolovozu, kada se obilježava godišnjica vojno-redarstvene akcije Oluja, kojom je Hrvatska oslobodila svoja okupirana područja.

Prema Reutersu je bilo 1000 prosvjednika, a AFP navodi brojku 400

Agencije su izvijestile i o prosvjedima kojima je dočekan Vučić, pri čemu AFP izvještava o 400 prosvjednika, a Reuters o njih tisuću.

AFP prenosi Vučićev citat da mu ‘nitko u obitelji nije bio četnik’ i dodaje da je u Srbiji tabloid Informer, koji je blizak vlasti, osudio ‘ustašku histeriju’ tijekom posjeta.

‘To je aluzija na hrvatski ustaški režim koji se svrstao uz nacističku Njemačku’, piše francuska agencija.

Reuters prenosi Vučićeve riječi da će u idućih 100 dana učiniti sve moguće da se poboljšaju međusobni odnosi i njegov citat da dvije zemlje na prošlost gledaju različito.

I AFP i dpa izvještavaju da Srbija nastoji napredovati u pregovorima prema članstvu u EU, u čemu joj Hrvatska može pomoći, ali i kočiti je jer dvije zemlje imaju neriješeno granično pitanje.

Vučić kaže da oko EU-a neće moliti Hrvatsku, a Grabar-Kitarović da se otvorena pitanja trebaju rješavati zrelo

Prenose da su predsjednici dviju zemalja zadali sebi dvogodišnji rok za dogovor o granici na Dunavu, a ako u tome ne uspiju, ići će na međunarodni sud ili arbitražu.

Upravo taj dogovor izdvaja Slovenska tiskovna agencija (STA) te detaljno izvještava o svim aspektima posjeta pa spominje i Vučićev sastanak sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem te sudjelovanje na hrvatsko-srpskom gospodarskom forumu.

Srbijanska agencija Tanjug prenosi Vučićeve riječi da je optimist kad je u pitanju gospodarstvo i kako je uvjeren da će odnosi dviju zemalja u budućnosti biti sve bolji, što je i interes obaju naroda i država. Ta agencija piše i da je srbijanski čelnik govorio o rastu gospodarske razmjene između dviju zemalja za 62 posto u pet godina te dodao: ‘Zamislite kakav bi rast bio da su naši politički odnosi bili bolji.’

Tanjug prenosi i kako je Vučić potvrdio da je s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarao o ratnoj odšteti i da je tada poručio da se time otvara Pandorina kutija, što Zagrebu i Beogradu ‘sada sigurno ne treba’.

Agencija napominje kako je u izjavi za televiziju Vučić zahvalio hrvatskoj kolegici na hrabrosti da ga pozove i na tome što se dostojanstveno ponašala.

Agencija Beta piše kako je dvoje čelnika zaključilo da se međusobni odnosi ne mogu nazvati prijateljskim, no da dvije zemlje moraju razgovarati o budućnosti i otvorenim pitanjima.

Vučić sa Srbima u općini Gvozd i u Vrginmostu: ‘Zadovoljan sam i očekujem mnogo promjena u budućnosti’

Ta agencija velik prostor daje prosvjedima koji su popratili Vučićev dolazak i spominje da su okupljeni na jednom od skupova nosili crnu zastavu s natpisom ‘KOS’ i ‘Za dom spremni’.

Izvor: Hina/žk