Što sve trebate znati oko odlaska Ivana Kujundžića iz Kluba HDZ-a?

Foto: fah, montaža narod.hr

Zastupnici zagrebačke Skupštine u listopadu su većinom glasova odbacili Strategiju demografskog razvoja Grada Zagreba do 2031. Za Strategiju glasalo je 19 zastupnika, protiv nje 13, a deset ih bilo suzdržano. Jedini HDZ-ovac koji je glasovao ‘ZA’ bio je Ivan Kujundžić, koji je tri tjedna od izbora za predsjednika HDZ-ovog Kluba zastupnika u Zagrebačkoj skupštini dao ostavku na sve funkcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Status roditelja odgojitelja – zašto nije dopušteno da djeca roditelja koji koriste ovu mjeru idu u vrtić?

Tada je u ime Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Mislav Herman rekao je da će ta stranka ostati suzdržana po tom pitanju zbog “evidentne neusklađenosti gradske i nacionalne demografske politike”. Naveo je kako se u politici Vlade i njenim demografskim mjerama umjesto roditelja-odgojitelja zastupa se potreba povećanja vrtićkih kapaciteta te broja zaposlenih školovanih odgajatelja kako bi se u što skorije vrijeme, do 2030. dostigli tzv. barcelonski ciljevi, a koji govore o broju od 33 posto jasličke i 90 posto vrtićke dobi koje moraju biti obuhvaćene ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem.

Smatraju kako bi se to mjerom roditelj-odgojitelj dovelo u pitanje jer djeca takvih roditelja ne pohađaju predškolski sustav, izuzev posljednje godine polaska u školu, a kao problem bide i dugo izbivanje roditelja-odgojitelja s tržišta rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrak Taritaš ukinula bi novčanu pomoć za roditelje odgojitelje, roditeljima-odgojiteljima protivi se i Rada Borić

“U GLAS-u smo dobro analizirali sve razloge ‘za’ i ‘protiv’ te idemo s prijedlogom da se zahtjevi mogu podnositi do 30. lipnja iduće godine, kada treba završiti tu mjeru”, ustvrdila je Mrak-Taritaš ranije tako da se HDZ svrstao uz bok njoj i ostalim istomišljenicima.

Smatraju kako je tom mjerom proračun Grada Zagreba ozbiljno opterećen, a ”rezultati su takvi i da ta djeca ne idu u vrtić kako bi se socijalizirala, a žene, odnosno majke koje u većini slučajeva koriste tu mjeru, nakon njenog korištenja apsolutno neće biti sposobne za tržište rada”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradska zastupnica Rada Borić (Nova ljevica) i Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) također su iznijeli kritike na račun ove mjere.

Borić je rekla da je “brine što djecu ispisuju iz predškolskog odgoja, koji je značajan za socijalizaciju djece, a pritom se također povećava izlazak žena s tržišta rada”. Tomašević pak smatra da bi se iznos trebao usmjeriti na gradnju i financiranje vrtića.

Ivan Kujundžić jedini glasovao suprotno odlukama HDZ-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ostavka je bila načelne prirode, doista sam glasao za strategiju demografske obnove koja je pitanje svih pitanja za Hrvatsku i hrvatsko društvo jer kao narod izumiremo”, rekao je nakon ostavke za N1.

“Nosim u sebi slobodarski duh HDZ-a koji mora neprestano tinjati i ne mislim da postoji netko da bi zbog mišljenja ili glasa odlučio posegnuti za izbacivanjem, mi smo demokratska stranka”, zaključio je.

> Prgomet radio pritisak na Ivana Kujundžića i slao pisma protiv njega Plenkoviću, Jandrokoviću i zagrebačkoj središnjici HDZ-a 

> Zašto iznenada odlazi Plenkovićev štićenik Prgomet?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je naveo, skupštinski kolege počeli su sabotirati rad Kluba zastupnika, a protiv njega je otvoreno počeo raditi Prgomet, pismom koje je poslao 12. studenoga, u kojem se, između ostaloga, požalio na Kujundžićevo ponašanje prilikom glasanja o Demografskoj strategiji Grada Zagreba.

Što je pisalo u pismu?

“Na samoj sjednici kod glasanja za Strategiju zastupnik Ivan Kujundžić glasovao je protivno odluci Kluba, tj. podržao je navedenu Strategiju. Nakon čega smo sazvali sjednicu Kluba te tražili obrazloženje za navedeno glasanje koje je bilo protivno dogovoru Kluba. Obrazloženje zastupnika Kujundžića bilo je da glasa po savjesti i da će tako i u budućnosti činiti. Molim upute za daljnje postupanje, tj. zaslužuje li ovakvo ponašanje sukladno Statutu HDZ-a reakciju nadležnog političkog tijela, tj. Gradskog odbora HDZ-a Zagreb. Ili će to postati uobičajen obrazac ponašanja toleriran i potican od strane istog tijela”, stajalo je, između ostaloga, u pismu Drage Prgometa, koje je objavio Narod.hr, upućenom premijeru Andreju Plenkoviću, glavnom tajniku HDZ-a Gordanu Jandrokoviću, njegovom pomoćniku Stjepanu Adaniću, Predsjedništvu Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a i Klubu gradskih zastupnika HDZ-a.

U istom pismu pojašnjava i zašto su bili protiv.

“U dosadašnjem radu nije se nikada dogodilo u ovom sazivu Skupštine da klub zastupnika HDZ-a u skupštini grada Zagreba glasa suprotno odluci Gradskog odbora HDZ-a Zagreb, niti je niti jedan zastupnik glasovao suprotno odluci Kluba. Dana 23. listopada 2019. godine na 28. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba zastupnik Ivan Kujundžić po točki 4. Strategija demografskog razvoja glasovao je suprotno Odluci kluba zastupnika. Predlagatelj Strategije je bio Ured za demografiju grada Zagreba, a izradio je tim na čelu s gospodinom Marin Strmotom, bivši državni tajnik u Vladi RH i ta to je grad autorima Strategije platio 266.000,00 kuna.

Stav Kluba bio je da neće podržati ovu strategiju iz nekoliko razloga:

1. negativno mišljenje dijela struke o toj strategiji

2. glavna razlika u odnosu na Vladin prijedlog je u promišljanju predškolskog odgoja djece odnosno koncepciji pojma roditelja odgojitelja i mjestu koje ono ima u demografskoj politici kako grada tako i države. Prema politici Vlade Republike Hrvatske i demografskim mjerama koje ona provodi umjesto roditelja odgojitelja zastupa se potreba povećanja vrtićkih kapaciteta te broja zaposlenih školovanih odgajatelja kako bi se u što skorije vrijeme do 2030. dosegli tzv. barcelonski ciljevi koje je postavila Europska unija a govori o broju od 33% djece jasličke i 90% djece vrtićke dobi koji moraju biti obuhvaćeni ranim predškolskim odgojem i obrazovanjem.

Zagrebačkim prijedlogom mjere roditelj odgojitelj dovodi u pitanje upravo zbog činjenice kako djeca čiji su roditelji preuzeli status roditelja odgojitelja ne pohađaju predškolski sustav. Nacionalna politika s druge strane naglašava potrebu ulaganja u javne politike koje pomažu usklađivanju između poslovnog i obiteljskog života roditelja, potrebama tržišta radne snage te dostupnosti usluga kako bi se svakom djetetu u Republici Hrvatskoj pa i u Gradu Zagrebu osigurale jednake mogućnosti neovisno o mjestu stanovanja ili socioekonomskom statusu.

3. Ono što nas u navedenoj strategiji nadalje učvrstilo u našoj odluci jesu prijedlozi u toj strategiji prema Vladi Republike Hrvatske u smislu izmjena poreznoga sustava, odnosno izbacivanje iz porezne reforme Povećanja neoporezivog dijela plaće i smanjenje poreza za mlađe od 30 godina što su važni segmenti vladine porezne politike.”

Podsjetimo, Ivan Kujundžić u priopćenju je naveo da je Gradskom odboru HDZ-a i predsjedniku Andriji Mikuliću podnio ostavku na mjesto zastupnika. Istaknuo je kako je prošlo gotovo tri tjedna od kada ga je Gradski odbor HDZ-a u demokratskoj proceduri izabrao za predsjednika Kluba zastupnika u Skupštini, na čemu je bio zahvalan i ustrajan u želji da predano obavi taj važan i kompleksan zadatak.

“No, od samog izbora do danas nije se dogodio niti jedan pozitivni trenutak ili razgovor oko novog konstituiranja našeg Kluba. Naprotiv, samo destrukcija i pokušaji difamiranja mog izbora, a time i nepoštivanja najvišeg političkog tijela Gradskog odbora HDZ-a kao i mene osobno, izabranog na tu funkciju.

Ovim svojim činom želim skrenuti pozornost na moral i etiku u politici, važnost življenja po savjesti, a tako isto i glasovanja po savjesti, a nikako po nametnutoj kolektivnoj svijesti bez dijaloškog okvira, u kojem su zabranjena sva propitivanja vrijednosnog sustava i svakog problema. Onu svijest koja nas sa zebnjom evocira na partijsku kolektivnu svijest”, poručio je Ivan Kujundžić.

Na njegovo mjesto trebao bi doći Kazimir Ilijaš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.