TIH: Prema Indeksu percepcije korupcije Hrvatska s 48 bodova i dalje među korumpiranim državama

Foto: snimka zaslona, montaža narod.hr

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2018 Hrvatska je na 60. mjestu s 48 bodova. Pala je za jedan bod i tri mjesta u odnosu na 2017. godinu.

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2018. godini su Danska s 88, Novi Zeland s 87, te Finska, Singapur, Švedska i Švicarska s 85 bodova. Najkorumpiranije države su Sirija s 13 i Somalija sa samo 10 bodova.

“Ovime je nastavljen negativan trend Hrvatske u usporedbi s 2017. i 2016. (kada je ostvarila 49 bodova), odnosno 51 bod u 2015.”, navodi TIH.

>Novi Plenkovićev (ne)uspjeh: Hrvatska u izvješću Svjetske banke o uvjetima poslovanja pala za 7 mjesta, sve ex-Yu države osim BIH bolje

>Hrvatska po neovisnosti pravosuđa gora od Mozambika, predzadnja u svijetu po javnoj upravi, 3. najgora po opterećenju regulacijama..

>Slovenska vlada daje 1,2 milijarde eura za željezničku prugu prema luci Koper, a Plenkovićeva Vlada zainteresirana za obnovu pruge Zagreb-Beograd

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a osim nas lošije su Rumunjska s 47 bodova, Mađarska 46 bodova, Grčka s 45 i Bugarska s 43 boda. Prosjek članica Europske unije je 66 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 18 bodova.

U odnosu na države u okruženju napredovala je jedino Makedonija za 2 boda. Bosna i Hercegovina ostala je na istom broju bodova, dok su Slovenija, Hrvatska, i Crna Gora pale za 1 bod. Srbija, Albanija i Kosovo pali su za 2 boda.

Slovenija ima 60 boda, Hrvatska 48, Crna Gora 45, Srbija 39, Bosna i Hercegovina 38, a Makedonija i Kosovo 37 bodova.

Indeks percepcije korupcije za 2018. godinu pokazuje da Hrvatska zaostaje i stagnira u borbi protiv korupcije. Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava porastom populizma i slabljenjem demokracije, te demokratskih institucija. U 2017. godini razlozi su bili pad građanskih sloboda i smanjivanjem prostora za civilno društvo.

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca.

Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno.

Građanima je dosta toleriranja krađe i poticanja neodgovornosti, te izazivanja kontroliranog kaosa u hrvatskom društvu.

S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prestala je borba protiv korupcije, a pad na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela, te dugotrajni sudski procesi koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije.

“Korupcija je uzrok iseljavanja građana i rastakanja sustava vrijednosti koji kao društvo nismo izgradili od osamostaljenja do danas. Dosta je zaustavljanja pojedinaca koji imaju integritet i poštenje i koji ne žele odustati od bolje budućnosti u Hrvatskoj”, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr