Tko je novinarka koja je prvu službenu zastavu Republike Hrvatske proglasila ‘ustaškom’?

Foto: Facebook, snimka zaslona, montaža narod.hr

“Na zapadnoj ogradi dječjeg igrališta u inače mirnoj splitskoj Osječkoj ulici nepoznata je osoba objesila zastavu, koja je zbog prvog bijelog polja na šahovnici protivna Zakonu o zastavi RH”, ustvrdila je potpuno netočno Slobodna Dalmacija.

“Zastava u narodu poznata kao ustaška trobojnica, na ogradi je osvanula u ranim nedjeljnim satima. Kako je dan odmicao ‘preseljavala’ se iz manje vidljivog dijela, onog prekrivenog grmljem, na ogradnu žicu direktno isturenu pogledu prolaznika i vozača”, nastavlja novinarka Tanja Šimundić Bendić u članku prepunom dezinformacija, a opremljenom fotografijom koju je sama snimila, iako se ne radi o nikakvoj ustaškoj zastavi već o prvoj službenoj zastavi Republike Hrvatske.

Tko je novinarka koja je ovu zastavu proglasila ‘ustaškom’?

> (VIDEO) Neki mediji i dalje proglašavaju ‘ustaškom’ prvu službenu zastavu Republike Hrvatske koju je podigao dr. Franjo Tuđman

>Arhivi iz dijaspore u SAD-u otkrivaju da su Hrvati i prije 20. stoljeća koristili grb s prvim bijelim poljem

> Dr. sc. Mario Jareb: Grb koji je zadarski Tornado naslikao na kacigi vojnika nije grb NDH, kao što tvrdi vijećnica SDP-a u Zadru

 > Predsjednica riješila pitanje početnog polja grba – povijesni prikaz razvoja hrvatske zastave

> Branitelji i stradalnici Domovinskog rata apeliraju na novinarsku etiku: ‘Nećemo dopustiti da se hrvatski grb zbog različite boje prvog polja sotonizira’

Mediji je spajali s Radeljakom

2008. godine prošetala je Cvjetnim trgom u društvu Josipa Radeljaka, pa je nakon što se u medijima pojavila priča o njihovoj navodnoj vezi objavila članak u kojem je tvrdila da su u prijateljskim odnosima.

“S gospodinom Radeljakom nisam u ljubavnoj vezi, ali jesam u poznaničkoj koja bi mogla prerasti u prijateljsku. Josip i ja u telefonskim razgovorima čakulamo o svemu i svačemu, tračamo”, objavila je tada.

Ljubavnica policijskog načelnika

Riječ je o novinarki koja je bila ljubavnica Nene Gudelja, koji je 2009. bio načelnik Odjela općeg kriminaliteta splitske policije, a danas je načelnik Policijske postaje Kaštela.

“Policajka Dijana Gudelj u četvrtak popodne je napala novinarku Tanju Šimundić Bendić, ljubavnicu svog supruga Nene Gudelja, načelnika Odjela općeg kriminaliteta splitsk policije. Policajka je novinarku napala oko 14.30 pred njenom kućom u Osječkoj ulici, gdje ju je Neno dovezao službenim autom. Ljubomorna supruga ušla je u taksi i rekla šoferu da ih prati. Čim je Tanja izašla iz auta nasrnula je na nju vrijeđajući je te ju je počupala za kosu i ogrebala po licu. Neno se nije miješao u sukob, već je pozvao patrolu da riješi stvar. Kolege su Dijanu privele na prekršajnu obradu, a novinarku na Hitnu pomoć”, izvijestili su u 24sata 2009. godine.

Dijana Gudelj tada je rekla kako je suprug udario, potegnuo za ruku i gurnuo. Tanja Šimundić Bendić tvrdila je da ona laže i da je udarila samo ona u samoobrani. Također je rekla kako joj je Gudelj prijetila i da suprugu brani da viđa kćeri, a da on jedva čeka da se parnica oko razvoda braka okonča.

Izvještaj sa splitske homoseksualne povorke

Zanimljivo je pročitati svjedočanstvo novinarke Tanje Šimundić Bendić o prvoj splitskoj homoseksualnoj povorci, objavljeno ove godine.

“Takvu tišinu nisam nikada doživjela. Bila sam na planini, u divljini, na osamljenim otocima, ali tako posvemašnji nedostatak ikakvog zvuka usred dana, usred grada, bio je nešto što neću nikada zaboraviti. Kao da je netko isisao sav zrak, a mi hodamo ulicom u nestvarnom muku”, opisuje u članku.

“Hodamo kroz neprijateljsku huku i dolazimo do Peškarije kada je doletio bačeni suzavac. Netko, mislim policajac, odbacio ga je prema uličici iza ribarnice. Istovremeno hukanje se pretvara u povike i psovke, poziv na ubojstvo, urlanje puno mržnje. Čujem psovke najgore vrste”, nastavlja.

“Pogađaju nas urlici i predmeti. Sve čega su se dohvatili, ama baš sve, letjelo je zrakom po nama: boce, čaše, pepeljare, cvijeće iščupano s grumenima zemlje iz posuda sa zelenilom, kamenje, limenke, veliki plastičnih predmeti, voće i povrće. Okruženi smo policijom, ali projektili lete iznad njih i pogađaju nas. Mi iz kolone nemamo gdje pobjeći jer urlajući nasilnici sa svih strana okružuju nas i policiju. Kolega kraj mene izgubljeno se okreće oko sebe, noge su mu izranjavane projektilima, glavu je uspio sačuvati. Vidim kako je jedan televizijski snimatelj pogođen u glavu i obliven krvlju pada na tlo. Ostali primaju udarce od letećih komada u sve dijelove tijela. (…) Stala sam tik uz zadnji dio policijskog kombija, razmišljajući kako će se valjda ipak ustručavati da ne gađaju službeno vozilo. To me vjerojatno spasilo udaraca u tim minutama kaosa”, ističe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Slobodna Dalmacija više puta objavljivala dezinformacije

Slobodna Dalmacija na žalost nije prvi puta izvor lažnih vijesti, dezinformacija i povijesnih neistina. Lani su primjerice pokolj nad Hrvatima u Lipi pripisali ustašama, a Miro Banović pisao je Slobodnoj Dalmaciji glede uvrjeda na račun hrvatskog grba. Tražio je ispriku, reakciju i hitan povratak grba.

Razlika u zastavama

Dana 20. lipnja 1990. Hrvatski sabor promijenio je službeni naziv Socijalistička Republika Hrvatska u Republika Hrvatska. Ispred zgrade Hrvatskog sabora skinuta je zastava sa zvijezdom petokrakom i podignut hrvatski barjak crven-bijeli-plavi s povijesnim hrvatskim grbom, s početnim bijelim poljem hrvatskoga grba.

NDH – Hrvatski grb na zastavi imao je početno bijelo polje, međutim, u Zakonskoj odredbi o državnom grbu određeno je da se u samoj zastavi u lijevom kutu crvenog vodoravnog polja nalazi troplet sa slovom U, te se stoga samo ta inačica zastave može smatrati službenom zastavom NDH ili tzv. „ustaškom zastavom“.

> Falsificiranje povijesti – tko pokolj nad Hrvatima u Lipi pripisuje ustašama?

> Miro Banović pisao Slobodnoj Dalmaciji: ‘Uvrede na račun hrvatskog grba – molim ispriku, reakciju i hitan povratak grba’

> Miro Banović dobio nevjerojatan odgovor Slobodne Dalmacije, pa im poručio: ‘Sramotno je i nedopustivo hrvatska obilježja etiketirati ustaškima’

Izvor: narod.hr