Tko su članovi Kuščevićevog povjerenstva za provjeru potpisa za referendum o pravednijem izbornom sustavu?

Foto: fah

Ministar uprave Lovro Kuščević, kako bi navodno osigurao transparentnu provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa za referendum o pravednijem izbornom sustavu građanske inicijative Narod odlučuje, osnovao je posebno povjerenstvo za tu zadaću.

Kontradiktorne izjave ministra Kuščevića i predsjednika APIS-a Bilića – bacaju sumnju na proces provjere potpisa

(VIDEO) Luka Mlinarić iz Narod odlučuje: ‘Nismo imali uvid gdje su knjige 3 mjeseca, mogao je ministar Kuščević izvoditi svakakve malverzacije’

(VIDEO) Dr. Kanački uoči objave broja potpisa: ‘Ako se referendum onemogući, poduzet ćemo daljnje korake’

Članova Povjerenstva za provjeru broja i vjerodostojnosti potpisa je sedam od čega su četiri zaposlenika Ministarstva uprave, dvoje iz Ministarstva unutarnjih poslova i jedna je zaposlenica Agencije za zaštitu osobnih podataka – tijela čijeg ravnatelja imenuje predsjednik Sabora, a trenutni je ravnatelj bio dugogodišnji djelatnik MUP-a:

1. Terezija Marić, načelnica Samostalnog sektora za građanska stanja i modernizaciju upravnog postupanja (članica i predsjednica Povjerenstva)Ministarstvo uprave
2. Gordana Vidaković, voditeljica Službe za registar birača (članica)Ministarstvo uprave
3. Nani Klepo, stručna suradnica u Službi za politički i izborni sustav (članica)–Ministarstvo uprave
4. Josip Osmann, savjetnik ministra (član) –Ministarstvo uprave
5. Ružica Zekić Marinović, Uprava za upravne i inspekcijske poslova (članica) –Ministarstvo unutarnjih poslova
6. Stjepan Cavrić, Uprava policije (član) –Ministarstvo unutarnjih poslova
7. Ivana Žiljak, viša savjetnica u Službi za zaštitu osobnih podataka (članica) –Agencija za zaštitu osobnih podataka.

U utorak, dan prije konferencije za novinare ministra uprave Lovre Kuščevića na kojoj će objaviti rezultate provjere potpisa, predsjednik Uprave APIS-a obavijestio je hrvatsku javnost da je sve u najboljem redu.

Saša Bilić u razgovoru za Jutarnji list objasnio je čitateljima zašto “nije imalo smisla” da ministar Kuščević odobri promatrače građanskoj inicijativi “Narod odlučuje”, što nije mogao bez odobrenja s više instance odnosno iz Ministarstva uprave.

Brojne su nepravilnosti uočene tijekom posljednjih mjeseci za kojih je trajao proces provjere potpisa za referendum, a među njima se najviše ističu nepoznati kriteriji za utvrđivanje vjerodostojnosti potpisa, ne objavljivanje ugovora kojeg je Ministarstvo uprave sklopilo s APIS-om kao ni podatke o javnom natječaju koji su navodno proveli.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr