Tko su članovi Odbora za Ustav na čijoj su sjednici bili i predstavnici GI Narod odlučuje?

Foto: fah

Na sjednici Odbora za Ustav govori se o izvješću vlade o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača iz zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative „Narod odlučuje” i Istina o Istanbulskoj”.

Građanska inicijativa Narod odlučuje zatražila je da im se omogući sudjelovanje na sjednici kako bi mogli iznijeti svoja stajališta.

(VIDEO) Luka Mlinarić (GI Narod odlučuje): ‘Imamo dokaze koji potvrđuju da su se potpisi neopravdano odbacili 

Dr. Hrvoje Pende: ‘Očekujemo da velik broj saborskih zastupnika neće podržati Vladino izvješće o potpisima za referendum

Zaključak kojeg će donijeti Odbor, kakav god on bio, kazao je Reiner, bit će proslijeđen i uvršten kao točka za raspravu na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora.

Tko su članovi Odbora za Ustav?

U Odboru za Ustav sjedi HDZ-ov Željko Reiner kao predsjednik Odbora, te također HDZ-ovi Branko Bačić, Marija Jelkovec, Marko Šimić i Davor Miličević. Tu je također HNS-ov Milorad Batinić, SDP-ov Peđa Grbin kao potpredsjednik Odbora i njegove stranačke kolege Arsen Bauk, Orsat Miljenić i Siniša Hajdaš-Dončić.

Član Odbora za Ustav je i Mostov Robert Poldonjak, ali i SDSS-ov Milorad Pupovac.

Kao vanjski članovi ovog važnog Odbora imenovani su dr.sc. Sanja Barić, dr.sc. Anita Blagojević, dr.sc. Ivan Koprić,dr.sc. Frane Staničić te na koncu neizostavni – Vladimir Šeks.

U ovom kontekstu vrijedi spomenuti da su se gore spomenuta Barić, SDP-ov Grbin i Milorad Pupovac istaknuli kao žestoki borci protiv građanskog referenduma, no zaostajali nisu niti HDZ-ovci kojima, uz SDP, ovakav referendum ne odgovara.

Zašto je Sanja Barić 2014. bila za ograničavanje mandata manjinskih zastupnika, a danas to isto napada?

(VIDEO) Grbin napao GI Narod odlučuje: Radi se o jednoj totalitarnoj protumanjinskoj politici čiji je ideolog Ž. Markić

 GI Narod odlučuje: Zadovoljeni su ustavni uvjeti za raspisivanje referenduma

Podsjetimo, na konferenciji za medije održanoj u utorak u Splitu, Sanja Bilač, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje kazala je kako će predstavnici GI Narod odlučuje na sjednici informirati saborske zastupnike da Hrvatski sabor mora zatražiti Ustavni sud očitovanje je li prikupljeno 10% potpisa birača kako bi se raspisao referendum, a isto stajalište je iznio i Ustavni sud u rješenju 2014. godine – da Hrvatski sabor ne može jednostrano ne raspisati referendum.

Očekujemo da će saborski zastupnici zatražiti mišljenje Ustavnog suda, sukladno Ustavu, rekla je Bilač.

Bilač je naglasila kako je jasno da se HDZ-ova Vlada i SDP koji ga podupire kao najveća oporbena stranka bore protiv promjene izbornog sustava koja bi dala 3 preferencijska glasa bez praga, elektroničko i dopisno glasanje – zato što takav izborni sustav ne bi dopustio ovakvu sramotnu trgovinu prebacivanja zastupnika jednih k drugima samo u interesu zaštite vlastite koristi a na štetu hrvatskih građana.

(FOTO) GI Narod odlučuje objavila dokaze da su zadovoljeni ustavni uvjeti za raspisivanje referenduma

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr