Tomašević u siječnju dodjelio parcelu Juričanovoj udruzi osnovanoj u studenom: Za to je mijenjao natječaj

Juričan
Foto: fah; Fotomontaža: narod.hr

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je početkom siječnja donio odluku o dodjeli gradske vrtne parcele u Ulici Prisavlje Dariju Juričanu, aktivistu, bivšem kandidatu za predsjednika Hrvatske, koji je blizak stranci Možemo. Riječ je o vrtnoj parceli na lokaciji na kojoj je bila i parcela pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrt koji će sada koristiti Juričan, u Ulici Prisavlje, pokojni je Milan Bandić dodijelio sam sebi 2014. godine u sklopu popularizacije projekta “Zagrebački vrtovi” kada je Grad Zagrepčanima dijelilo više od tisuću malih gradskih vrtova u sedam naselja za vrtlarenje. Bandić se tada hvalio da je svoj vrt sam posadio i zaprijetio onima koji planiraju krasti njegove plodove: “Ovdje će biti stražar i, tko dođe u moj vrt, tko nešto ovdje ukrade, bit će na naslovnici drugi dan”, prenosi Jutarnji list.

Vrt dobila Juričanova udruga

Na Juričana, prema svemu sudeći, koji je ime i službeno promijenio u Milan Bandić, ta se upozorenja ne odnose. On je Bandićev vrt na korištenje od Grada dobio kroz projekt udruge Zeleni inkubator, u kojoj je predsjednik, a koja u Bandićevu vrtu želi “uspostaviti edukativni vrt u kojem će se primjenjivati i prezentirati nove tehnologije i vještine u vrtlarenju”, kako stoji u gradskoj odluci. Prije dva tjedna Tomašević je odlučio prihvatiti taj Juričanov projekt pod imenom “Od stručka do ručka” & “Pojesti” i sklopiti suradnju sa Zelenim inkubatorom. Riječ je o udruzi osnovanoj u studenom 2021. godine.

U sklopu te suradnje, kako stoji u Tomaševićevoj odluci, Grad udruzi Zeleni inkubator daje na korištenje vrtnu parcelu na području Gradske četvrti Trnje na lokaciji ulica Prisavlje, ukupne površine 50 četvornih metara, označena kao vrtna parcela br. 90.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Tomašević i Benčić tvrde da je Vuković tražio sastanak s Benčić, on kaže da lažu

Tu se stvari, ipak, kompliciraju. Naime, Juričanova je parcela jedna od 34 parcele za koje je Grad Zagreb raspisao natječaj “Gradski vrtovi” početkom listopada 2021. godine. Tada je Tomašević, nastavljajući Bandićev projekt, građanima nudio gradske vrtove besplatno na dvije godine, a mogao se prijaviti bilo tko, uvjet je prebivalište u Zagrebu i to da zakupac u vlasništvu, suvlasništvu, zakupu ili na korištenju nemaju drugu obradivu zemlju.

Izmjena u korist Juričanu

Međutim, tjedan dana nakon raspisivanja tog natječaja Tomašević donosi i bitnu izmjenu (odnosno, iznimku) koja, kako se sada čini, ide u prilog Juričanu i njegovoj udruzi Zeleni inkubator. “Iznimno od stavka 1. ove točke, vrtna parcela može se dati na korištenje izravno pravnoj osobi za stručne ili edukativne projekte koji se provode u suradnji ili partnerstvu s Gradom Zagrebom.”, stoji u Tomaševićevoj izmjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugim riječima, Tomašević je tom izmjenom omogućio da Grad direktno izabere udrugu ili tvrtku, s kojom će sklopiti suradnju, a koja bi mogla dobiti gradski vrt ako provodi nekakav edukativni projekt. Dva tjedna nakon što je ta izmjena objavljena u Službenom glasniku Grada Zagreba Dario Juričan osniva udrugu Zeleni inkubator koja zadovoljava sve navedene kriterije.

Naime, udruga Zeleni inkubator osnovana je u studenom lani, kako stoji u registru udruga, a za cilj ima “djelovanje na promicanju spoznaja, istraživanju i prakticiranju znanja i vještina vezanih za područje održivog razvoja i življenja te svih aspekata zelenih inovacija”. Osim toga tu je i “organiziranje i provođenje akcija, projekata, kampova, kampanja, radionica, terapije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.