Tribina u Rijeci: Zastupnik Bunjac opisao traumu iz djetinjstva i istaknuo da u njihovom susjedstvu slobodno šeće pedofil!

Foto: fah

Saborski zastupnik Živog Zida, Branimir Bunjac, u uvodu izlaganja opisao je i svoju vlastitu traumu iz djetinjstva, susret s pedofilom, a govorio je i o pedofilu koji se slobodno šeće u njegovom susjedstvu te izjasnio zabrinutost jer ima dva sina. Nadalje je istaknuo opće poznatu važnu činjenicu: „Nakon što se kazne odsluže, imamo često slučajeve recidiva, možete očekivati da će počinitelj činiti isto.“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udrugu za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima Ruka“ u Vijećnici grada Rijeke, održala je 3. javna tribinu „Naša djeca naša budućnost“, organiziranu s ciljem osvještavanja o prijeko potrebnoj edukaciji roditelja, djece i društva o spolnom zlostavljanju djece.

Tema tribine bila je „Edukacijom do prevencije“.

Gostovali su saborska zastupnica Mosta, Ines Strenja Linić i saborski zastupnik Živoga zida, Branimir Bunjac, a bio je prisutan i gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel.  Uz njih je gostovala i stručnjakinja mr. Tamara Žakula Desnica prof. psih., ravnateljica Dječjeg vrtića „Tić“ Rijeka, a na samom kraju izlagala je mag.praesc.educ./univ.bacc.paed. Paola Grubica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tribina je pokazala da je kod ovako teškog problema u bitnim odrednicama moguć konsenzus i sudjelovanje raznih stranaka i svjetonazora jer je u konačnici svima interes sigurnost i budućnost djece.

Prikazan jezivi kratki film o spolnom zlostavljanju djece

Jezive kratke scene filma, kojim je započela tribina, prikazale su odraslog muškaraca koji u šumi spolno zlostavlja djevojčicu. Scene su živo dočarale bespomoćnost i bezizlaznost djeteta, a lice djevojčice zastrašujući očaj, dok se pedofil zadovoljno smješkao. Zatim djevojčica plivajući u vodi  pokušava izvršiti samoubojstvo utapanjem. Dojmljivi početak tribine, prikazao je djelomičnu realnost pedofilije, a sigurno nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uvodnom dijelu, predsjednica udruge Ruka Erika Valić, iznosi kako je udruga i s kojim ciljevima osnovana, ali krucijalno je istaknula potrebu edukacije djece o spolnom zlostavljanju radi čega udruga organiziranjem tribina želi osvijestiti institucije i društvo naše zemlje. „Situacija je u Hrvatskoj po pitanju zaštite djece od spolnog zlostavljanja poražavajuća. Radi se i o začaranom krugu – većina zlostavljača bila je i sama zlostavljana u djetinjstvu. Vjerujem da se edukacijom djece može u budućnosti uvelike smanjiti i broj zlostavljača.“

Uputila je okupljenoj publici pitanje: „Zašto djeca šute!?“. Prema statistikama svako je peto dijete spolno zlostavljano, a 90 % pedofilije događa se unutar obitelji!

„Toj djeci, spolno zlostavljanoj od najbližih članova obitelji, teško je narušen osjećaj povjerenja, a s obzirom na to da su ih izdali najbliži članovi obitelji, djeca misle da im nitko drugi neće vjerovati. Upravo je zato nužno provoditi edukaciju djece u institucijama, kroz sustav obrazovanja već od vrtića. To je nešto što se „mora“, kao što učimo djecu kako prelaziti sigurno cestu i kako da se paze nasilnika na igralištu, tako ih isto moramo educirati kako da postupaju u slučaju da im se dogodi spolno zlostavljanje, ali i da sami prepoznaju neprimjereno ponašanje čime bi se moglo i spriječiti zlostavljanje!“, rekla je Erika Valić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mr. Tamara Žakula Desnica prof. psih., sa svog stručnog stajališta ne slaže se s javnim registrom jer to može biti poziv na linč. Mišljenja je da ne treba dolaziti u situaciju da se roditelji suočavaju sa pedofilom. Također kao stručnjak iznosi važnost edukacije kao ključni dio prevencije, a da se prevenciji treba pristupati sveobuhvatno, jer često dolazi do poliviktimizacije.

Svi političari zajedno moraju raditi na prevenitivi i kažnjavanju pedofilije

Publici su se obratili i političari iz različitih stranaka Mosta, Živog zida i SDP-a, svjesni da sve hrvatske stranke moraju zajedno raditi na preventivi, sprječavanju, ali i kažnjavanju pedofilije.

Saborska zastupnica Mosta, Ines Strenja Linić, u svom izlaganju ističe da nju osobno zanima – da nema zastare, da se postrože kazne i da više nema rada za opće dobro“. Podsjetila je na prijedlog promjene kaznenoga zakona Irene Petrijevčenin Vuksanović, koji je u saborskoj proceduri još od studenog 2017. „Čeka se na ponovno čitanje i skupljanjem potpisa morati ćemo ih natjerati na drugo čitanje“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Edukacija mora biti dio kurikuluma. Možete krenuti prema ministici Divljak, ali ovo trebaju raditi stručnjaci radi osjetljivosti teme. Imate moju podršku! – poručila je Linić u svom izlaganju članovima Udruge Ruka, čiji cilj i jest ovom tribinom osvijestiti prvenstveno Ministarstvo obrazovanja, ali i druge institucije da krenu s realizacijom omogućavanja djeci edukacije o spolnom zlostavljanju djece, naravno primjeno njihovoj dobi, kako su i tijekom tribine kroz prezentaciju i stručnu literaturu sveobuhvatno izložili.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Rijeke Obersnel koji je dao podršku borbi protiv pedofilije na lokalnoj i državnoj razini.

Saborski zastupnik Živog Zida, Branimir Bunjac, u uvodu izlaganja opisao je i svoju vlastitu traumu iz djetinjstva, susret s pedofilom, a govorio je i o pedofilu koji se slobodno šeće u njegovom susjedstvu te izjasnio zabrinutost jer ima dva sina. Nadalje je istaknuo opće poznatu važnu činjenicu, „Nakon što se kazne odsluže, imamo često slučajeve recidiva, možete očekivati da će počinitelj činiti isto.“.

Posebno osjetljivi po pitanju pravednijeg kažnjavanja, Živi zid, aktivno je radio, i ovaj je tjedan uputio u proceduru dvije izmjene zakona koji jačaju zaštitu djece. Jednom izmjenom traže da se udvostruče kazne za počinitelje kaznenog djela iskorištavanja i spolnog zlostavljanja djece, a drugom izmjenom javnu objavu registra pedofila.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.