U Europi odavno jasno da je komunizam totalitarna ideologija dok je za političare u Hrvatskoj Tito brend

Povjesničar Vladimir Geiger s Hrvatskog instituta za povijest za narod.hr je istaknuo kako su u Europi stvari odavno bile jasne te je komunizam osuđen kao totalitarna ideologija dodajući kako se svugdje i uvijek mogu naći pojedinci koji će iz svojih interesa ili političkih uvjerenja ili zbog toga što nisu baš najnormalniji hvaliti ili komunizam ili nacizam.

“U Europi je jasno, ne samo stajalište o komunizmu ili o Jugoslaviji za vrijeme komunizma, nego je Europi i povjesničarima, kao i ostalima koji prate historiografsku literaturu, vrlo jasno što se događalo u Jugoslaviji i Hrvatskoj tijekom i nakon Drugoga svjetskog rata i što je počinjeno od strane partizana i komunista,” pojasnio je hrvatski povjesničar razliku između Europe i Hrvatske u kojoj hrvatski političari i danas Tita nazivaju brendom, ističući kako je nevolja demokratskoga društva da svatko tko zna i tko ne zna, tko je pozvan i tko nije pozvan, tumači povijest, sport i politiku, kao i ostala područja.

Mišljenja je kako današnja lijeva opcija protežira komunizam ili kako oni vole reći antifašizam – zaboravljajući revolucionarnu komponentu.

“Nisu povjesničari imuni od svojeg svjetonazora i političke pripadnosti, ali ova politička opcija koja je na vlasti protežira određena stajališta i jedno viđenje. I rijetko se može čuti drugačije mišljenje”, kazao je Geiger.

Neupitno je, prema riječima hrvatskog povjesničara, kako je borba koju su komunisti vodili bila antifašistička, ali se zaboravlja i komunistička revolucija koja je iza sebe ostavila mnoštvo toga što možemo jednostavno i nikako drugačije nazvati zločinima, preko čega oni lako prelaze.

“Kao što su i hrvatski nacionalisti u vrijeme Drugoga svjetskoga rata, koji su bili za Nezavisnu Državu Hrvatsku, u najboljoj želji za hrvatsku samostalnost i samobitnost, počinili isto tako mnoge zločine, tako su i komunisti.Te stvari su neodvojive. Kad govorimo o NDH-a i kad govorimo o Josipu Brozu Titu, o Titovoj Jugoslaviji moramo spominjati i jedno i  drugo”, istaknuo je Geiger.

Problemom smatra nedostatak dijaloga, kako među zanstvenicima, tako i među običnom narodom jer svaka strana zastupa tvrdo zabetonirana vlastita stajališta i uvijek krivca pronalaze u drugima.

“U pravilu ide se onom logikom počinitelji su naši pa o tome nećemo ili počinitelji su njihovi pa o tome hoćemo”, pojašnjava Geiger trenutnu situaciju u Hrvatskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah