U ime obitelji: Neregistrirana udruga bez suglasnosti ministarstva i roditelja provodi obavezni program u školi

Udruga „U ime obitelji“ održala je konferenciju za medije o protuzakonitom provođenje projekata pojedinih udruga u školama, na kojoj su sudjelovali gđa. Ivana Penavić, voditeljica projekta “Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece”, g. Ivan Munjin, član Upravnog odbora U ime obitelji, i dr. Tomislav Gojmerac, roditelj i stručni suradnik projekta Roditelji odlučuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želimo ukazati na problem da u škole ulaze ideološki programi različitih udruga, koji nemaju suglasnost roditelja i nadležnih institucija te se stoga u školama provode protuzakonito. Na temelju informacije od roditelja doznali smo i za najnoviji primjer: u Talijanskoj osnovnoj školi Bernardo Benussi u Rovinju se u sklopu redovite nastave provodi projekt naziva Gradimo odnose (tal. Costruire relazioni), obvezan za sve učenike škole (svih 11 razrednih odjeljenja, 140 učenika TOŠ Bernardo Benussi). Program provodi talijanska udruga Centro Studi Podresca iz Udina, rekla je Ivana Penavić.

“Uputili smo zahtjeve za pristup informacija Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Agenciji za odgoj i obrazovanje i TOŠ Bernardo Benussi te smo iz odgovora doznali da projekt Gradimo odnose nema stručno mišljenje AZOO-a ni suglasnost MZOS-a za provođenje u školama te da udruga Cenar Studi Podresca nije registrirana u RH, što sve čini provođenje toga projekta protuzakonitim”, naveo je Ivan Munjin.

“Zabrinjava nas činjenica da se ravnateljica TOŠ Bernardo Benussi više predstavlja kao glasnogovornica te udruge, nego kao stručni i poslodavni voditelj školske ustanove, k tome navodeći lažne informacije o udruzi i projektu Gradimo odnose.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar Studi Podresca nema potporu Međunarodne federacije za razvoj obitelj (IFFD), potvrđeno je Udruzi U ime obitelji, što u svojem dopisu tvrdi ravnateljica, kao što nema odobrenje AZOO-a za postavljanje logotipa AZOO-a na plakat kojim promovira svoj projekt. Očito je da je program uveden u tu školu na temelju privatne inicijative gđe. ravnateljice.

“Pokazuje se da Ministarstvo i Agencija za odgoj i obrazovanje nemaju nadzor nad radom nekih škola i njihovih ravnatelja”, zaključio je Ivan Munjin.

Centar Studi Podresca istoimeni projekt provodi od 2013. u nekoliko talijanskih škola i vrtića u Istarskoj županiji. Ne postoje jasni kriteriji o tome koje udruge mogu ući u škole i poučavati djecu, što rezultira time da u školu ulaze programi koji nemaju nikakvu dozvolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji da se prosvjetnim djelatnicima snizuju plaće, a gomilaju se udruge koje su financirane da bi radile u školama.”

“Roditelji i škola bi zajedno trebali djelovati na odgoju i izobrazbi djece. To zajedničko djelovanje je i predviđeno odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. Nažalost, u nekim školskim ustanovama u Republici Hrvatskoj se roditelji ne doživljavaju kao partner, već kao uteg i teret škole. Isključivanje roditelja iz doticaja sa školskim programom u nekim se školama provodi i višestrukim kršenjem istog Zakona i statuta škola. Navedena talijanska škola je samo jedan izraženiji primjer takvog postupanja”, kazao je dr. Gojmerac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.