U Kninu učenik teško ozlijedio drugog prvašića, škola sve zataškavala: Unatoč brojnim prijavama nisu zaštitili djecu od nasilja

Foto: os-drfranjetudmana-knin.skole.hr, GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Još u travnju ove godine u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana u Kninu učenik prvog razreda, od ranije poznat po nasilnom ponašanju, nanio je teške ozljede školskom kolegi kojemu je pukao mišić na nozi i kojemu je noga spašena samo zahvaljujući ažurnosti liječnika. I to, koliko god je ružna, ne bi bila neobična vijest da nema neočekivan epilog – naime, škola, kako stoji u nalazu inspekcije, o događaju nije izvijestila nadležna tijela. A da sve bude još gore, kako priča majka ozlijeđenog dječaka, dječaku koji ga je teško ozlijedio su samo rekli da bude dobar i kupili mu čokoladicu, javlja Feral News.

> Divjak unatoč pobuni kolega službeno razrješila zadarskog ravnatelja škole u kojoj je dječak upaljačem napravio slovo ‘U’ na ruci učenice

Ravnateljica Osnovne škole dr. Franje Tuđmana, Marija Mijač, kao i stručna služba škole, unatoč brojnim prijavama nisu poduzeli sve mjere kako bi zaštitili učenika prvog razreda od nasilja u školi. Sve je kulminiralo kada je učeniku puknuo mišić zbog udarca drugog dječaka iz razreda. Ozljeda se zakomplicirala, dječak je morao na operaciju ali škola i dalje nije reagirala.

Feral News je u posjedu dokumenta koji potvrđuje kako nisu poduzete sve radnje. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je pak da škola nije izvijestila sva nadležna tijela u slučaju utvrđenog nasilja nad djetetom.

Propusti škole ne staju samo na tome, kako kaže i sam otac dječaka koji je udario drugog dječaka, stručna služba ne radi svoj posao. Njegovog sina nagrade slatkišem te ga pošalju nazad u razred.

Noga mog sina je spašena samo prisebnošću doktora Pogorelića

U srijedu, 3. travnja 2019. godine, za vrijeme školskog izleta, učenik se zaletio i udario drugog učenika u mišić natkoljenice. Noga je počela oticati, pukao je mišić te se stvarao unutarnji hematom, dolazi do mišićnog okoštavanja. Stvar se krajnje zakomplicirala kada je učenik morao na tešku operaciju. Majka ozlijeđenog prvašića kaže da je noga njezinu sinu spašena samo prisebnošću doktora Pogorelića, u Splitu.

„Odmah su počeli problemi, tuče sve u razredu, od prvog dana je uočeno njegovo neprihvatljivo ponašanje. Stručna služba uopće nije reagirala niti kada mi je djetetu razbijen nos, niti kada je dobio šaku u glavu i nogom u stomak. Roditelji su pisali anketu s učiteljicom, gdje smo naveli što se događa. Ali ništa, reakcija je izostala“, komentirala je majka ozlijeđenog djeteta za Feral News.

Ravnateljica tvrdi da je sve napravila te da je spremna snositi odgovornost ako se dokažu propusti.

„Ako se pokažu propusti spremna sam snositi odgovornosti, ako treba i podnijeti ostavku“, ustvrdila je ravnateljica za Feral News.

Iako ravnateljica tvrdi da posjeduje izvješće inspekcije koje potvrđuje da je sve napravila kako treba, Feral News je u posjedu izvješća o provedenom inspekcijskom nadzoru koje govori upravo suprotno.

Škola više od tri mjeseca nije izvijestila nadležna tijela o utvrđenom nasilju

Ozljeda je nastala u travnju, a škola sve do inspekcijskog nadzora nije izvijestila sva nadležna tijela o slučaju „utvrđenog nasilja“. Kako je inspekcijski nadzor obavljen u srpnju, jasno je kako škola najmanje tri mjeseca nije obavijestila nadležna tijela iako je to bila dužna napraviti. Tek nakon naređenja inspekcije Škola je obavila svoju zakonsku dužnost.

„Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da Škola nije poduzela sve radnje, odnosno da nije izvijestila sva nadležna tijela u slučaju utvrđenog nasilja, pa je stoga Školi rješenjem naređeno otklanjanje navedenih nepravilnosti“, stoji u izvješću o provedenom inspekcijskom nadzoru.

Stručna služba: „Evo ti čokoladica, budi dobar“

Ali, niti tu nije kraj propustima Škole, kako je rekao i sam otac učenika koji je udario drugog prvašića, stručna služba mu samo kaže „budi dobar“, daju mu čokoladicu i pošalju nazad u razred.

Kako se doznaje, isti učenik je prema navodima roditelja i djelatnika škole, gotovo svakodnevno udarao drugu djecu radi čega mu je još u siječnju izrečena pedagoška mjera opomene.

Ministarstvo:  “Učenik je kontinuirano u tretmanu stručne službe Škole i Centra za socijalnu skrb”

Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je da su zaprimili podnesak majke te, kako navode, istog dana je pokrenut inspekcijski nadzor.

“Nadzorom je utvrđeno da je učeniku prvog razreda Škole izrečena pedagoška mjera zbog neprimjerenih oblika ponašanja prema drugim učenicima te da je isti učenik kontinuirano u tretmanu stručne službe Škole i Centra za socijalnu skrb. Međutim, nadzorom je utvrđeno da je Škola propustila prijaviti svim nadležnim tijelima utvrđeni slučaj nasilja nad drugim učenikom, pa je stoga Školi naređeno da otkloni utvrđene propuste u radu.

Ministarstvo ne tolerira i oštro osuđuje sve oblike nasilja, što potvrđuje i brza intervencija prosvjetne inspekcije u konkretnom slučaju, ali uz napomenu da je u ovom i u svim drugim slučajevima potrebno pružiti adekvatnu pomoć i žrtvi i počinitelju nasilja”.

Zašto je u zadarskom slučaju HNS-ova ministrica Blaženka Divjak žurno smijenila ravnatelja nakon incidenta u školi?

Prisjetimo se drugog slučaja s početka godine, kada je ministrica Divjak žurno reagirala i unatoč pobuni kolega službeno razriješila zadarskog ravnatelja škole u kojoj je dječak upaljačem navodno nasilno napravio slovo ‘U’ na ruci učenice. U samo nekoliko tjedana od incidenta, ravnatelj je razriješen.

> Zadarski ravnatelji stali u obranu kolege iz škole u kojoj je žigosana učenica: ‘Sigurno nije zaslužio ovakav odlazak’

> Adem Shala, otac djevojke koja je navodno nasilno “žigosana” slovom “U” bio je kandidat SDP-a za Županijsku skupštinu

> Postoji li politička pozadina kod smjene ravnatelja škole u kojoj se dogodilo navodno nasilno žigosane djevojke slovom ‘U’?

> Obrat u slučaju djevojke kojoj je dječak upaljačem napravio slovo ‘U’ na ruci: Djevojka je sama tražila znak ‘U’ od kolege?

“Izrazito mi je žao što je Školski odbor u Zadru prije nekoliko tjedana pobjegao od odgovornosti i nije smijenio ravnatelja škole u kojoj je učenik nanio tjelesne ozljede kolegici. Protiv učenika policija je podnijela kaznenu prijavu, a ravnatelj nije primjereno djelovao. To je, na žalost, sve češća pojava u svim sferama našeg društva i tome zaista treba stati na kraj”, ustvrdila je krajem ožujka ministrica znanosti Blaženka Divjak, pravdajući svoj potez.

“Ne možemo se oteti dojmu da je kolega Jozo Dragić proglašen krivim prije nego li mu se ta krivnja dokazala te da su javni pritisci uvelike utjecali na to”, istaknuli kolege smijenjenog ravnatelja su na sastanku ogranka srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije.

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja do današnjeg dana nije propisalo za koje se prekršaje izriče koja mjera. Zakon o prosvjetnoj inspekciji nije ni funkcionalan niti transparentan. Ostavlja prostora za neke subjektivne procjene i neutralnom promatraču nudi dojam kako škole i MZO nisu ni u kakvoj sinergiji iako je to nužno i jedino moguće“, smatra ogranak srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije.

Apelirali su, stoga, na resornu ministricu da izmijeni Zakon o prosvjetnoj inspekciji i ubrza donošenje Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/feral.news