Udruga Lipa upozorava: ‘Vladin zakon predstavlja zaostatak razmišljanja iz doba planskog gospodarstva i dogovorne ekonomije’

Zagreb, 09.08.2017. - Predsjednik udruge Lipa Davor Huić, dao je izjavu za medije vezano za Peticiju protiv uvođenja poreza na nekretnine.

Udruga poreznih obveznika Lipa smatra da bi Vlada trebala povući predloženi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima te početi rješavati uzroke problema a ne njegove posljedice.

Propisivanjem minimalne vrijednosti rada za direktore, obrtnike i samozaposlene osobe povećava se opterećenje malih i mikro poduzetnika, otežava pokretanje novih tvrtki te predstavlja zaostatak razmišljanja iz doba u kojem je vladala arbitrarnost planskog gospodarstva i dogovorne ekonomije.

> Dr. sc. Andrej Grubišić za Narod.hr: ‘Država je hobotnica koja cijelo vrijeme raste, nezasitno uzima iz gospodarstva i nezasitno troši’

Taj postupak koji se službeno zove „propisivanje minimalne osnovice za obračun doprinosa za obvezna osiguranja“ znači da država propisuje minimalnu vrijednost rada za neke djelatnosti i organizacijske oblike. Država to radi putem Naredbe ministra financija o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja, koja se donosi za svaku za godinu a koja se sastoji od nekoliko tablica s arbitrarno definiranim koeficijentima za različite profesije i organizacijske oblike.

Prema riječima ministra financija,cijeli je postupak motiviran „zloupotrebama“ određenog broja poduzetnika koji izbjegavaju plaćati svoje obveze za zdravstveni i mirovinski sustav, a čije usluge koriste kao i svi drugi.

> Savjetnik predsjednice Grabar-Kitarović kritizirao Vladin zakon o poduzetnicima: ‘Kažnjava startup osnivače i poduzetnike početnike’

Udruga Lipa smatra da je to logični slijed pogrešnog i štetnog razmišljanja i odnosa prema poduzetnicima te da se radi o umjetno stvorenom problemu i tipičnom ispoljavanju tzv. zakona neželjenih posljedica.

Uzrok umjetno stvorenog problema leži u različitim poreznim stopama na dohodak i dobit, koje motiviraju poduzetnike na isplatu svoje poduzetničke nagrade u što većoj mjeri kroz dobit a ne kroz plaću te u izdvajanjima za obvezno zdravstveno i mirovinsko osiguranje koja se deklarativno tretiraju kao „doprinosi“ iako su u stvari porezi.

> Most oštro kritizirao Zakon o doprinosima: ‘Vlada ovim potezom dokazuje da uopće ne razumije temeljne ekonomske postulate’

Ta izdvajanja, s izuzećem II mirovinskog stupa, nemaju oblik individualiziranog osiguranja te je vrijednost usluge koju poduzetnici dobiju u potpunosti (kod zdravstva) ili u određenoj mjeri (kod mirovina) neovisna od iznosa i dužine trajanja uplata. Stoga mikro i mali poduzetnici, obrtnici i osobe u slobodnim zanimanjima imaju prirodan poticaj za što manjim uplatama takvog oblika skrivenog oporezivanja.

> Ministar Marić brani zakon o povećanju plaća direktorima na minimalno 10 000 kuna, protiv kojeg su – direktori

Udruga Lipa smatra da se ovaj umjetno stvoreni problem može riješiti isključivo smanjivanjem poticaja za „zloupotrebe“ ujednačavanjem poreznih stopa kao što su to učinile neke tranzicijske zemlje te u kojem bi se obvezni, minimalni dio deklarirao kao ono što u naravi jest – porezom – dok bi se ostatak prepustio individualiziranim oblicima dobrovoljnog osiguranja. Ovakva reforma ne samo što bi riješila ovaj nazovi problem već bi riješila i mnoge druge te bi građane i poduzetnike učinila motiviranijima i odgovornijima prema vlastitoj budućnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr