UHBDR91: Nešto ne valja u brojkama 204. brigade, a predsjednik države i Vrhovni zapovjednik morao bi to znati

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) Mladen Pavković nakon zasluženog odlikovanja 14 pripadnika legendarne 204. vukovarske brigade predsjednika RH Ive Josipovića, u priopćenju navodi zašto je odlikovanje “sporno”.

“Po predsjedniku Republike, slavna 204. vukovarska brigada imala je više od tisuću poginulih, ranjenih, nestalih i zatočenih, nego samih pripadnika!”, napominje Pavković.

Pavković ističe kako zapovjednici obrane Vukovara, odnosno 204. brigade, Mile Dedaković-Jastreb i Branko Borković – Mladi Jastreb nisu znali ništa o ovim odlikovanjima, a mišljenja su kako je netko trebao konzultirati ili barem obavijestiti o svečanom činu na Pantovčaku, s obzirom da su ipak oni bili ratni zapovjednici.

“Štovani Predsjedniče, izjavili ste prigodom uručivanja odličja pripadnicima 204. brigade: Darku Ivanoviću Baljaku, Željku Mlinariću, Slavku Juriću, Stipi Šeremetu te posmrtno Tvrtku Majiću, Zdenki Mažar, Tomislavu Puzaku i Tihomiru Gredelju, zatim odlikovanom Željku Kačmaru, Vesni Baležević te opet posmrtno Robertu Šali, Pavlu Spudiću, Jadranku Aniću- Antiću te Iliji Ačkaru (vjerujemo sve zaslužnim braniteljima) da je 204. brigada brojila 2600 pripadnika, a kad se nakon toga po vašim riječima zbroje oni koji su iz te brigade poginuli ( 921), ranjenih je bilo 770, onih koji su završili u srpskim logorima 1527, dok se još traga za 457 nestalih osoba dolazimo do podatka da nije u ovoj brigadi ipak bilo 2600 pripadnika već, ako smo dobro izračunali, čak više od tisuću, tj. 3675!? Dakle, brigada je imala više (sic!) mrtvih, ranjenih i stradalih nego samih pripadnika!”, piše Pavković.

“Ili, drugim riječima nitko, ali baš nitko iz te slavne brigade nije ‘ostao živ’, čak ni oni koji su probojem izašli van opkoljenog Vukovara! Međutim, ova brigada krajem rujna svake godine obilježava svoju obljetnicu i tamo se uvijek nađe poveća skupina onih koji su ostali živi. Pa, stoga, kako god okrenuli nešto ne valja u ovim brojkama, a predsjednik države i Vrhovni zapovjednik morao bi znati, poglavito kad izlazi u javnost s žrtvama rata, točan broj poginulih, nestalih, otjeranih u logore i ranjenih pripadnika jedne tako velike i slavne brigade, a ne nas, još k tome uoči obljetnice Vukovara, ‘raketirati'”, smatra Pavković te dodaje kako su i Dedaković i Borković potvrdili kako je ta brojka netočna te pitaju tko je uopće predložio tko će biti odlikovan.

“Ovime ne želimo, da ne bude zabune, umanjiti njihov značaj ni reći da odličja nisu zaslužili, dapače, morali su ih primiti i mnogo ranije, ali tko je predložio njih, a ne i neke druge? Borković se uz to pita, što je s odlikovanjima koje je osobno predložio za svoje vojnike, pripadnike 204. brigade, a koja nikada nisu uručena, te da ga iznimno smeta, baš kao i Dedakovića, što ih se u ovakvim i sličnim slučajevima marginalizira i prešućuje”, napominje Pavković u priopćenju.

Ističe kako je važno i znati točan datum osnutka 204. vukovarske brigade.

“Naime, branitelji te brigade svake godine njezino osnivanje slave 25. rujna, a u potvrdama (pogledajte primjerice i onu od ministra branitelja Matića) piše, crno na bijelo, da su pripadnici 204. od 1. rujna 1991.”, zaključuje Pavković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah