USKOK pokrenuo istragu protiv gradonačelnika Požege i njegova zamjenika

Darko Puljašić
Foto: snimka zaslona

Policija je podnijela kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Požege Darka Puljašića i njegova zamjenika Maria Pilona, priopćio je MUP. “USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv njih dvojice, objavljeno je.

Podsjetimo, portal Telegram nedavno je objavio snimku koja traje 2 sata, a snimljena je početkom 2020. godine. Na snimkama se vidi kako su gradonačelnik Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić, te njegov zamjenik, dogradonačelnik Mario Pilon nagovarali direktora gradske požeške tvrtke Komunalac, Josipa Viteza na namještanje poslova za njihove tvrtke i tvrtke povezane s njima, odnosno njihovim prijateljima.

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Osijek (SSKOK Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana (1972. i 1982.) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela „Trgovanje utjecajem“ iz članka 295. stavka 1. Kaznenog zakona.

Provedenim višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su dvojica osumnjičenih, kao čelnik i njegov zamjenik u izvršnoj vlasti lokalne samouprave počinili kaznena djela trgovanja utjecajem prilikom provođenja postupaka javne nabave za izrade energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada na području grada Požege i drugih mjesta kojima je trgovačko društvo iz Požege upravitelj, a u kojem trgovačkom društvu je drugoosumnjičeni (1982.) predsjednik skupštine.

Dvojica osumnjičenih zatražila su od direktora navedenog trgovačkog društva da, prilikom provođenja navedenih postupaka, osigura angažman točno određenih izvođača, a sve protivno interesima suvlasnika navedenih stambenih zgrada.

Naime, prema traženju spomenuto trgovačko društvo trebalo je uputiti pozive za dostavljanje ponuda onim ponuditeljima koje su odredili spomenuti osumnjičenici, a koji bi osigurali još dvije ponude drugih ponuditelja. Među ponuditeljima bi postojao dogovor da ponude međusobno usklade i tako omoguće da najbolji ponuditelji budu upravo oni izvođači koje su odredili osumnjičenici. Pri tome bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Direktor trgovačkog društva je takvo traženje odbio te je tijekom 2020. godine proveo javni natječaj suprotno njihovom traženju.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je protiv dvojice osumnjičenih hrvatskih državljana podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta”, stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr