Ustavni sud ukinuo presude Sanaderu zbog nepoštenog suđenja za slučajeve Hypo i Ina-MOL

Ustavni sud ukinuo je prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u ‘slučaju Hypo’ te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu, jer bivšem HDZ-ovom premijeru nisu “bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svih mehanizmi pravne zaštite predviđeni pozitivnim hrvatskim zakonodavstvom”.

No, ta odluka ne znači da Sanader izlazi iz istražnog zatvora, jer je osim ovih slučajeva nepravomoćno osuđen i u slučaju Fimi media.

Odluka najvišeg sudskog tijela donesena je po ustavnoj tužbi Sanaderovih odvjetnika koju su podnijeli nakon što je Vrhovni sud u lipnju prošle godine potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu, dok je desetogodišnju zatvorsku kaznu umanjio na 8,5 godina.

U priopćenju koje je u ponedjeljak poslijepodne objavio na svojoj internetskoj stranici Ustavni je sud naveo da se u njihovoj odluci ne ispituje je li podnositelj kriv za ratno profiterstvo i primanje mita za koja je pravomoćno osuđen, jer “Ustavni sud Republike Hrvatske za to nije nadležan”.

“Na Ustavnom je sudu da ispita je li u podnositeljevom slučaju poštovan zakonodavni okvir države, a osobito je li taj okvir tumačen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i jesu li u granicama koje optuženicima jamče Ustav i Konvencija podnositelju bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni pozitivnim hrvatskim zakonodavstvom.

Ova odluka, kojom se ukidaju presude kaznenih sudova u slučaju Hypo i INA-MOL, ne smije se uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi.

Samo su kazneni sudovi nadležni presuđivati o krivnji podnositelja za počinjenje kaznenih djela za koja ga se tereti u slučajevima Hypo i INA-MOL, pri čemu su dužni poštovati pravna stajališta Ustavnog suda izražena u ovoj odluci”, stoji u priopćenju Ustavnog suda.

Nepravomoćna presuda iz studenoga 2012.

Na prvu nepravomoćnu presudu bivšem premijeru, iz studenog 2012. žalili su se obrana i tužiteljstvo, a Vrhovni je sud njihove argumente saslušao na javnim sjednicama krajem ožujka i početkom travnja 2014. I dok je obrana tražila da se ukine presuda nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo suđenje, Uskok je u žalbi zahtjevao da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić opisao je Sanadera kao ratnog profitera, jer je od austrijske Hypo banke primio proviziju za kredit koji je Hrvatskoj odobren ratne 1995. ali i osobu koja je zbog zadovoljenja najnižih potreba izdala nacionalne interese, prepustivši upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u. No, u opsežnom obrazloženju Turudić je naveo da su Sanaderovim nedjelima na štetu Ine pridonijeli i njegovi suradnici iz Vlade i Predsjedništva HDZ-a.

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković u žalbi su tvrdili da bi ta presuda trebala biti pobijena, a suđenje ponovljeno zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali i odluke o kazni. Uskok je, pak, u svojoj žalbi ustvrdio da je Sanaderu izrečena preblaga kazna jer je najviše državne funkcije iskoristio za vlastiti, a ne državni interes.

Isti dan kada je Vrhovni sud otvorio presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL Uskok je podigao optužnicu protiv Hernadija, kojega tereti za davanje mita Sanaderu, što je obrana protumačila kao pritisak na sud.

Žestoke reakcije na prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru

Kada je Vrhovni sud 13. lipnja 2014. objavio pravomoćnu preusudu kojom je Sanaderu, uz umanjenu kaznu, potvrdio krivnju ministar gospodarstva i čelnik Vladina pregovaračkog tima u pregovorima s mađarskim MOL-om Ivan Vrdoljak kazao je da ta odluka potvrđuje da u procesu prodaje Ine MOL-u nisu bili zaštićeni hrvatski interesi. “Kao glavni pregovarač čitavo vrijeme ističem da želimo zaštiti nacionalne interese, a ova pravomoćna presuda potvrđuje naše tvrdnje da u procesu prodaje INA-e MOL-u nisu bili zaštićeni interesi Republike Hrvatske. Radi se o još jednoj potvrdi da su pregovori koje je pokrenula hrvatska Vlada i arbitražu pred međunarodnim tijelima u potpunosti opravdani”, stajalo je u izjavi ministra Vrdoljaka.

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL izrazila je razočaranje presudom Vrhovnog suda. Odbacivši sve sugestije o neprimjerenom poslovnom ponašanju izjavili su da će se nastavit braniti se od svih tvrdnji o nezakonitim praksama. “Neovisno i nepristrano utvrđivanje činjenica na sudu i njihova valjana sudska procjena neophodni su faktori za inozemne ulagače pri odabiru lokacije (za ulaganje), ali očito nisu bez iznimke zajamčeni u današnjoj Hrvatskoj”, kažu u MOL-u. Dodali su i da “predsjednik uprave i izvršni direktor (Hernadi) i dalje ima puno povjerenje odbora MOL grupe” te da se MOL-ova strategija prema Ini neće mijenjati.

Tadašnji predsjednik Republike Ivo Josipović kazao je da se pravomoćna presuda bivšem predsjedniku Vlade može okarakterizirati samo jednom rječju, a to je – veleizdaja. “Veleizdaja, jer su toliko važni nacionalni inetresi zanemareni i prodani da to nije moglo proći bez sudske osude”, naglasio je Josipović ističući da su posljedice ozbiljne te da “sasvim sigurno odnosi koji su ustanovljeni, nezakonitim, koruptivnim poslom ne mogu opstati”.

Sanader: osuđen sam bez dokaza, nisam počinio veleizdaju

O presudi se iz zatvora, preko svojih odvjetnika, otvorenim pismom oglasio i Sanader, ističući da je osuđen bez dokaza te da nije počinio veleizdaju kada je u pitanju prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskom MOL-u. “Slažem se s predsjednikom Josipovićem kako bi bila riječ o veleizdaji da su upravljačka prava u Ini za mito prepuštena MOL-u. Ali, to je laž, koja u sudskom procesu ničim nije dokazana”, ustvrdio je Sanader. Dodao je i da je tu laž plasirao krunski svjedok tužiteljstva Robert Ježić nakon što je četiri mjeseca proveo u zatvoru te tako kupio slobodu i oprost od kaznenog progona.

“Kada bi bilo točno da je on za moj račun primio navodno mito od MOL-a, on bi u tom slučaju bio supočinitelj kojega bi trebalo kazneno goniti. A on je slobodan. Ježić za svoje neistinite tvrdnje nije ponudio nikakve dokaze, ali se nagodio s tadašnjim državnim odvjetnikom da mene lažno tereti za svoju slobodu”, naveo je Sanader.

Nakon presude u slučajevima Hypo i Ina-MOL Sanader je, zajedno sa svojom bivšom strankom i nekoliko njenih dužnosnika, nepravomoćno osuđen za izvlačenje državnog novca i punjenje HDZ-ova crnog fonda preko agencije Fimi media. Osim toga sudi mu se i za primanje mita u slučaju Planinska, u očekuju ga i suđenja za zbog optužbi da je bivšeg čelnika HEP-a Ivana Mravka poticao da ispod tržišne cijene prodaje struju Diokiju koji je tada bio u vlasništvu Roberta Ježića te šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah