Veljača nezadovoljna predsjednicom Grabar-Kitarović: Napala je zbog izjave da će se boriti za prava žena i djece

Foto: snimka zaslona, fah; fotomontaža: narod.hr

Kolinda Grabar – Kitarović uskoro napušta Pantovčak, a prije napuštanja predsjedničke funkcije izjavila je kako će ostati u Hrvatskoj te da će se posvetiti sljedećem:

– Vidim se kako se bavim zaštitom slabijih, promicanjem zaštite od nasilja nad ženama i djecom, ali i zaštitom životinja.

Ovu njezinu izjavu komentirala je i producentica i glumica Jelena Veljača koja je jedna od pokretačica fonda #spasime. Rekla je kako su joj se iz fonda obratili da im pruži podršku i to u nekoliko navrata, a predsjednica ih je odbila, pa joj “nije jasno kako se sada to namjerava zauzeti pravima žena”, piše Večernji list.

> Grabar Kitarović: ‘Ostajem u Hrvatskoj, borit ću se za prava žena i djece’

> Ante Deur za Narod.hr: Zašto Veljača, umjesto vrijeđanja Katoličke crkve u Beogradu, nije pružila podršku silovanim ženama?

> (VIDEO) Zbog Vladinog odbijanja stotine amandmana, Hasanbegović zatražio višednevnu stanku radi konzultiranja s Jelenom Veljačom

> Odvjetnica Pinter: ‘Veljača traži nešto što je nemoguće ispuniti, koja je onda svrha prosvjeda’

– Ne znam kako se to bivša predsjednica RH misli boriti za prava žena i djece. Kad smo je molile da endorsa feminizam i da se izjasni kao feministkinja, odbila je. Kad smo je molile da svojim pojavljivanjem (ničim drugim!) podrži skupljanje novaca za fond #spasime (hitna pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja i zlostavljanja u obitelji, iz fonda je do sada pomoć tražilo 25 ljudi od kojih je jedna djevojčica žrtva pedofilije, a pomažemo i djevojčici koja je žrtva višestrukog silovanja) nije se pojavila (molile smo samo podizanje slušalice na telefonu u trajanju od 15 minuta- toliko naime traje slot na humanitarnom telefonu). Kad smo osobno razgovarale s njom rekla je niz općih mjesta iz školskog (lošeg) udžbenika o tome kako joj je nenasilje važno, no nije nas čula ni oko problema koje žrtve doživljavaju u praksi, ni oko toga što mislimo da osoba na njezinoj funkciji može učiniti za promjenu diskursa (odricanje svakog druženja i sl. s udrugama ili pojedincima koji javno rade protiv ljudskih prava ili su osuđeni ratni zločinci). – napisala je Veljača i u nastavku dodala:

– Smatram osobnom uvredom za sve nas koje NISMO primale plaću niti imale bilo kakve privilegije tijekom sad već skoro jednogodišnje borbe za žrtve nasilja predsjedničinu izjavu da je upravo ovo polje njezino polje interesa. Smatram da je ta izjava licemjerna, lažna i beskrajno uvredljiva za prvoborkinje na ovom polju. Osobno mislim da je dio njezinog pada i činjenica da je kao žena na čelu patrijarhalne države u potpunosti svojim ponašanjem podupirala rodne stereotipe i prezirem pokušaj da se umili žrtvama za koje nije bila tu kad su je trebale. Kada smo kretale u #spasime jasno smo rekle – mislim da sam osobno to ovdje i napisala – da ću prezreti, ali i razotkriti svaki pokušaj skupljanja političkih bodova na našoj inicijativi, pa stoga, moj stav o izjavi bivše predsjednice, a i sreću što nas više ne predstavlja u svijetu možete slobodno prenositi, hvala – napisala je Veljača.

Podsjetimo, producentica i glumica Jelena Veljača u središte pozornosti došla je u ožujku 2019. kada je organizirala prosvjed #Spasime kojim je htjela izraziti solidarnost sa žrtvama nasilja u obitelji te od države zatražiti da ih adekvatno zaštiti, tj. postroži sankcioniranja počinitelja. Nakon toga Jelena Veljača sastala se i s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

“Svaka situacija u kojoj se nastoji pružiti pomoć ženi i osuditi nasilje je, svakako, uvijek plemenita. To jedna humana, ljudska strana. Međutim, volio bih da je gospođa Veljača odlučila pomoći i tolikim ženama u hrvatskoj državi koje su stradale u Domovinskom ratu. (…)
Kamo sreće da gospođa Veljača, umjesto da je u Beogradu napadala i na neki način prozivala Katoličku crkvu, da je napravila jedan skup na koji bi pozvala određene ljude u Srbiji da sagledaju što su napravili u Hrvatskoj. (…)
Također, zašto nije podržala skup koji je gradonačelnik Penava organizirao u Vukovaru, zašto nije podržala silovane majke, obitelji koje pate?” – rekao je za Narod.hr Ante Deur, savjetnik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, komentirajući donatorsku večeru fonda #spasime.

“Nije stvar u tome da nisam naklonjena Jeleni Veljači, nego je stvar zdravog razuma. Tražiti nešto što je nemoguće ispuniti nema svoju svrhu. Redom sam objasnila zašto se ne slažem sa svakim od zahtjeva ove inicijative. Za to sam da svaka žrtva ima pravo na zaštitu, ali treba biti razuman. S Jelenom se ne slažem jer mislim da je to sve skupa vrlo ozbiljna tema na koju se neozbiljno pristupa, bez obzira na broj udruga koje su se priključile. Ona naglašava da je građanka, pa počne politizirati. Prima je Plenković, od njega traži da se stvari mijenjaju, ali se stvari moraju promijeniti prvo u stvari. Ako se postavljaju zahtjevi koji se ne mogu ispuniti, koja je svrha prosvjeda? Možda su oni koji su stvarali zahtjeve trebali razgovarati s pravnikom prije njihova formiranja”, rekla je o Veljačinoj inicijativi odvjetnica Nika Pinter za Jutarnji list nakon njezinog gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2. Cijeli komentar Nike Pinter možete pročitati ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr