Vesna Pusić napala Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH: Sjećate li se čestitke Komšiću?

Foto: Snimka zaslona

Vesna Pusić je ponovo napala Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, koja ističe da je za uspješno funkcioniranje BiH na svim razinama ključno da svi konstitutivni narodi budu ravnopravni, i upozorava na marginalizaciju Hrvata u toj zemlji.

Navodi se kako je hrvatski član Predsjedništva BiH i treći put izabran glasovima bošnjačkog naroda, što je moguće pa čak i da svi Hrvati u BiH glasuju za drugog kandidata, što je suprotno duhu Daytonskog sporazuma.

Vesna Pusić protiv Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, a MVP usporedila s Dodikom: “To je neprihvatljivo na više razina”

“Ova deklaracija ide protiv ugleda, utjecaja i interesa Hrvatske”, ustvrdila je u Vesna Pusić (GLAS) navodeći da je zahtjev za izmjene Ustava i izbornih zakona u BiH direktno miješanje u unutarnje stvari BiH. “Ovaj tekst deklaracije nije o položaju Hrvata, ona ništa ne govori o Hrvatima u Republici Srpskoj, Sarajevu, čak ni u Hercegovini. Ovo je deklaracija o stavu HDZ-a prema BiH”, rekla je je Pusić i pitala diktira li Milorad Dodik hrvatske reakcije na situaciju u BiH.

U dokumentu koji je tema današnje saborske rasprave se kroz šest točaka na 20 stranica upozorava na marginaliziranost Hrvata u BiH. Navodi se među ostalim da je za uspješno funkcioniranje BiH ključno da svi konstitutivni narodi budu ravnopravni. Poziva se na izmjene Ustava BiH i izbornog zakona u cilju ostvarenja ravnopravnosti hrvatskog naroda u toj zemlji.

“Hrvatski Sabor ne bi trebao donositi deklaraciju”

“Jedinstvo koje smo imali u Domovinskom ratu i kod pristupanju EU traži od nas da ovoj temi ne pristupamo stranački, nego nacionalno – rekao je predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić (HDZ).”

Vesna Pusić u obrani Komšića: ‘Dvije trećine Hrvata u BiH nije htjelo glasovati za Čovića

Ona je i prije dva dana napala prijedlog Deklaracije. Tada je, tijekom konferencije Visoke škole međunarodnih odnosa Daga Hammarskjolda posvećenoj 70. godišnje Deklaracije UN-a o ljudskim pravima, rekla: “Ne mislim da bi Hrvatski sabor trebao donositi deklaraciju, čitala sam prvu i drugu verziju, treća je u izradi, i mislim da je na više razina neprihvatljivo. Što se tiče instrukcija da se Hrvatska treba miješati u unutrašnje stvari BiH, to je neprihvatljivo, i na to su reagirala tri bivša europska povjerenika.Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na to pristojnijim riječima, ali gotovo identično kao Milorad Dodik, to vam već dovoljno govori o cijeloj situaciji”.

Što je prije govorila o BIH?

Vesna Pusić je od onih hrvatskih političara koji su podržali izbor Željka Komšića.

“Čestitke Željki Komšiću na pobjedi na izborima za Predsjedništvo BiH. To je zahtjeva, kompliciran i težak posao. Da bi imao ikakvu šansu da uspije potrebna mu je sva pomoć i podrška, a ne opstrukcija i potkopavanje”, napisala je Vesna Pusić povodom njegovog izbora.

Mučno svjedočanstvo silovane žene u Vukovaru: ‘Morala sam se smijati’ – podsjetimo se što je žrtvama silovanja poručila Vesna Pusić

Ona je također rekla kako “dvije trećine Hrvata nije glasalo za Čovića”. “Ako je nešto očito iz rezultata izbora u Bosni i Hercegovini, onda je to da dvije trećine Hrvata s pravom glasa nije htjelo glasovati za Dragana Čovića i da je vrlo vjerojatno, zbog zbog toga izabran Željko Komšić”, izjavila je Pusić.

“U trenutku u kojem je Komšić izabran za člana Predsjedništva, onda je valjda u interesu Hrvatske i svih Hrvata u Bosni i Hercegovini da taj posao obavi što kvalitetnije i promovirajući interese Hrvata u Bosni i Hercegovini”, rekla je Pusić, koja drži da je temeljni interes Hrvata u Bosni i Hercegovini da ta država uspije na putu prema članstvu u Evropsku uniju, povodom njegovog izbora.

Ona je u svom mandatu kao ministrica vanjskih poslova (za koju nije glasovalo osjetno preko devet desetina Hrvata) gurala BIH u eurointegracije dok je posve ignorirala ljudska prava i naročito prava manjina, odnosno nije inzistirala na implementaciji presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci te, kroz nju, na implementaciju ustavnih promjena.

Zoran Pusić: ‘I ja bih glasovao za Komšića’

Svojevremeno je izjavila, “Zamislite da Srbija, Slovenija ili Mađarska u parlamentu donose deklaraciju u kojoj traže promjene hrvatskog Ustava i izbornog zakona, svi ovdje ko jedan bi se postavili na zadnje noge i smatrali to nedopustivim”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina