(VIDEO) 4. travnja – svjetski dan svjesnosti o opasnosti od mina: Zašto Plenkovićeva vlada ukida Hrvatski centar za razminiranje?

Foto: hep.hr

Svjetski je dan svjesnosti o opasnosti od mina.

Na krovu zagrebačke Klaićeve bolnice tek je 2013. pronađen jedan neeksplodirani “zvončić”, mina zaostala iz raketiranja Zagreba u svibnju 1995. Srećom, bila je, tijekom radova, uočena i uklonjena. Na krovu Šibenske bolnice ovog je ljeta također pronađena neeksplodirana bomba koju je, srećom, jedan od radnika, bivši branitelj, na vrijeme uočio te pozvao nadležne službe.

(FOTO, VIDEO) Raketiranje Zagreba 1995.- znate li da je neeksplodirani “zvončić” sve do 2013. bio na krovu dječje bolnice u Klaićevoj?!

(VIDEO) Na šibenskoj bolnici pronađena neeksplodirana bomba iz Domovinskog rata: Bivši Mungos na vrijeme reagirao

I dok se na različitim objektima u gradovima diljem Lijepe naše još uvijek pronalaze zaostale neeksplodirane mine, nije teško zamisliti kakva je tek situacija na onim prostorima koji su bili direktno zahvaćeni borbenim djelovanjima. Upravo danas, na svjetski dan svjesnosti o opasnosti od mina, potrebno je podsjetiti na ovaj važan, a u Hrvatskoj tako rijetko spominjan problem. Hrvatska je zemlja s izuzetno velikim brojem minskih polja. Na opasnom poslu razminiranja svakodnevno rade pirotehničari, kojima svaki trenutak proveden u minskom polju predstavlja moguću smrtnu opasnost. Mnogi su od njih branitelji koji su i nakon završetka rata nastavili živjeti u stalnoj životnoj opasnosti.

Nerazumijevanje Milanovićeve vlade, Plenković otišao i korak dalje

Unatoč tome, njihov rad nije adekvatno vrednovan. Za vrijeme Milanovićeve vlade, upravo na dane kada je Hrvatska ulazila u Europsku uniju, prosvjedovali su zbog loših uvjeta rada, podsjećajući, među ostalim, i na jedan uspješan projekt koji je Hrvatska ostvarila upravo zahvaljujući njima – autocestu A1, koja je izgrađena nakon što su minska područja kojima je trebala proći- upravo oni razminirali. Unatoč tome, Milanovićeva vlada nije imala sluha za njihove poruke.

Plenkovićeva vlada otišla je još korak dalje te je odlukom o smanjenju broja agencija u listopadu prošle godine odlučila ukinuti i Hrvatski centar za razminiranje (HRC). On će sada biti pripojen MUP-u, a pirotehničari ističu kako će se tim potezom znatno usporiti proces razminiranja Hrvatske. Zbog toga su u studenom prošle godine pirotehničari prosvjedovali pred Vladom.

“Od predstavnika Ministarstava unutarnjih poslova nismo dobili ozbiljnu analizu koja bi na bilo koji način pokazala koji su to benefiti do kojih će doći implementacijom ove odluke”, rekao je Mario Barjaktarić iz Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja za Dnevnik.hr.

(FOTO, VIDEO) Prosvjed pred Vladom protiv prelaska HCR-a u MUP: ‘Bit ćemo prvi u svijetu koji će svoju krovnu organizaciju ukinuti’

Dosad je HCR iz europskih fondova povukao više od 144 miljuna eura. Lani su novcem iz Bruxellesa pokrili 62 posto svih troškova.

“Unija u pravilu ne financira državu već financira neovisne agencije kroz EU projekte i ministarstva ne mogu povlačiti sredstva za svoje potrebe, tako da je to jedan vrlo sklizak teren”, rekao je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.

“Imamo svega dovoljno kapaciteta i jako dobrih pirotehničara na terenu da Hrvatsku razminiramo do 2026. godine. Najviše novca sad dolazi iz europskih fondova. Do prije par godina to nije bio slučaj jer smo se većinom financirali iz budžeta Republike Hrvatske”, rekao je Zdravko Modrušan, ravnatelj HRC-a u lipnju ove godine.

Petir i osiguravanje sredstava za razminiranje iz EU fondova

Novčanu pomoć za razminiranje u velikoj je mjeri uspjela osigurati hrvatska eurozastupnica Marijana Petir, koja je u više navrata u Europskom parlamentu upozoravala na problem hrvatskih područja koja su bila zahvaćena Domovinskim ratom.

(VIDEO) EP o gospodarenju šumama: zahvaljujući zastupnici Petir Hrvatskoj dozvoljeno izuzeće za razdoblje Domovinskog rata

Zahvaljujem Europskoj uniji koja je do sada u razminiranje usmjerila preko 100 milijuna EUR-a te tako pomogla Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini s 46 milijuna EUR-a u rješavanju ovog teškog problema. Napominjem da nam je pomoć i dalje potrebna jer je u Hrvatskoj još uvijek 38 000 ha šuma pod minama, a u BiH 120 000 ha,“ rekla je Petir u travnju prošle godine.

Ove je pak godine Odbor za poljoprivredu EP-a prihvatio njezin amandman da se zadrži i iznos potreban za razminiranje u okviru tzv. minske omotnice.

(VIDEO) Usvojeni amandmani Marijane Petir za zaštitu hrvatskih poljoprivrednika, osiguran iznos za razminiranje

Koliko je osoba nakon rata stradalo od zaostalih mina?

U Hrvatskoj je nakon rata bilo više smrtnih slučajeva zbog zaistalih mina. Prisjetimo se samo djevojčice koja je poginula u selu Bosanka pored Dubrovnika.

Jednako tako, brojni su smrtni slučajevi piratehničara koji rade na razminiranju. Jedan od njih bio je Renato Spahija, otac petero djece, koji je poginuo u dobi od 49 godina na minskom polju pored Osijeka.

Zašto je Plenkovićeva vlada odlučila ukinuti Hrvatski centar za razminiranje i tako otežati proces razminiranja Hrvatske i uvjete rada hrvatskih pirotehničara?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr