(VIDEO) Dr. Željka Markić i dr. sc. Vice Batarelo komentirali prekoračenje ovlasti Ustavnog suda u slučaju zahtjeva homoseksualnog para da udome dijete

Foto: snimka zaslona

“Ova odluka je jako štetna. Kao prvo za djecu, za koje je briga države zadnja linija obrane i jedina skrb. Ta ranjiva djeca nemaju zaštitu kao i ostala – ta su djeca prepuštena na brigu državi odnosno društvu. To znači da smo svi mi odgovorni za njih. Sada se tu djecu iskorištava za LGBT borbu kako bi se dopustilo aktivistima da ih mogu udomljavati i na kraju posvajati.”, istaknula je dr. Željka Markić, te podsjetila da smo prije šest godina imali referendum te je brak ustavom zaštićen kao zajednica žene i muškarca.

“Prekoračili su svoje ovlasti i donijeli odluku na štetu djece koja su već dovoljno traumatizirana.”, rekao je voditelj Velimir Bujanec u uvodu emisije Bujica na Z1 televiziji komentirajući ocjenu Ustavnog suda po pitanju ustavnosti Zakona o udomiteljstvu.

Podsjetimo, Ustavni sud je odbacio zahtjeve za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu i ocijenio da je u skladu s Ustavom. Međutim naložio je sudovima i drugim nadležnim tijelima da osporene zakonske odredbe (tko čini udomiteljsku obitelj) tumače “na način koji će svim osobama pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja, dakle, neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu”.

Dr. Markić: Nitko ne priča o djeci koja nisu zaštićena i njihovom interesu

Gosti Bujice o temi udomljavanja djece od strane istospolnih parova bili su dr. Željka Markić predsjednica udruge U ime obitelji i Vice Batarelo čelnik udruge Vigilare.

“Ova odluka je jako štetna. Kao prvo za djecu, za koje je briga države zadnja linija obrane i jedina skrb. Ta ranjiva djeca nemaju zaštitu kao i ostala – ta su djeca prepuštena na brigu državi odnosno društvu. To znači da smo svi mi odgovorni za njih. Sada se tu djecu iskorištava za LGBT borbu kako bi se dopustilo aktivistima da ih mogu udomljavati i na kraju posvajati.”, istaknula je dr. Markić te podsjetila da smo prije šest godina imali referendum te je brak ustavom zaštićen kao zajednica žene i muškarca.

Dr. Markić upozorava da oko ovog važnog svjetonazorskog pitanja nemamo raspravu.

“Bombardirani smo ogromnim brojem medijskih priča o dva muškarca, a nitko ne priča o djeci koja nisu zaštićena. Naša uloga društva i državnih institucija je da se brinemo za one koji ne mogu brinuti o sebi.”, istaknula je dr. Markić.

> Tko su Ivo Šegota i Mladen Kožić i koje udruge i stranke stoje iza njih?

> Dr. sc. Mato Palić: “Osobe u životnom partnerstvu ne mogu biti udomitelji”

> (VIDEO) Dr. sc. Hasanbegović o odluci Ustavnog suda: ‘Brak i obitelj zajednica su žene i muškarca, ključno je da djeca odrastaju u obiteljskom okružju’

> Sudac Šumanović: ‘Ustavni sud odlukom samoinicijativno uvodi u hrvatski pravni sustav ‘pravo’ istospolnih partnera na zajedničko udomljavanje djeteta’

> Dr. Markić: ‘Ustavni sud je prekoračio svoje ovlasti i donio odluku štetnu za djecu bez roditelja i za demokraciju u Hrvatskoj

Dr. Markić: Šeparović se ponaša kao zakonodavac – to je veliki problem za demokraciju

Voditelj je naveo podatak da od osmero intervjuirane djece s kojima su razgovarali sa Z1 televizije, nijedno dijete ne bi htjelo da ih usvoji istospolni par te upitao tko podržava tu politiku.

“Dio politike HDZ-a, koalicijski partneri i SDP podržavaju ovu odluku. Trebamo se voditi jedino interesima djeteta. Djeca nisu u fokusu, već dva četrdesetogodišnjaka koji očekuju od društva da im daju djecu”, odgovorila je dr. Markić.

“Ustavni sud je odstupio od svog načela. Trebali su Zakon vratiti natrag onoj instituciji koja odlučuje o zakonima – a to je Sabor. Šeparović se ponaša kao zakonodavac, dok se Ustavni sud ponaša kao aktivist i uzima sebi za pravo reći da mijenjaju Zakon drugačije od onoga kako su ga izglasali saborski zastupnici. To je veliki problem za demokraciju.”, upozorila je dr. Markić.

Čelnik udruge Vigilare Batarelo također je ocijenio da se radi o ustavno-sudskom hiperaktivizmu te naglasio:

“Ovo je crni dan za hrvatsku demokraciju. Dvoje odraslih muškaraca nema pravo na dijete.”

Dr. Markić se referirala na njegovu izjavu i navela kako “ne postoji pravo na dijete”, a otkrila je da su ona i suprug imali želju za posvajanje te prošli proceduru.

“Sebi je država uzela za pravo odlučiti što je interes djeteta. Suprug i ja smo prošli proceduru posvajatelja i nismo dobili. Centar za socijalnu skrb treba procijeniti, ne što žele dvoje odraslih ljudi, već što je interes djeteta. Gospodin Šeparović ima za pravo pozicionirati se kao lijevo liberalni aktivist, ali treba izaći na izbore i doći do Sabora. On nema legitimitet koji proizlazi iz glasova birača.”, naglasila je dr. Markić te još jednom ponovila da bi ispravno bilo da je Ustavni sud vratio zakon u Sabor.

Dr. Palić: Na prvom mjestu treba biti interes djeteta

Iz Osijeka se javio profesor ustavnog prava na fakultetu dr. Mato Palić koji je naveo da je odluka Ustavnog suda neobična.

“Jedno piše, a onda se u obrazloženju daje nalog državnim tijelima, sudovima, da to što piše tumače ne tako kako je navedeno, već kako obrazlaže Ustavni sud. Po njima je odredba ustavna, a primjena neustavna.”, istaknuo je dr. Palić te dodao da odluka ustavnog suda nije jednoglasna:

“Po Ustavu RH postoje dopušteni oblici diskriminacije. Postoje razlozi zašto je moguće ograničavati prava i slobode, a jedan od tih je javni moral. Ako je ta odredba sporna, trebali su ju ukinuti i odrediti kako će se primjenjivati, dok Sabor ne odluči drugačije. Ovo otvara čitav niz pitanja. Obzirom da se radi o djeci, treba odvagnuti želju ljudi, koji iz osobnog opredjeljenja ne mogu imati dijete, već ju žele ostvariti uz pomoć institucija te najboljeg interesa djeteta. Na prvom mjestu treba biti interes djeteta. Kad se već ide povjeravati takvo osjetljivo dijete u udomiteljsku obitelj ta obitelj treba biti najsličnija biološkoj obitelji.“, zaključio je dr. Palić.

Batarelo: Nasilno se gura stil života koji nije u skladu s hrvatskom tradicijom

Batarelo je naglasio da “svi trebamo stati uz interes djece.”

“Ova je odluka uzrokovala pravnu nesigurnost. Ovdje je na djelu socijalna revolucija. Nasilno se gura stil života koji nije u skladu s hrvatskom tradicijom. Na Hrvatima se vrši socijalni eksperiment.”, kaže Batarelo te navodi da nedostaje javne rasprave.

U emisiji je pušteno izlaganje SDP-ovog Nenada Stazića koji je kritizirao odluku Centra za socijalnu skrb i napao Crkvu.

Zakon je jasan: Homoseksualni par u životnom partnerstvu ne može postati udomitelj

Dr. Markić je upozorila na javni linč.

“Zakon o udomiteljstvu je zakon koji je izglasan saborskom većinom. On je jasan i kaže da homoseksualni par u životnom partnerstvu ne može postati udomitelj. Centar za socijalnu skrb je donio odluku u skladu sa zakonom. Ovo je zloupotreba saborske govornice, čovjek koji je plaćen iz državnog proračuna, zaštićen imunitetom, vrijeđa ženu koja vodi Centar i koja je odluku donijela u skladu sa zakonom. Tko će se idući usuditi odlučiti u interesu djeteta, zbog straha od linča? Imali smo niz slučajeva sa hrvatskim braniteljima. Ustavni sud je zapravo naložio da se poštuje ono što ne piše u zakonu.”, zapazila je dr. Markić, a Batarelo dodao:

“Ovo je totalitarni govor. Jedino je ispravno da se zakon vrati u sabor i zaštiti interes djeteta. Je li HDZ spreman to? Je li trio Kovač-Stier-Penava spreman napraviti to?”, upitao je Batarelo.

Dr. Markić  povukla je paralelu sa slučajem Severininog sina, gdje su aktivisti okupljeni oko Jelene Veljače i lijevo-liberalnih udruge napali odluku sutkinje koja je skrbništvo nad sinom dodijelila ocu.

“Isticali su da je za dijete bitno da bude s majkom, jer dijete čezne za toplinom majke, sada nam govore da je svejedno hoće li djecu odgajati dva oca. Djeca će biti stavljena u eksperimentalne uvjete. Za djecu smo svi mi odgovorni kao društvo.”, ukazala je dr. Markić.

Dr. Markić: Ustavni sud aktivizmom sprječava raspravu oko toga što je interes djece

Ante Tomić kolumnist Slobodne Dalmacije ustvrdio je da su Šegota i Kožić, homoseksualni par koji želi udomiti dijete, veći junci od Oluje i Vukovara.

“Gospodin Tomić je doveo do groteske cijelu situaciju.”, komentirala je dr. Markić, a Batarelo je dodao: “Moramo vratiti zdrav razum u hrvatsko društvo. Sve studije pokazuju da su mladi konzervativni, a to mnoge smeta.”

“Osuđivanje bilo koga tko misli drugačije, blaćenjem, ocrnjivanjem nastoje zaplašiti ljude.  Ono što je gospodin Plenković napravio s referendumom za promjenu izbornog sustava, on je to napravio u suradnji sa SDP-om.”, podsjeća dr. Markić te ističe da kao posljedicu takve politike imamo to da “Ustavni sud aktivizmom sprječava raspravu oko toga što je interes djece”.

“Pozivamo sve da zaštitimo djecu”, zaključio je Batarelo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.