(VIDEO) Luka Mlinarić: ‘Kuščević iskoristio svoj politički položaj kako bi manipulirao i iznosio neistine o GI Narod odlučuje’

Foto: Fah

Na tribini “Kako ostvariti ravnotežu izravne i predstavničke demokracije” u organizaciji GONG-a pomoćnik ministra Kuščevića, g. Nakić, nastavio je praksu svog šefa lažno optužujući inicijativu Narod odlučuje za protuzakonito postupanje, čime je dodatno opravdao sumnju javnosti u transparentnost procesa provjere broja potpisa.

> (FOTO) Kako vjerovati Ministarstvu uprave kad Kuščevićev pomoćnik optužuje: ‘Moguće je da su i bebe glasale za građanske inicijative’

Nakić je rekao da građani nemaju povjerenja u političke institucije zbog “pomanjkanja komunikacije s javnošću” i rekao da je “politička kultura možda tamo gdje ne bi trebala biti”, te naveo par medijski eksponiranih zakona poput onog o sprječavanju sukoba interesa, no odmah je prešao na temu referenduma.

Osvrnuo se na financiranje referenduma i najavio kako će sasvim sigurno pravila za financiranje referenduma biti ista kao za financiranje političkih stranaka (koje se financiraju, za razliku od inicijativa, iz proračuna!).

Nakić: Narod odlučuje koristi rupe u zakonu

“Zakon o referendumu, svi ćete se ovdje složiti – ovdje je rečeno puno stvari o zakonu o referendumu – ima previše sivih zona, rupa”, rekao je, i optužio da ih Narod odlučuje “na žalost pokušava iskoristiti” te istovremeno, izrazivši nepovjerenje u NO, istovremeno prisutne predstavnike GI Narod Odlučuje pozvao na povjerenje u javne dužnosnike.

Rekao je da će svi zainteresirani imati što reći o Zakonu o izbornim jedinicama te apostrofirao dobru suradnju s civilnim sektorom (što, očito, uključuje GONG, a ne GI Narod odlučuje).

> (VIDEO) Luka Mlinarić: ‘Ministar Kuščević sudjeluje u protureferendumskoj kampanji i narušava demokraciju u Hrvatskoj’

Zagovarao je konsenzus političkih stranaka u Saboru kako bi se progurali zakoni koji traže više od obične većine u Saboru, rekavši odmah potom da se “neka pitanja ne bi smjela dopuštati na referendumu”. Apostrofirao je prava nacionalnih manjina, te pitanja proračuna. Smatra da bi se trebalo prije nego se krene u prikupljanje potpisa za referendum utvrditi je li pitanje u skladu s Ustavom, rekavši da se “ne bi više smjelo dogoditi kao što je sad slučaj da imamo prikupljene potpise a da na knjigama uopće ne piše gdje su ti potpisi prikupljeni” (bez da je objasnio zašto je to bitno).

“Potpisi skupljani izvan Hrvatske”

Na koji način provjeriti potpise, zapitao je, i rekao da “postoje indicije da su se potpisi skupljali na mjestima koja nisu bila za to predviđena pa čak i izvan Hrvatske” – ogradivši se da će “to utvrditi povjerenstvo, ja nisam u povjerenstvu pa ne mogu o tome govoriti”.

Odgovorio mu je Luka Mlinarić iz “Narod odlučuje” koji je objasnio da nepovjerenje građana prema Ministarstvu ima utemeljenje u ponašanju ministra Kuščevića koji je svoj politički utjecaj iskoristio kako bi manipulirao i iznosio neistine o GI Narod odlučuje te rekao kako su izjave ministra u suprotnosti s preporukama Venecijanske komisije prema kojima bi nositelji vlasti morali biti neutralni glede referendumskog procesa.

> Luka Mlinarić: ‘HDZ može raditi protiv GI Narod odlučuje što želi, jer će ga SDP u tome podržavati’

Osvrnuo se na Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma te rekao kako bi se materija referenduma trebala regulirati Zakonom o referendumu i kako je nedopustivo da se najavljenim zakonom izjednačuje inicijative građana i političke stranke koje iza sebe imaju organiziranu infrastrukturu, ljudske i materijalne resurse koji se ne mogu izjednačavati s građanskim inicijativama.

HDZ prekopirao prijedlog SDP-a

Rekao je kako je zakonski prijedlog HDZ-a zapravo kopija SDP-ovog prijedloga iz 2015. i kako je nedopustivo nametati iste financijske terete građanskim inicijativama i političkim strankama.

Slaže se da je potrebno mijenjati Zakon o referendumu, s obzirom da je isti pun rupa, no napomenuo je kako u 28 godina izravnu demokraciju praktički i ne poznajemo te kako je do sada u Hrvatskoj uspješno proveden tek jedan građanski referendum, onaj o braku iz 2013. godine. “Treba naći balans između predstavničke i izravne demokracije, no teško je govoriti o balansu kada mi izravnu demokraciju gotovo i ne poznajemo”, rekao je. U EU se uvjeti za raspisivanje referenduma te općenito za izravnu demokraciju razlikuju, rekao je, no naveo je primjere brojnih država gdje su oni liberalniji nego u Hrvatskoj.

> (FOTO) Narod odlučuje: ‘Brojanje potpisa nije transparetno bez promatrača’

Promatranje svih faza referendumskog procesa preporuka je Venecijanske komisije

Podsjetio je da je promatranje svih postupaka referendumskog procesa, među ostalim i provjere broja potpisa, preporuka Venecijanske komisije.

Što se tiče uvjeta za valjanost odluke donesene na referendumu, također je Zakošeka uputio na Venecijansku komisiju koja tvrdi da kvorum sudjelovanja (obvezan postotak izlaznosti na referendum) i/ili kvorum prihvaćanja (određen postotak glasova) ne bi trebalo primjenjivati na referendumima. Na kraju, Mlinarić je ponovio kako je DIP taj koji bi trebao kontrolirati potpise, a ne Ministarstvo uprave, koje je pod sumnjivim i netransparentnim okolnostima odlučilo tri mjeseca nakon predaje potpisa povjeriti posao prebrojavanja Apisu.

> Luka Mlinarić: ‘Izbornim sustavom 8 mjesta u Saboru je zajamčeno uvijek istim ljudima koji ne moraju raditi ništa’

Nakić je na to odgovorio kako on nije odvjetnik ministra Kuščevića već njegov pomoćnik te kako je ministar pozvao na razgovor “sve ove” koji su odlučili organizirati referendume, a da su oni umjesto odaziva organizirali “cirkusijadu pred Ministarstvom” i kako je “stvar ozbiljnosti i odgovornosti ako vas se pozove da se na neki način i javite”. “Mi ne možemo dopustiti da netko od vaših gleda te podatke zbog uredbe o zaštiti podataka [GDPR]”, rekao je (pri čemu je slagao, jer je dovoljno da onaj tko prisustvuje provjeri potpiše izjavu da neće koristiti te podatke u bilo koje druge svrhe – uostalom, po kojem zakonu djelatnici Apisa te podatke smiju gledati, a promatrači ne?).

“I još jedna stvar o kojoj valja razmisliti, jamčite li vi da su svi ti potpisi doista legalno pokupljeni? Jer indicije postoje da su i bebe od 9 mjeseci potpisivale te vaše inicijative, mrtvi su potpisivali, ajmo pustimo sad povjerenstvu da utvrdi”, zaključio je Nakić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr