(FOTO) Kako vjerovati Ministarstvu uprave kad Kuščevićev pomoćnik optužuje: ‘Moguće je da su i bebe ‘glasovale’ za građanske inicijative’

Foto: Fah

Kako ostvariti ravnotežu izravne i predstavničke demokracije pokušali su odgovoriti sudionici GONG-ova okruglog stola organiziranog u subotu, u povodu Međunarodnoga dana demokracije, a raspravljalo se i o potpisima koje su prikupljale građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”, a pomoćnik ministra uprave neutemeljeno je izrekao da je “moguće da su za njih ‘glasovale’ i bebe”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> GONG, blizak SDP-u, podržao Kuščevićev zakon za ograničavanje referenduma

> Ustavnopravni stručnjak prof. Smerdel o angažiranju APIS-a za provjeru potpisa: ‘Čisto bacanje državnog novca’

Nakić ustvrdio: ‘Glasovale’ i 9-mjesečne bebe?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kontekstu provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnih referenduma građanskih inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” koje za to ministarstvo provodi APIS, pomoćnik ministra uprave Mladen Nakić rekao je kako “postoje potpisi, a na knjigama ne piše gdje su prikupljeni što otežava posao”.

Luka Mlinarić iz Građanske inicijative “Narod odlučuje” prozvao je resornoga ministra Lovru Kuščevića da je “iskoristio politički položaj tijekom prikupljanja potpisa te iznosio neistine” što je, istaknuo je, suprotno preporukama Venecijanske komisije.

Nakić mu je odgovorio kako ih je resorni ministar pozvao na razgovor, ali da su se “oni su se na to oglušili jer im je bilo draže raditi ‘cirkusijadu’ na presici”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi ne možemo dopusti da gledate u nešto što je pod zaštitom osobnih podataka. Jamčite li vi da su svi potpisi legalno pokupljeni? Naime, postoje naznake da su se i bebe od 9 mjeseci potpisivale, a i mrtvi”, ustvrdio je Nakić.

Mlinarić je pak Ministarstvo upozorio i da se “pod sumnjivim okolnosti odlučilo dogovoriti posao s APIS-om”, te se zapitao po kojim je to kriterijima odlučeno. Složio se da treba mijenjati zakon o referendumu, koji je, kaže, pun rupa.

“Treba naći i balans između predstavničke i izravne demokracije no teško je govoriti o balansu kada mi izravnu demokraciju gotovo ni ne poznajemo”, naglasio je Mlinarić. Zauzeo se za preferencijsko glasovanje bez cenzusa koje bi, tvrdi, pridonijelo “boljoj utakmici” i većoj povezanosti kandidata s biračima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GONG na isti način kao SDP i HDZ za dodatna ograničenja

“Političke institucije u Hrvatskoj nisu utemeljene na jasnoj i dugoročnoj viziji ciljeva koji se žele postići”, poručio je predsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek.

> (FOTO, VIDEO) Narod odlučuje: ‘Ne postoji ni jedan argument da Ministarstvo uprave ne dopusti promatrače za brojanje potpisa’

U tom kontekstu GONG predlaže šest izbornih jedinica na parlamentarnim izborima, s različitim brojem mandata u svakoj jedinici, a granice bi pratile administrativno-teritorijalni ustroj u smislu spajanja pojedinih županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zauzima se i za tri preferencijska glasa uz prag od pet posto kako bi se povećao utjecaj birača u izbornome procesu, a GONG predlaže i uspostavljanje jedinstvene i lako pretražive baze podataka o donacijama, donatorima i financijskim izvješćima kao i profesionalizaciju tijela za provedbu izbora – imenovanje devet članova DIP-a bez sudaca Vrhovnoga suda, i to ne samo iz reda pravnika već i relevantnih struka.

> Ustavnopravni stručnjak: Ni Vlada ni APIS nisu ovlašteni pregledavati potpise

> (FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje: Političke manipulacije i izbjegavanje transparentne provjere potpisa

Smatraju i da treba propisati pitanja o kojima se ne može odlučivati na referendumima, kao i izmjene referendumskoga pravnog okvira, a nova pravila trebala bi omogućiti lakše pokretanje državnog referenduma, a jedan od prijedloga je smanjenje s deset posto potpisa birača na pet posto u, kako je rečeno, aktualnoj situaciji nerealnoga broja birača. GONG se zauzima i za produljivanje roka za prikupljanje potpisa, a jedan od prijedloga je i najmanje dva mjeseca za državni, odnosno mjesec dana za lokalni referendum.

Pomoćnik ministra uprave Mladen Nakić složio se kako se neke pitanja ne bi smjela svoditi na referendumska, no trebalo bi, rekao je, doraditi i neke proceduralne detalje.

Kregar: Hrvatska je blokirano društvo

“Trebamo odrediti ciljeve koje želimo postići ali si i postaviti pitanje što se može promijeniti jer je Hrvatska postala blokirano društvo u kojem se teško može nešto promijeniti, a ako se to i mijenja onda je to zbog vanjskoga pritiska”, rekao je Josip Kregar sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Ocijenio je da je Vlada nestabilna zbog degeneracije izbornoga procesa.

> Kuščević kaže da bismo trebali imati povjerenja u APIS: Evo zašto ne bismo

“Izborni se sustav prilagođava ljudima na vlasti i svaka promjena nailazi na veliki otpor… Predsjednik jedne stranke sam sastavlja liste, prijetnjama o izborima straši svoje stranačke prijatelje te disciplinira stranku, a iz takvoga diskursa ni jedno rješenje neće biti dobro”, rekao je Kregar.

Smatra da treba zabraniti predizborno koaliranje koje je “dimna zavjesa za pravi odnos stanja”.

Pupovac napada: Klasa klerika postala je jedna od najmoćnijih u društvu, medijima, obrazovanju, zdravstvu, vojsci i policiji

Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti poručio je kako oni koji tvrde da građani nisu kompetentni nisu napravili ništa da njihovu političku kompetenciju podignu.

> Ministar Kuščević lagao: Koliko građana zapravo želi promatrati provjeru potpisa?

> Ivica Marijačić: ‘Plenković navodno shvaća da je predaleko otišao u ponižavanju Hrvata pa se nastoji vratiti, ali tako da se ne zamjeri Pupovcu’

“Još nemamo građanski odgoj u školama i tu nema razlika između HDZ-a i SDP-a”, ustvrdio je Šalaj. Ocijenio je i kako je politička kultura političke klase posve zatvorena prema ideji referenduma te da “bježi od izravne demokracije, a trebala bi se otvoriti”.

“U ovih 30 godina bilježimo situacije od nekulture do minimalno kulturnoga ponašanja. Politička klasa zapravo postaje sve manje moćna klasa i postepeno gubi moć kao i što politika kao djelatnost gubi u Hrvatskoj relevantnost”, tvrdi SDSS-ov Milorad Pupovac dodajući kako su se koncentrirale neke druge klase koje imaju moć – klerici, tajkuni i branitelji.

Ustvrdio je kako je “klasa klerika postala jedna od najmoćnijih u društvu, medijima, obrazovanju, zdravstvu, vojsci i policiji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.