(VIDEO) Nu2: Stanković dopustio Radi Borić da više od pola emisije reklamira Istanbulsku konvenciju

Foto: snimka zaslona

Dok premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković obilaze Hrvatsku u potrazi za podrškom HDZ-ovih županijskih organizacija oko ratifikacije Istanbulske konvencije, Aleksandar Stanković je odlučio na javnoj televiziji u emisiji Nedjeljom u dva ugostiti političarku i feminističku aktivisticu Radu Borić.

Gošća Nu2: Tko je Rada Borić, aktivistica i političarka koju Plenković stalno citira?

Nimalo iznenađujuće u ovoj društvenoj raspravi Ivan Munjin iz udruge U ime obitelji dobio je priliku tek za nekoliko argumentiranih rečenica protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, dok je Rada Borić više od pola emisije branila Plenkovićevu kampanju za ratifikaciju Istanbulske konvencije i napadala ono što je udruga U ime obitelji iznosila protiv nje.

U ime obitelji: Analiza koristi i šteta ne opravdava ratifikaciju IK

O Plenkoviću

“Ako bismo se šalili, Plenkoviću rod neće doći glave. Sigurno ne zagovaram gospodina Plenkovića, ali mislim da je odradio ono što se trebalo odraditi”, rekla je Borić upitana podržava li najavu premijera Andreja Plenkovića.

” Ako već kažu da su vjerodostojni, onda bi se trebali držati onoga što su nekada zagovarali”, smatra Borić.

O državama u kojima je IK ratificirana

“U nekim državama ima napretka u pogledu zaštite žena od nasilja nakon ratificiranja Konvencije”, smatra Borić.

O GREVIO-u

“U GREVIO-u može sjediti samo jedna žena iz Hrvatske, ne može ih biti više. To je potpuno besmisleno što se govori. Neće netko iz Hrvatske nadzirati Hrvatsku, nego neke druge države”, rekla je Borić na pitanje Stankovića može li tamo biti netko kao Željka Markić ili mora biti netko poput Rade Borić, te što kaže na riječi Ivana Munjina da je GREVIO kao da imate deset Rada Borić iz različitih država koje provode nadzor nad hrvatskim pravosuđem. Ona smatra da “bi se Hrvatska trebala hvaliti i trebala biti ponosna na to što su i neke hrvatske stručnjakinje sudjelovale u izradi ovog dokumenta”.

GREVIO: Hrvatsku bi u provedbi IK nadzirale istomišljenice Sanje Sarnavke i Rade Borić

O rodnoj ideologiji

“Strahovi su legitimni, ali nisu istiniti neki navodi jer ne postoji opasnost od rodne ideologije. Ono ne postoji. Postoji tradicionalna binarna podjela između muškaraca i žena u samoj Konvenciji. Nekome je u interesu plašiti ljude da će visoki muškarci u haljinama ulaziti u ženske toalete”, rekla je Borić.

O troškovima nevladinih udruga

“Udruge koje se bave direktnom zaštitom žena zadnjih desetljeća, koje manje-više rade volonterski, dobivale su minimalna sredstva. Nigdje ne piše da na deset tisuća stanovnika treba postojati sklonište za žene, neka zaposli psihologe i neka rade sa zlostavljačima”, rekla je i dodala kako smatra da je nakon rodne ideologije fokus došao na “izmišljenu teoriji o značajnom povećanju davanja sredstava za nevladine udruge poput njene”.

O Raspudiću

“Ja razumijem da gospodin Culej, ne znam trebam li ih uopće zvati gospodom, i Glasnović ne razumiju o čemu se govori u Konvenciji, ali da netko tko sebe smatra intelektualcem ne shvaća da će se s ovima brisati stereotipi i predrasude u školstvu…”, rekla je Borić.

Emisiju pogledajte ovdje:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr