(VIDEO) Plasirali lažnu vijest o pobačaju ‘na živo’ kojom napadaju priziv savjesti – evo tko ju je sve širio

Foto: Facebook/Getty images (Fotomontaža: Narod.hr)

Barbara Finderle, predsjednica Hrvatske komore primalja, plasirala je lažnu vijest ili na predavanju/okruglom stolu na Kongresu Koordinacija komora u zdravstvu (22-24.3.), a koju su kasnije prenijeli mediji, ili novinarima na tom kongresu, ili nakon kongresa medijima u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak, 25.3. Finderle je govorila o slučaju u Dubrovniku kao da osobno zna za tu informaciju: “Prisjetila se iskustva jednog liječnika iz Rijeke koji je odlazio na ispomoć u dubrovačku bolnicu. Ondje su, kazala je, svi anesteziolozi u smjeni uložili prigovor savjesti pa je ginekolog morao pobačaj obaviti naživo”. Već u srijedu 27.3. za Dnevnik Nove TV u telefonskom razgovoru rekla je da je “o incidentu pročitala u jednom od svjedočanstava pacijentica.”

> (VIDEO) Lažna vijest: Predsjednica Komore primalja optužila Opću bolnicu Dubrovnik da su zbog priziva savjesti anesteziologa radili pobačaj ‘na živo’, ravnatelj sve demantira

U ponedjeljak, 25.3., Novi list donosi članak o tome o tome da primalje traže priziv savjesti, odnosno da “prema anketi koju su proveli u Komori [primalja], svaka druga bila bi sklona staviti priziv savjesti da se ne boji za radno mjesto. U Hrvatskoj ima oko 2500 primalja, od toga 800 ne radi na primaljskim radnim mjestima nego su na odjelima kirurgije, ortopedije, stomatologije, dakle ima ih oko 1.700 koje rade primaljski posao.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U članku se navodi izjava Finderle: “Zbog priziva savjesti, [Finderle] navodi primjer iz Dubrovnika, pobačaj na zahtjev obavljen je ženi »na živo«, bez anestezije, jer u smjeni nije bilo niti jednog anesteziologa koji se nije pozvao na priziv savjesti…”

Istu vijest je isti dan u naslovu i tekstu donio Večernji, koju su od Večernjeg isti dan prenijeli Index, Net.hr, 100posto.hr i N1 .

U utorak, 26.3. Hrvatska komora primalja šalje priopćenje o prizivu savjesti kod primalja: http://komora-primalja.hr/datoteke/Priziv%20savjesti%20HKP.pdf

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju navode: “Predlažemo da se pri Ministarstvu zdravstva napravi baza podataka svih zdravstvenih djelatnika koji se pozivaju na priziv savjesti i da se jasno propišu prava i mogućnosti vezano za isti te da se propiše da se zdravstveni djelatnik na priziv savjesti mora pozvati već prilikom zaposlenja kako se nikako ne bi ugrozila kvaliteta i dostupnost zdravstvene usluge…”

U srijedu, 27.3., saborska oporba: Mirando Mrsić, Anka Mrak Taritaš, Goran Aleksić i SDP kritizirali su rađanje pobačaja “na živo” u Dubrovačkoj bolnici.

Mirando Mrsić izjavljuje: “Stavili su svoju savjest ispred dobrobiti pacijentice i Dubrovnik vratili u 18. stoljeće. Da su to učinili u ratu, sudilo bi im se po međunarodnim konvencijama. Ali, nažalost, ne postoji konvencija koja bi osudila ovo što se dogodilo ženi u Dubrovniku.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP: “Ne zanima nas što privatno [o pobačaju] misli ravnatelj [Opće bolnice Dubrovnik]. U Hrvatskoj kakvu želi graditi SDP svatko ima pravo biti i misliti što god je u skladu s njegovim uvjerenjima. Isto tako, svatko mora imati pravo na medicinsku uslugu kakvu propisuje zakonodavstvo, a ono je ovdje ignorirano i prekršeno. Pobačaj mora ostati legalan te biti dostupan i besplatan u svim javnim bolnicama.”

Vlast: Ministar Kujundžić izjavio je prije uže sjednice Vlade da su po dobivanju informacije o slučaju pobačaja bez anestezije od Opće bolnice Dubrovnik zatražili očitovanje, a da će onda poslati inspekciju, što su prenijeli Dnevnik.hr, Hrt.hr,Tportal.hr, 24sata.hr, Jutarnji.hr, Novilist.hr, N1info, Rtl.hr.

Bolnica u Dubrovniku: “Mi, kao i svaka druga zdravstvena ustanova, moramo osigurati dovoljan broj anesteziologa koji će sudjelovati u tom zahvatu. Mi ih imamo i nema razloga da se bilo kojoj ženi to radi bez anestezije”, rekao je Mario Wokaunn, zamjenik ravnatelja dubrovačke bolnice za Dnevnik Nove TV. “Mi imamo liječnike anesteziologe koji sudjeluju u tom postupku”, rekao je.

Voditeljica odjela za anesteziju rekla je da imaju dovoljan broj liječnika koji ne koriste priziv savjesti i da je ovakav slučaj nemoguć. “Bez ikakve anestezije se pobačaj apsolutno nikada ne radi. Postoje dvije vrste anestezija: opća i lokalna, ali traži se odabir žene. Lokalna anestezija koristi za sve zahvate, a ne samo ginekološke”, rekla je Marija Doršner, voditeljica Odjela za anesteziju Opće bolnice Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Barbara Finderle: Informacija o pobačaju na živo stigla je od predsjednice Komore primalja, koja slučaj u srijedu nije htjela komentirati, ali je rekla [za Dnevnik Nove TV] da je o incidentu pročitala u jednom od svjedočanstava pacijentica.

U četvrtak, 28.3., Bernardić u N1 studiju i dalje širi lažnu vijest.

“Upitan za mišljenje oko priziva savjesti, Bernardić je rekao kako je nedopustivo da se dogodi slučaj “da jedini dostupni anesteziolog ima priziv savjesti pa se pobačaj obavi bez anestezije” te kako se “utjecaj klerikarnih skupina ogleda u primjerima koji uvijek nekome naštete” i dodao da se zakonski mora urediti da liječnici pri zapošljavanju definiraju imaju li priziv savjesti.” (http://www.sdp.hr/aktualno/bernardic-uljanik-3-maj-moguce-spasiti/)

Priziv savjesti u primaljstvu glavna je tema Otvorenog, a uvodni prilog je u slučaju u Dubrovniku u kojem ravnatelj OPB demantira rađenje pobačaja na živo.

Dubrovački dnevnik sad relativizira cijelu priču, govoreći da je riječ o ‘gluhom telefonu’ koja je rezultirala hajkom na dubrovačku bolnicu.

“Činjenica je i da u ovom slučaju krimen ne stoji na osoblju OB Dubrovnik, odnosno kako je priča nastala tek iz igre “gluhih telefona” između riječkog ginekologa i njegove supruge, što je na koncu eto rezultiralo i nepotrebnom hajkom na osoblje dubrovačke bolnice.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.