(VIDEO) Plenković najavio ‘rasvjetljivanje’ rodne ideologije u Istanbulskoj?

Foto: Fah

Premijer Plenković je jučer komentirao Istanbulsku konvenciju na zastupničko pitanje Sabine Glasovac (SDP), iako ga ona o tome uopće nije pitala. U ovoj izjavi i u izjavi u intervjuu na Božić prvi put je priznao da dio društva ima problem s rodnom ideologijom u konvenciji te da to treba raspraviti.

> Ivan Munjin: Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konvencije

> Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

Odgovorio je, “Iskoristit ću ovu prigodu za nekoliko riječi o procesu koji se odnosi na ratifikaciju Istanbulske konvencije, o kojoj je jako puno riječi. Jedna poruka za širu javnost koju možda zaboravljamo. Istanbulska konvencija tj. konvencija koja se bavi sprječavanjem nasilja u obitelji i nasilja nad ženama, radila se krajem prošlog desetljeća i radila se za vrijeme HDZ-ove Vlade. U njenoj izradi sudjelovali su stručnjaci iz Ministarstva vanjskih poslova u vrijeme HDZ-ove Vlade. Čak je i kolegica koja je to radila bila predsjednica inicijalnog odbora za izradu te konvencije. Kasnije u radnoj grupi u okviru Vijeća Europe onda je bila potpredsjednica radnog tijela, a naša današnja sutkinja u Europskom sudu za ljudska prava je završila taj posao. Konvencija je 2011. dovršena i otvorena za potpis [državama] članicama. SDP-ova Vlada je tu istu Konvenciju potpisala. Imala je 2 godine da je uputi u proces ratifikacije, to nije napravila, meni nije poznato zašto. Isto tako u to vrijeme HDZ kao oporba je prozivao SDP zašto ne ratificira tu Konvenciju. I predsjednica Republike aktualna je u kampanji to rekla. Ja sam prošle godine u ime Vlade dao izjavu da ćemo ratificirati Istanbulsku konvenciju. Gospođa Murganić, ministrica nadležnoga ministarstva, je tijekom protekle godine provela sve što je potrebno da se organizira javno savjetovanje o toj Konvenciji. I ono što smo vidjeli kroz to javno savjetovanje je da je najedanput tema o kojoj se Konvencija bavi, a to je nasilje nad ženama, postala podredna. Neki su ljudi stavili pitanje rodne ideologije u prvi plan. E meni se čini da tu raspravu trebamo do kraja rasvijetliti i otvoriti i vidjeti što nam Konvencija donosi povrh nacionalnog zakonodavstva sa svojim instrumentima nadzora upravo ovakvih fenomena [nasilja nad ženama] i kako i na koji način ih država suzbija. Prema tome učinit ćemo sve u ovom mandatu i Vlade i Sabora da to pitanje razriješimo na najbolji način.”

Na pitanje u intervjuu za Jutarnji list od 25. prosinca 2017., “Mogu li svjetonazorske razlike unutar koalicije biti prevladane i kako? HNS želi ratificirati Istanbulsku konvenciju, a čini se da u HDZ-u nema jedinstva oko tog pitanja.”

> Na dan presude Hrvatima i Hrvatskoj – ministrica obrazovanja na FB zagovara Istanbulsku konvenciju

> Dr. Željka Markić: Istanbulska konvencija ide ruku pod ruku s Jokić-Divjak indoktriniranom reformom hrvatskog odgoja i obrazovanja

Plenković je odgovorio, “HDZ i HNS su svjetonazorski različite, ali programski kompatibilne stranke. Svi smo suglasni da je nasilje nad ženama potpuno neprihvatljivo i da država ima zadaću boriti se protiv njega: spriječiti ga, učinkovito kažnjavati počinitelje i pružiti potporu žrtvama. Istanbulsku konvenciju o suzbijanju nasilja nad ženama potpisala je SDP-ova Vlada, ali je nije i ratificirala, zbog čega ju je HDZ tada kritizirao. Hrvatska već primjenjuje velik dio mjera iz Konvencije. Moja je Vlada osnovala radnu skupinu i pokrenula javno savjetovanje o ratifikaciji, koja je pokazala da dio društva u nekim odredbama Konvencije vidi mogućnost redefiniranja rodnih uloga utemeljenih na spolu. Želim razjasniti ključne točke prijepora i provesti otvorenu raspravu unutar stranke i među koalicijskim partnerima kako bi se otklonile nedoumice i osigurao najbolji model zaštite od obiteljskog nasilja.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr