(VIDEO) Predsjednica o propaloj nabavi zrakoplova F-16: ‘Hrvatska nije izgubila međunarodni ugled’

Foto: Snimka zaslona

Predsjednica Republike komentirala je danas propalu nabavu vojnih zrakoplova F-16 Barak. Istaknula je da, osim vremena, nije izgubljeno ništa, a pogotovo nije izgubljen međunarodni ugled Hrvatske, prenosi HRT.

Kolinda Grabar-Kitarović, koja je sudjelovala na konferenciji o novoj energetskoj strategiji, ustvrdila je kako ni ona ni Ured predsjednice nisu sudjelovali u tom procesu.

>(VIDEO) Ministar Krstičević o F-16: ‘Stavit ćemo sve dokumente, da se vidi tko je što govorio’

>(VIDEO) Američki veleposlanik Kohorst: ‘Moji jutrošnji komentari pogrješno su protumačeni, SAD nije savjetovao hrvatskoj vladi da odustane od kupnje izraelski F-16′

>(VIDEO) Veleposlanik SAD-a Kohorst: ‘Plenkoviću sam dao dokument o avionima F-16. Bili su svjesni kako proces funkcionira’

>Višnja Starešina: Američka poruka Hrvatskoj – ‘mislite li da nas možete vući za nos’?

>Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj o propaloj nabavi F-16: ‘Svo vrijeme smo bili jasni u vezi svih uvjeta’

Upitana za nabavu novih borbenih zrakoplova, rekla je da to treba procijeniti i sagledati sve naučene lekcije.

“Vodite računa da, osim vremena, koje jest dragocjeno, nije izgubljeno ništa, pogotovo nije izgubljen međunarodni ugled Hrvatske, rekla je Grabar-Kitarović.”

Podsjetimo, veleposlanik Kohorst je izjavio da zastoj neće utjecati na dobre odnose i suradnju.

“Što se tiče zrakoplova F-16, američka vlada je od početka postavila određene uvjete koje je trebalo ispuniti kako bi odobrila transfer. O tim smo uvjetima obavijestili i Kongres, koji je na kraju odobrio prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Nažalost, neki od tih uvjeta nisu bili prihvatljivi izraelskoj vladi te prodaja nije realizirana”, objasnio je američki veleposlanik za HRT.

Američki veleposlanik Robert Kohorst obratio se i priopćenjem u kojem je demantirao navode medija o njegovoj izjavi o nabavi borbenih aviona. U njemu kaže da dokument o kojem je govorio nije toliko važan kako je predstavljeno. Dodaje da je riječ o komunikaciji o tehničkim pitanjima te da SAD ni u jednom trenutku nije savjetovao Hrvatskoj da ne nabavlja izraelske F-16.

“Moji jutrošnji komentari u medijima pogrješno su protumačeni i želim ih pojasniti”, navodi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u priopćenju.

“Prije svega, želim naglasiti da vlada SAD-a odlično surađuje sa Hrvatskom i s Vladom premijera Plenkovića. Imali smo vrlo produktivan sastanak jutros i razgovarali o nekoliko bilateralnih pitanja. Jednako tako, SAD snažno podržava hrvatsku kupnju borbenih zrakoplova i činit će to i dalje. Osobito podržavamo prodaju od strane Izraela i učinili smo sve u svojoj moći da se ta prodaja realizira”, navodi se u priopćenju.

Grmoja: Postoji definitivna odgovornost premijera

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja rekao je kako je američki veleposlanik Robert Kohorst jasno dao do znanja da su i hrvatska vlada i premijer od početka bili upoznati s problemima koji postoje u procesu nabavke izraelskih aviona. Poručuje kako u cijeloj priči oko aviona vidi definitivnu odgovornost premijera jer smo kupili mačka u vreći.

Američki veleposlanik Robert Kohorst jučer je najprije izjavio da je vlada znala sve o kupovini aviona da bi kasnije u priopćenju rekao kako su njegove izjave krivo interpretirane.

“Ono što ja mogu iščitati je da je gospodin Kohorst jasno rekao da je hrvatska strana od početka bila upoznata s onim što američka strana smatra problematičnim, da se hrvatska strana nadala da će se sve to riješiti, a nije se riješilo i mi smo kupili ‘mačka u vreći’. Ono što je suština priče je da su avioni još uvijek u Izraelu i tamo će i ostati”, ustvrdio je Grmoja na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljao Mostov Zakon o transparentnosti troškova u obavljanju javnih dužnosti.

Naravno, kaže, da američki veleposlanik štiti interese SAD-a kojih će možda i dalje biti u nastavku posla s avionima.

“Tako da u tom smislu naravno nije njegov zadatak da gazi hrvatsku vladu, ali jasno je dao do znanja da su i hrvatska vlada i premijer od početka bili upoznati s problemima koji postoje u ovom procesu. Bez obzira na te probleme hrvatska vlada se nadala da će problemi nestati te da će se sve riješiti. Tako da je tu definitivna odgovornost premijera”, ustvrdio je Grmoja.

Osvrnuo se i na predstojeću saborsku raspravu o SDP-ovoj interpelaciji o radu vlade zbog fijaska s kupovinom izraelskih aviona. Što se tiče štete za premijera, o tome će procijeniti birači, a interpelacija SDP-a neće proći jer nema dovoljno ruku u Saboru.

Kuščević: Vladi nije dostavljen dokument

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je uoči sjednice Vladina užeg kabineta kako je američki veleposlanik jasno kazao da Vladi nikada nije dostavljen dokument koji bi doveo u pitanje isporuku izraelskih aviona te da će Hrvatska nastaviti surađivati s Izraelom i SAD-om.

>Tajni non-paper: Vlada je još prije godinu dana znala da neće moći kupiti izraelske F-16?

>Ministar Krstičević i dalje negira postojanje ‘non-papera’: ‘Izrael je trebao dobiti konačno odobrenje’

>(VIDEO) Otvoreno: Što nakon propasti isporuke zrakoplova F-16?

Na pitanje jesu li svi znali sve detalje oko kupovine borbenih zrakoplova F-16 Barak, Kuščević je odgovorio kako očito nisu. “Čuli smo američkog veleposlanika Roberta Kohorsta, koji je jasno kazao da Vladi nikada nije dostavljen dokument koji bi doveo u pitanje isporuku aviona”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt