Počinje Muzički biennale za “velike malene”

Foto: Fah

Ususret jubilarnog 30. izdanja glazbenog festivala Muzički biennale Zagreb, koji se ove godine održava od 6. do 13. travnja na temu “Glazba, prostor, grad i zvuk”, u ponedjeljak 4. veljače počinje dječji program biennala za “velike malene” koji tijekom dva mjeseca donosi niz radionica, koncerata i predstava namijenjenih djeci grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu programa “Glazba u mom kvartu” moderiranih, interaktivnih i zabavnih koncerata suvremene glazbe, nastupit će Ana Batinica na flauti i Aleksandar Jakopanec na violi i električnoj gitari, i to u Centru za kulturu i informacije Maksimir u ponedjeljak 4. veljače, u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad 18. veljače, Centru Za kulturu Trešnjevka CeKaTe 27. veljače i u Kulturnom centru Peščenica KNAP 1. ožujka. Svi koncerti počinju u 13 sati.

Tijekom veljače i ožujka violinistica i glazbena edukatorica Lucija Stanojević održavat će interaktivne radionice po školama grada Zagreba pod nazivom “Glazba, prostor, ja”. U Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL) body percussion radionice za male udaraljkaše vodit će Josip Konfic, a program 3., 5., 7. i 10. travnja donosi i dječju lutkarsku predstavu “Žabica kraljica” skladateljice Sare Glojnarić pod redateljskom palicom Renea Medvešeka.

Od 1961. godine Muzički biennale Zagreb je najaktivniji i najvažniji festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. Festivalski program sastoji se od koncerata simfonijskih orkestara i komornih ansambala, projekata eksperimentalnog glazbenog teatra i suvremenog plesa, jazza, elektronske i alternativne glazbe. MBZ generira novo, potencira rizike i eksperimente, iznalazi nove forme prikazivanja kao i nove kanale komunikacije sa sudionicima festivala – kako s publikom tako i sa samim umjetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada je u pitanju glazba, ne trebamo previše napominjati koliko utjecaja ima na nas i koliko bi teško bilo zamisliti život bez nje”, ističe u najavi biennalova dječjeg programa violinistica i glazbena edukatorica Lucija Stanojević.

Glazba je nastala iz tradicije, data je u nasljeđe i zbog toga bi glazbeno obrazovanje trebalo biti dostupna svima, napominje. “Suvremena glazba odlična je karta za ulazak u divan svijet glazbe jer vrlo brzo omogućuje djetetu da kreira, otkriva, osluškuje, svira i to čak bez instrumenta, koristeći vlastito tijelo. Djeca su kreativna bića, a misija odraslog je da to potiče. Zato je važna edukacija, važna je prilika. Muzički biennale Zagreb nudi upravo to – priliku da djeca otkriju, osluškuju, sviraju i stvaraju, kako bi mi glazbenici rekli – skladaju”, poručuje Stanojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.