(VIDEO) Prof. Leinert Novosel: ‘Sučeljavanja bi najbolje došla politički manje poznatim kandidatima’

Foto: snimka zaslona

Još je 11 dana ostalo do nedjelje, prvog kruga predsjedničkih izbora. Hoće li se nastaviti prljava kampanja puna međusobnih uvreda? Koliko su glasači uopće zainteresirani za izlazak na birališta?

U emisiji HRT-a Otvoreno urednika i voditelja Mislava Togonala gosti su bili analitičari Ankica Mamić, Smiljana Leinert Novosel, Krešimir Macan, Damir Jugo i Ivica Relković.

Relković je na pitanje kad će sučeljavanja rekao kako je odgovor jednostavan.

– Sučeljavanja nema zato što ima više od dva ključna kandidata. Čim ih ima više od dva počinje kalkulacija tko kome paše ili ne paše i tko bi kome podigao tih 1-2% i onda kreće odbijanje i gledanje tko će biti taj koji će ispasti od ova ključna tri. Vjerojatno nećemo doživjeti da će ta sučeljavanja biti u punoj potrebnoj snazi, rekao je Relković.

Smatra da bi od kandidata sposobnih za debatu ona najviše odgovarala Kolindi Grabar-Kitarović.

– To je obrat koji je paradoksalan. Zašto? Zato što njoj koja brani mandat ne bi odgovaralo. Međutim, budući da je na lijevoj strani jako puno malih kandidata koji nemaju vidljivost, a da ima više sučeljavanja dobili bi vidljivost i onda bi oni uzimali dio biračkog tijela, ne iz njezinog bazena, nego iz centrističko-lijevog bazena te bi Zoran Milanović dobio minus u kontu kojeg može dobiti u tom prostoru. Postoje taktike u kojima ne moraš ništa zaraditi, ali neki drugi mogu izgubiti. To su već stvari koje njihovi timovi moraju razmisliti što im se više isplati, rekao je Relković.

Mamić je rekla da bi u sučeljavanju svi napadali predsjednicu jer su oni izazivači, a ona je u poziciji da brani funkciju.

– Ja mislim da njoj sučeljavanja ne bi koristila. Format sučeljavanja našoj predsjednici ne odgovara posebno ako gledamo njezine zadnje izjave i njezine zadnje javne nastupe i mislim da je ispravno odlučila.

Kaže kako je kod nje ili nervoza ili joj je pala koncentracija ili je umor.

– Sve njezine ad hoc dane izjave u zadnje vrijeme su za njezinu kampanju štetne. Ona niti u jednoj prilici, kad su ju dočekali mikrofoni, nije dala izjavu koja bi pomogla njezinoj kandidaturi od kninske tvrđave odnosno od Dana pobjede, rekla je Mamić.

Macan je rekao kako svi moraju biti spremni na sučeljavanje, ali i kako je legitiman odabir izbjeći neke bitke.

– I drugi kalkuliraju. Njima je super što kao nema aktualne predsjednice pa onda mogu i oni tako lako reći da ne dolaze. Nisam baš siguran da i oni u svojim kalkulacijama procjenjuju da bi im to odgovaralo. Sad su puno slobodniji, mogu raditi kampanju kakvu žele i nitko ne otvara pitanja koji oni ne žele otvoriti. U tom sučeljavanju mi svi govorimo da bi oni napadali predsjednicu, tko kaže da ne bi predsjednica otvorila pitanja na koja oni ne žele odgovarati, bilo bi replika pa bi bilo dvosmjerne komunikacije. Svima je odgovaralo do jednog trenutka da se kampanja umrtvi i u zadnjem istraživanjima se dobio jedan novi momentum i svi će se boriti za svaki glas, pa možda netko odabere pojaviti se na vašem sučeljavanju, smatra Macan.

Jugo je rekao kako svatko gleda iz neke svoje perspektive.

– Vjerojatno stožeri imaju puno jasniju sliku zašto su se na nešto odučili, neke stvari koje mi vjerojatno ne vidimo. Legitimno je za očekivati da netko tko se bori za funkciju sudjeluje u sučeljavanjima. U drugom krugu će se teško moći izbjeći sučeljavanje jer tada nema nikakvog opravdanja da do njega ne dođe. Treba reći da ima puno kandidata, u odnosu na prošle predsjedničke izbore kada ih je bilo četvero, i kada je bila stvar poprilično jednostavna – kako ih organizirati, kako komunicirati jedni s drugima, a sada ih ima 11. Tu ima raznoraznih jednadžbi. Činjenica je da je puno kandidata na ljevici koji ne dobivaju toliko medijskog prostora zapravo idu u koristi Milanovića. Opet s druge strane pitanje je odgovara li aktualnoj predsjednici Milanović u drugom krugu. Zašto bi uopće radila na tome da mu se oduzimaju glasovi? Prema rezultatima istraživanja, iako se njima ne treba voditi do kraja, bilo bi logično da priželjkuje Milanovića u drugom krugu, rekao je Jugo.

Leinert Novosel je na pitanje tko bi imao mogućnost profitiranja od sučeljavanja rekla kako joj se čini kako smo previše zarobljeni činjenicom da se većina prisutnih bavi na neki način odnosima s javnošću, odnosno razmišljaju o taktikama, grade strategije koje se tiču ovakve jedne kampanje.

– Ali ako gledamo s pozicije građana kako izgleda ova priča oko sučeljavanja, čini mi se da građani ipak žele sučeljavanje. Kome bi ono najbolje došlo? Najbolje bi došlo politički manje poznatima. Oni, ako ne zato da steknu više bodova za uspjeh u ovoj trci, mogu osvojiti popularnost i iskoristiti to možda na parlamentarnim izborima. Na kraju imamo predsjednicu koja šalje poruku “pa o meni sve znadete, ja više nemam potrebu sučeljavati se i iznositi stavove”. Mislim da bi svi, zbog poštovanja birača, trebali obaviti sučeljavanje i na jednostavan način reći koje stavove zastupaju i koje vrijednosti brane i da bi to bilo nešto što bi moglo biti ljudima vrlo kvalitetno i dobro doći uoči odlučivanja kome će dati glas. Ne mislim da je to dekoracija s kojem se može igrati nekakva strategija nego da je to nešto što naprosto birači zaslužuju, bez obzira na to što ih je 11, smatra Leinert Novosel.

Koliko je važna potpora Katoličke crkve u kojoj je 86% deklariranih katolika?

To pitanje postavio je Togonal napomenuvši kako je kardinal Josip Bozanić na misi zadušnici za prvog hrvatskog predsjednika neizravno, kako je rekao, neki kažu izravno, dao potporu aktualnoj predsjednici.

Mamić je rekla da je Bozanić dao izravnu potporu HDZ-u.

– Čak je i koristio riječ stabilno koja je mantra Vlade. Potpora katoličke crkve je sigurno u Hrvatskoj uvijek važna, možda neće biti presudna jer institucionalna podrška crkve uvijek ide prema HDZ-u. Sada imamo u desnom spektru dva kandidata koji se bore u istom biračkom tijelu. Rekla bih da je jučerašnja Bozanićeva propovijed sigurno usmjerila kampanju u korist aktualne predsjednice, uvjerena je Mamić.

Relković je o toj potpori rekao kako to za nekog može biti eventualno korisno, ali da u finalu može biti i kontraproduktivno, misleći na drugi krug izbora.

– Dio birača ne voli da mu se s institucije koje bi trebale ostati izvan određivanja političke utakmice šalju poruke. Znamo da se u Hrvatskoj dogodilo predsjednika koji nisu imali takvu potporu. Ja ne bih s time kalkulirao da se s time može ući sigurnu situaciju pobjede, smatra.
Jugo je naglasio da se mora promatrati trenutak u kojem se nešto događa.

– Imamo mrtvu trku za drugi krug. Kardinal je usmjerio prema predsjednici i to je izuzetno bitno za nju u ovom trenutku jer imate situaciju gdje treći po rejtingu Miroslav Škoro vrlo jasno radi na tome da pridobije HDZ-ove glasača. U situaciji gdje su oni, možemo reći dio, zbunjeni, nisu sigurni tko zastupa njihove vrijednosti, izuzetni je bitno kada dođe ovakva poruka za njih. Hoće li to pomoći ili odmoći u drugome krugu, ali zasad nitko ne razmišlja kako će komunicirati u drugom krugu nego da se dočepaju drugog kruga. Imate dva sina od pokojnog predsjednika, jedan je dao podršku jednom, a drugi drugom kandidatu. Možete misliti koju to konfuziju stvara unutar glasačkog tijela HDZ-a. Zato su ovakve stvari, kao podrška kardinala, izuzetno bitna, iako u nekim drugim izborima to možda ne bi bilo toliko važno, rekao je Jugo.

Macan je rekao kako je pitanje je li Škoro pozivom neki dan da bi on možda bio neki budući predsjednik HDZ-a ustvari mobilizirao HDZ i nekako im prerano signalizirao kakva je njegova namjera.

– Mislim da je to dignulo sve alarme u HDZ-u, ali im je ostalo previše vremena. Da je to bilo u samom finišu kampanje pitanje je bi li se mogao HDZ-mobilizirati pa bi opet bio nekakav crni labud, smatra Macan.

Leinart je na pitanje čuva li se najteža artiljerija za završni tjedan rekla kako joj se čini da su aktivnosti prije kampanje u neformalnom dijelu unazad nekoliko mjeseci imale ambiciju pokazati kakva će biti karakter kampanje.

– Sjetite se prvih objava Škore, nastupa predsjednice pa je najedanput nastupilo zatišje. Imamo sada mučan dio kampanje koji na neki način pokušava dinamizirati situaciju. Atmosfera nije nimalo slična prošlim kampanjama. Imate situaciju koja je zapravo neodlučnost, apatija, kandidati se ponašaju kako možda nismo očekivali, reakcije birača dosta su zbunjujuće. Nema nečeg što bi mobiliziralo ove izbore i svelo koncentraciju na jednu osobu. Riječ je o personaliziranim izborima. Bitna je osobnost. Vidite li vi ovdje osobnost koja magnetski privlači pažnju većine birača u Hrvatskoj? To se uopće ne pojavljuje. Sada će se možda uključiti taktike gdje će se ljude pokušati više mobilizirati, ali ne vidim previše veliki entuzijazam ljudi, rekla je Leinart.

Dodala je kako su plakati nikakvi, a spotova skoro da i nema.

– U javnosti se vrte jedna do dvije poruke. Ne bi trebalo birati teme koje se tiču prošlosti jer to znači da nemate nešto ponuditi sada. Kampanje zalaze u područje tema s kojima se predsjednik uopće ne bavi nego se time bavi Vlada i premijer, smatra Leinart.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr