(VIDEO) Pulski gradonačelnik Miletić: ‘Nisam znao za nalaz revizije da Uljaniku prijeti stečaj’

Foto: Snimka zaslona

“Niti jedan direktor, niti jedan član uprave niti jedan član nadzornog odbora nije član IDS-a niti je aktivan u IDS-u. U zadnje vrijeme ima puno dezinformacija, jako puno plasiranja laži. Žao mi je što neki pojedinci pokušavaju na teškoj muci i brizi radnika pokušati ušećariti neki jeftini politički poen”, tvrdi pulski gradonačelnik Boris Miletić u razgovoru za dnevnik.hr koji se s kolegom županom Valterom Flegom sprema put Bruxellesa lobirati za opstanak Uljanika.

> Miletić: ‘Istarska putovnica’ reakcija je na negiranje antifašizma u Srbu

> (VIDEO) Andrej Grubišić o stanju u Uljaniku: ‘Prave žrtve su 4 milijuna Hrvata koji su prisilno dali 30 milijardi kuna u brodogradilišta’

Osjećate li se Vi, kao čelnik stranke koja vlada ovim područjem već desetljećima, odgovorni za ovo stanje?

Ovo je doista jedna razina elementarne nepogode, da za tako velik broj radnika već 13. dan kasni plaća. Razumjeti je gnjev i nezadovoljstvo radnika prema svim izabranim predstavnicima. Neovisno o tome što svi u Istri znaju, da grad Pula apsolutno nije imao nikakve ovlasti niti je mogao utjecati na bilo kakve poslovne odluke Uljanika niti je mogao postavljati nadzorni odbor niti upravu. Stoga razumijem nezadovoljstvo radnika.

> Kajin traži Miletićevu ostavku: ‘Odgovoran je za prilike u Uljaniku’

Osjećate li se odgovornim?

Ingerencija grada Pule nad upravljanjem Uljanika je nikakva. Mi trebamo osigurati preduvjete kako bi Uljanik mogao poslovati u smislu infrastrukture. To i činimo, udovoljiti njihovim zahtjevima za halama, za energentima. To sve činimo, ali odgovornost čelnika grada ne može biti za nešto kad nije imao ni instrumente ni alate upravljanja jednim takvim poduzećem. Mi u Istri ne utječemo kao lokalna politika, na bilo kakve poslovne odluke trgovačkih društava koji nisu u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

>Uljanik i IDS: 14 direktora koji su drmali brodogradilištem

Damir Kajin tvrdi kako je menadžment Uljanika blizak IDS-u, kako je onda moguće da niste znali kakvo je pravo stanje stvari u brodogradilištu?

Niti jedan direktor, niti jedan član uprave niti jedan član nadzornog odbora nije član IDS-a niti je aktivan u IDS-u. U zadnje vrijeme ima puno dezinformacija, jako puno plasiranja laži. Žao mi je što neki pojedinci pokušavaju na teškoj muci i brizi radnika pokušati ušećariti neki jeftini politički poen, a o gospodinu Kajinu su najbolje rekli građani Istre na zadnjim izborima.

> Uljanik: Prosvjednici u Puli pjevaju Thompsona hodajući prema uredu gradonačelnika Miletića!

Jeste li znali za nalaze revizije da Uljaniku prijeti stečaj?

Taj nalaz nisam znao, ali od devetog mjeseca 2017. znam da Uljanik ima poteškoća. O tome je već tada izviješteno ministarstvo gospodarstva. U jedanaestom mjesecu župan i ja razgovarali smo s tadašnjom ministricom gospodarstva i potpredsjednicom Vlade, gospođom Dalić. U siječnju u Bruxellesu. Već se godinu dana zna da Uljanik ima poteškoće.

> Jakovčić napao Thompsona da ne bi morao govoriti o skandalu oko Končarovog Nadzornog odbora?

S kojim argumentima idete u Bruxelles?

Danas razgovor s gospodinom Horvatom se ticao ovog prioriteta, ključnog, akutnog prioriteta isplate plaća i gospodin Horvat je doista rekao da radi na tome kako bi se plaće isplatile do petka. No, puno je bitnije što će biti sutra s brodogradnjom u Hrvatskoj. Znamo da na to pitanje osim Hrvatske mora dati Europa. Mi moramo razmišljati o brodogradnji kao o održivoj djelatnosti koja će biti od strateškog interesa za Hrvatsku. Zato želimo u Bruxellesu razgovarati na tu temu, jer brodogradnja u Europi bez snažne podrške Europske komisije, Europske unije, teško da dugoročno može opstati.

> Velimir Bujanec o Uljaniku: ‘IDS bi autonomiju… Osim kada treba iz Zagreba povlačiti kune. Ili eure. I to milijarde!’

Koji su vaši argumenti za odlazak u Bruxelles?

Želimo razgovarati s ključnim ljudima, želimo sastanke u krovnoj organizaciji europske brodogradnje i da Hrvatska konačno primjeni sve mehanizme koje druge razvijene europske zemlje imaju kako bi se ne samo brodogradnja, nego i druge strateške industrije mogle održati.

Zašto mislite da ćete uspjeti u Bruxellesu, ono što nije uspjelo Vladi?

Moramo djelovati proaktivno. Ovo se događa u našem dvorištu. Ne možemo sjediti u svom uredu skršenih ruku. Mislim da svatko u ovoj zemlji, od lokalne do nacionalne, državne politike, može dati svoj obol, ako svi usmjerimo energiju u jednom pravcu. To je održanje Uljanika, brodogradnje i sačuvanje što više radnih mjesta. To je naš primarni cilj.

> IDS, SDP i Vlada Andreja Plenkovića složni: ‘Uljanik treba spašavati’

Što ako ne uspijete, hoćete li svoj mandat dati na raspolaganje?

Što se tiče mandata gradonačelnika, vrlo dobro znate koje su naše ingerencije. Sutrašnji razgovor u Bruxellesu ne tiče se rješavanja problema brodogradnje, već upravo lobiranje za time. Upravo pomoć hrvatskoj Vladi, gdje želimo reći – lokalna i regionalna politika Istre jasno stoji iza očuvanja brodogradnje i očuvanja radnih mjesta. To je naša misija i to želimo učiniti.

Je li Vlada tražila Vašu pomoć i Vaš odlazak u Bruxelles?

U razgovoru s ministrom Horvatom itekako smo to istaknuli. I sam ministar je rekao kako je vrlo bitno da sve odluke Vlade budu u suglasnosti s europskim regulativama. Znate da je i sam rescuate koji je odobren Uljaniku trebao trajati samo šest mjeseci, To je vrijeme proteklo. Međutim, sve dugoročne odluke trebaju biti u skladu s Bruxellesom, a vrlo je bitno reći koji je stav lokalne uprave. Naš stav je zadržavanje brodogradnje i očuvanje radnih mjesta.

>Uljanik izgradio brod vrijedan 100 milijuna eura i pritom ostvario gubitak kao i kod drugih projekata

Radnici Vas osobno prozivaju. Kako se osjećate kad ispod Vašeg prozora viču ”IDS mafija”?

Što se tiče samih radnika, njih ništa ne krivim. Međutim, morate vrlo dobro znati da imate pojedinaca koji se žele okoristiti ovom teškom situacijom. Prvi dan kad su radnici došli na forum, prvi sam se obratio radnicima, stao ispred njih. Nije bilo takvih poruka. Međutim, da neki pojedinci pokušavaju na tuđoj muci ušećariti neki jeftini politički poen, meni je to ispod ljudske razine i to mi je degutantno, zaključuje Miletić u razgovoru za dnevnik.hr.

Miletić: Prostorni planovi za područje Uljanika predviđaju namjenu brodogradilišne luke

Grad Pula nije mijenjao niti je brisao odredbe prostornih planova koje se odnose na gospodarsku i proizvodnu djelatnost unutar područja obuhvata Uljanik brodogradilišta, a za područje tog brodogradilišta u svim je relevantnim dokumentima prostornog uređenja Grada Pule određena namjena luke posebne namjene – brodogradilišna luka, priopćeno je u utorak navečer iz pulske gradske uprave.

>Tko je i kako uništio Uljanik?

Unutar površina namijenjenih za brodogradilišne luke, kako se navodi u dopisu iz Grada Pule, može se obavljati djelatnost brodogradnje, djelatnost proizvodnje alata, alatnih strojeva, strojeva posebne namjene, proizvodnje strojeva za proizvodnju i korištenje električne energije, električnih uređaja i aparata, instalaterski radovi na brodu i građevinama, projektiranje u brodogradnji i graditeljstvu te nadzor u graditeljstvu.

Osim toga, mogu se obavljati i zdravstvene djelatnosti, djelatnosti vezane uz istraživanje i razvoj te ostale srodne djelatnosti.

“Iz toga je razvidno i nedvojbeno kako važeći prostorni planovi ne omogućavaju realizaciju nikakvih turističkih sadržaja”, poručuju iz Grada Pule reagirajući na, kako su naveli, “dezinformacije koje su se u dijelu javnosti pojavile u vezi sa stanjem u pulskom brodogradilištu Uljaniku i važećim prostornim planovima”.

“Naprosto je nevjerojatna količina laži i dezinformacija ovih dana u dijelu medija, čime se samo dodatno želi uznemiriti ionako ogorčene radnike. Još jednom želim jasno poručiti i ponoviti – za brodogradilište Uljanik prostorni planovi predviđaju jasnu namjenu, a to je brodogradilišna luka. Nikakva druga namjena ne postoji, to je istina i to je činjenica”, zaključio je u priopćenju pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina/dnevnik.hr