(VIDEO) Šef APN-a samom sebi prodao državni stan po nižoj cijeni: Ministar ga prijavio DORH-u

Foto: Snimka zaslona

Direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) HDZ-ov Krešimir Žunić za svega 975 eura po četvornom metru kupio je lani stan iz APN-ova programa društveno poticane stanogradnje. Stan od 53 četvorna metra platio je 52.000 eura. Stan je kupio sa sinom, a u vrijeme kupoprodaje bio je zamjenik direktora APN-a i osoba koja je odlučivala o prodaji državnih nekretnina.

Prema javnom pozivu radilo se o tri stana. Piše i da će osoba koja uđe u najam stana, stan kasnije moći otkupiti, a najamnina će mu se odbiti od cijene u trenutku prodaje. Žunić tvrdi, njegov sin je jednostavno zadovoljio kriterije javnog poziva, on nije imao ništa s tim.

Državna Agencija za promet i posredovanje nekretninama u Zadru je 2019. izgradila POS-ove stanove da pomogne obiteljima koje bi po cijenama znatno nižim od tržišnih mogle riješiti stambeno pitanje. Moćni HDZ-ovac koji je u ime APN-a sjedio i u Povjerenstvu koje odlučuje o POS-ovim stanovima.

Državna Agencija za promet i posredovanje nekretninama u Zadru je, naime, 2019. izgradila POS-ove stanove kako bi pomogla obiteljima koje bi po cijenama znatno nižim od tržišnih mogle rješavati svoje stambeno pitanje. Model stambenog zbrinjavanja građana funkcionira tako da država, tj. APN izgradi zgradu i zatim objekt prepusti lokalnoj samoupravi koja formira liste za dodjelu stanova građanima.

I Žunićev šef, ministar graditeljstva Predrag Štromar nakon saznanja prijavio je direktora APN-a DORH-u.

“Ja vam zahvaljujem na ovom ugovoru koji ste mi poslali i ove informacije i mi smo jutros proslijedili Državnom odvjetništvu sve te dokumente da oni provjere kakva je stvarna situacija i da pokrenu postupak. A osim toga u Vladi, u kabinetu premijera je zahtjev za imenovanje novog direktora. Sigurno je jedno, da ovo nije moralno i da ja to nikad ne bih napravio”, rekao je Štromar RTL-u.

Žunić: Na moju sramotu imam dva kredita

“Ja imam jednu i pol nekretninu i dva stambena kredita, a što će do kraja tjedna biti vidljivo i u mojoj imovinskoj kratici koja se upravo šalje Povjerenstvu za sukob interesa, jer kako sam se našao na ovoj funkciji kao vršitelj dužnosti direktora, do sada je nisam poslao, ali sam poslao upit šaljem li kao vršitelj dužnosti karticu ili ne. Odgovor sam zaprimio u petak i do kraja tjedna ću prijaviti, na moju sramotu, jednu i pol nekretninu i dva stambena kredita, pa mene je sram koliko nemam, a ne imam! Nemam vozila, nemam pokretnina, imam jednu i pol imovinu i dva kredita. Pa što će premijer misliti o meni, majketi, kako sam sposobna čovjeka napravio, ne može sebi pripomoći, a trebao bi servisirati usluge građana?!”, rekao je Krešimir Žunić, HDZ-ov v.d. direktora APN-a, na što mu je novinarka Potrage rekla da je duhovit.

“Meni treba pomoć! Meni treba pomoć!”, uzvratio je Žunić.

“Po zakonu o propisanoj proceduri moj sin iz prvog braka, Marko Žunić, javio se za taj natječaj i zadovoljio po mišljenju peteročlanog Povjerenstva osnovanog od strane Agencije.”, otkrio je Žunić RTL-ovoj ekipi Potrage. Tvrdi da nije bilo mogućnosti da utječe na ishod kupoprodaje.

Kuščević redoviti gost u Žunićevu zagrebačkom stanu

Kriterij javnog poziva bio je da osobe nemaju u vlasništvu nekretninu u gradu u kojem se stan iznajmljuje, a potom i prodaje pa je pošteno reći da su taj kriterij Žunići zadovoljili. Krešimir Žunić vlasnik je stana u Zagrebu u kojem, kada je u gradu, spava njegov stranački kolega Lovro Kuščević. Bivši ministar uprave, a prije toga i ministar graditeljstva koji je i sam uručivao ključeve POS-ovih stanova. Priznao nam je to i sam Žunić.

“Lovro Kuščević je čovjek kojeg ja poznajem od svoje 14. godine, skupa smo išli u srednju školu i na fakultet, koji je po meni jako dobro i suvereno radio svoj profesionalni dio posla, ne ulazeći u sve ostale komentare njega kao osobe. Što se tiče mene kao mene, ja sam u tom trenutku imao i prebivalište u stanu u Zadru i boravište u stanu u Zagrebu, ja nisam bio u nekretnini u kojoj je on bio, ako me to pitate.”

Prema podacima APN-a s današnjim danom gotovo 4000 mladih osoba u Hrvatskoj se nalazi na listi čekanja za najam ili kupnju stana iz POS-ova programa stambenog zbrinjavanja. I to još uvijek nisu svi jer liste za Split i Osijek nisu ni formirane.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr