Vijeće za elektroničke medije kaznilo RTL zbog Big Brothera sa 100.000 kuna

Sadržaj u Big Brotheru emitiranom prije 22 sata, na koji su se žalili dio javnosti i Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, stajale su RTL 100 tisuća kuna kazne. Vijeće za elektroničke medije na današnjoj je sjednici donijelo odluku o izdavanju prekršajnog naloga RTL-u kao pravnoj osobi u iznosu od 100 tisuća kuna, a odgovorne su osobe kažnjene sa 10 tisuća kuna.

“Na sjednici održanoj 14. rujna 2015. godine, donijelo odluku o izdavanju prekršajnog naloga nakladniku RTL Hrvatska d.o.o. zbog kršenja članka 26. stavka 1. alineje 3. i stavka 3. istoga članka Zakona o elektroničkim medijima, temeljem izvršenog nadzora nad emitiranim programom Big Brother u dane 6. i 8. rujna ove godine”, stoji u priopćenju Agencije za elektroničke medije.

Što kaže Zakon?

Članak 26. Zakona o elektroničkim medijima nalaže da u “audiovizualnim ili radijskim programima nije dopušteno objavljivati priloge koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka, objavljivati priloge osobito nemoralnog i pornografskog sadržaja te na bilo koji način poticati promicati i veličati nasilje i kriminal te poticati građane, a posebice djecu i mladež na upotrebu duhanskih proizvoda, alkohola ili droga.”

U stavku tri istog članka stoji i da audiovizualne programe koji bi mogli “narušiti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika nije dopušteno objavljivati”, a ako se takav program i emitira u nekodiranom obliku nakladnik je, prema zakonu, obvezan osigurati da takvom programu prethodi zvučno upozorenje ili vizualni simboli tijekom njihova trajanja.

Svi su reagirali prije njih

Cjelokupna javnost reagirala je na sadržaj emisije Big Brother na RTL-u nakon što je na prvi dan školske godine započelo emitiranje. Ovogodišnji Big Brother počeo je s eksplicitnim sadržajem, a taj se reality show emitira u 21 sat, u terminu kad i najmlađi mogu vidjeti neprimjerene scene za svoju dob.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić preporučila je da se emisija “Big Brother”, zbog sadržaja neprimjerenog djeci, prebaci iza 22 sata, nakon čega je Vijeće za elektroničke medije izvijestilo da će o “konkretnim mjerama” odlučiti nakon očitovanja nakladnika – RTL televizije. Zašto oni koji su odgovorni za nadzor nad elektroničkim medijima nisu reagirali kad je na prvi dan škole, u ponedjeljak, uveden neprimjeren program? Zašto prvo moraju reagirati građani, da bi onda tek onda oni zatražili očitovanje?

Više pritužbi

U Vijeću za elektroničke medije ističu i da u spornim slučajevima prikazivanja neprimjerenog sadržaja mogu izreći upozorenje, opomenu ili prekršajni nalog, podnijeti optužni prijedlog nadležnom sudu, ali i privremeno ili trajno oduzeti koncesiju nakladniku programa. VEM podsjeća i da provodi kontinuirani nadzor nad radom nakladnika te da u slučaju utvrđenih odstupanja bez odlaganja reagira.

Dodali su da provode kontinuirani nadzor nad pružateljima medijskih usluga te da će isti postupak biti proveden i u slučaju novih sezona reality programa na televizijama s nacionalnom koncesijom.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah