Visoki upravni sud 12. prosinca odlučuje o odgodi izvršenja Tomaševićeve odluke o roditeljima odgojiteljima

Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod.hr

Dana 12. prosinca 2022. na Dnevnom redu Vijeća za ocjenu zakonitosti općih akata na Visokom upravnom sudu RH bit će i prijedlog za obustavu izvršenja Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. Naime, kako su svi podnositelji Visokom upravnom sudu tražili, ovo vijeće će 12. prosinca 2022. prvom točkom Dnevnog reda, u 10 sati odlučivati o konkretnom prijedlogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Obzirom da je gradska vlast na čelu s Tomislavom Tomaševićem prije dva tjedna prema izglasanoj Odluci iz rujna 2022. krenula sa slanjem novih pojedinačnih akata na kućne adrese (nova rješenja korisnicima mjere), a za što sve tražimo da sud u konačnici ocijeni je li zakonito, hitna reakcija tog suda da odlučuje o prijedlogu za obustavu izvršenja Odluke je očekivana kako bi se spriječili daljnja neizvjesnost, nemir i kaos koji stvara gradonačelnik svojom odlukom”, poručuju iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja(HURO).

Odluka suda o odgodi izvršenja Odluke vrijedila bi do konačne presude.

U ime obitelji zatražila brzu odluku ili privremenu mjeru

“U ime obitelji očekuje od Visokog upravnog suda da donese brzu odluku kojom će zaštititi oko 5 500 obitelji koje koriste mjeru roditelj odgojitelj u Zagrebu te više od 20 000 djece, od toga više od 7 000, prema najnovijim podacima – vrtićke dobi – ili da donese privremenu mjeru kojom će spriječiti ovu protuzakonitu samovolju Tomaševića i ideološki rat koji vodi protiv obitelji i djece u glavnom gradu Hrvatske”, naglasila je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji početkom studenoga, kad je udruga predala podnesak Visokom upravnom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> U ime obitelji očekuje brzu odluku ili privremenu mjeru Visokog upravnog suda!

Savjeti udruge U ime obitelji

Ako ste roditelj odgojitelj ovdje možete pročitati što napraviti kad dobijete pojedinačno rješenje od ekstremno lijevog gradonačelnika Tomislava Tomaševića (Možemo):

> Odvjetnik Novosel: Roditelji odgojitelji moraju istovremeno podnijeti dva prigovora – da ne izgube svoja prava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Roditelji odgojitelji počeli dobivati pojedinačna rješenja od Tomaševića: Evo što trebate učiniti!

U „55 minuta“ dr. Željka Markić razgovarala je s odvjetnikom Karlom Novoselom, a u razgovoru je vrlo konkretno objašnjeno što roditelji odgojitelji trebaju/mogu napraviti u roku od osam dana kako bi zaštitili svoja prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Brzo se aktivirati – rok je osam dana od dana primitka Rješenja/Odluke od Grada!

Onog trenutka kad bilo koji korisnik zaprimi rješenje, mora se brzo aktivirati s obzirom na to da postoji kratak rok u kojem se mora podnijeti Prigovor/Žalba protiv jednog takvog pojedinačnog akta, odnosno rješenja.

> Udruga U ime obitelji o novom izglasavanju ukidanja mjere roditelj odgojitelj: Idemo na Visoki upravni sud

Taj rok koji je ostavljen u samoj uputi o pravnom lijeku za taj akt je osam dana. Rok počinje teći dan nakon primitka rješenja/odluke. Jako je bitno da se od dana primitka računa što prije napraviti Prigovor. Mislim da su udruga U ime obitelji i HURO napravili dobru podlogu za sam sadržaj takvog Prigovora, tako da se korisnici ne moraju moriti s time kako će sadržajno koncipirati Prigovore na doneseno rješenje, nego se naprosto pozvati na ovo što je već izneseno od strane HURA i udruge U ime obitelji.

2. Istovremeno poslati Prigovor/Žalbu na Grad i Zahtjev na Visoki upravni sud

Mora se napisati jedan dokument, u njemu treba naznačiti kome se dokument šalje i klasu dokumenta koja piše na Rješenju koje ste zaprimili od Grada, kao i urudžbeni broj. Nasloviti taj dokument s naslovom „Prigovor/ Žalba“.

Bilo bi jako dobro da se u naslovu osim Prigovora naznači da se radi o žalbi protiv rješenja koje je izdano s tim i tim datumom, kako je naznačeno na samom rješenju. I uz naznaku u samom tekstu tog prigovora protiv tog i tog rješenja, te određene klase donesene tog određenog datuma iz razloga nezakonitosti rješenja koje je doneseno na temelju nezakonite odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sljedećoj rečenici trebalo bi naznačiti da su razlozi nezakonitosti rješenja istovjetni kao i razlozi nezakonitosti odluke a da su oni navedeni u Obavijestima/Zahtjevima koje je udruga U ime obitelji podnijela Visokom upravnom sudu 9. 11. 2022. Dakle, da će se svi razlozi/dokazi o nezakonitosti koje je udruga navela u svom podnesku Visokom upravnom sudu smatrati kao razlozi tog prigovora, odnosno žalbe.

3. Vlastoručno potpisati na kraju, urudžbirati ili poslati preporučeno i dokaz o tome spremiti

U samom sadržaju tog Prigovora traži se da se poništi rješenje i jako je bitno na kraju potpisati ga vlastoručno te poslati ga preporučenom poštanskom pošiljkom s potvrdom primitka. Čuvajte potvrdu da ste poslali pošiljku! Dokument se može i urudžbirati u pisarnici Grada Zagreba.

4. Dakle, jedan dokument „Prigovor/Žalba“ podnosi se Gradu Zagrebu a drugi „Zahtjev“ podnosi se Visokom upravnom sudu

Oba dokumenta podnose se istovremeno. Dokument koji se podnosi Visokom upravnom sudu naziva se „Zahtjev prema Visokom upravnom sudu“ i ima isti sadržaj kao i Prigovor/Žalba koja se šalje Gradu Zagrebu. Primatelj Zahtjeva je Visoki upravni sud Republike Hrvatske.

U njemu se treba vrlo dobro naznačiti koja se odluka osporava, dakle da se osporava ova generalna Odluka kojom je izmijenjena odluka o Roditeljima odgojiteljima s naznakom datuma njezina donošenja – 8. 9. 2022. god., i datuma objave te Odluke, odnosno broj objave te Odluke u Službenom glasniku Grada Zagreba, to je broj 25/22.

U Zahtjevu se treba naznačiti da je primljeno ovo rješenje od Grada Zagreba pojedinačno, datum kada je rješenje zaprimljeno, datum samog rješenja s klasom i urudžbenim brojem kako je navedeno i za Prigovor/Žalbu.
Zatim bi se trebalo kopirati odredbe odluke i zalijepiti u tekst Zahtjeva.

> Kaznena prijava protiv Tomaševićeve zamjenice (Možemo): I prije presude znala je kakva će biti odluka suda o mjeri roditelj odgojitelj?!

I trebalo bi se dodati da se osporava Odluka iz razloga kako su to naveli svi prijašnji podnositelji Obavijesti/Zahtjeva protiv te Odluke – udruga U ime obitelji, HURO i drugi.
Taj zahtjev isto je kao i Prigovor/Žalbu važno vlastoručno potpisati i poslati preporučenom poštanskom pošiljkom i obavezno s potvrdom primitka te čuvati potvrdu.
Oni roditelji koji trebaju pomoć u vezi slanja dokumenata mogu se javiti našem odvjetničkom uredu ili nekom drugom odvjetniku.

Oni roditelji koji žele da odvjetnik podnese oba ova Prigovora/Žalbe/Zahtjeva – roditelj treba odvjetniku poslati skenirano rješenje (obje strane) i onda potpisati punomoć odvjetniku  (koju će primiti od odvjetnika na svoju e-adresu).

Isto tako, u slučaju da trebate pravnu/odvjetničku pomoć ili savijet, možete se javiti na info@uimeobitelji.net.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.