Vlada: Pregledana e-pošta Martine Dalić – nije bilo prijetnji Ivici Todoriću

Foto: Fah

Vlada je u četvrtak priopćila kako su nadležna državna tijela, na zahtjev potpredsjednice Vlade Martine Dalić, pregledala sve njezine službene poslužitelje i korisničke račune, osobne komunikacijske uređaje s privatnim e-porukama korespondencijom te dostupnu komunikaciju na stranim davateljima usluga e-pošte, nakon čega su izvijestila da nisu pronašli poruke koje bi ukazivale na prijetnje Ivici Todoriću ili bilo kojem drugom članu Uprave Agrokora.

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Martina Dalić zatražila je 30. rujna od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, da odgovarajuće službe Republike Hrvatske preuzmu sve elektroničke uređaje, uključujući i privatne, s kojima se potpredsjednica Vlade služi kako bi pregledali sve poslužitelje preko kojih šalje e-poruke.

Ovaj je zahtjev obrazložila, navodi Vlada, medijskim objavama o navodnim prijetnjama bivšim članovima Uprave Agrokora i zatražila da pregled obuhvati i izuzme “svu komunikaciju s Ivicom Todorićem i bilo kojim drugim članom Uprave Agrokora, ako takva postoji”.

Po zahtjevu predsjednika Vlade nadležna državna tijela zadužena za zaštitu sigurnosti informacijskih sustava pregledala su sve službene poslužitelje i službene korisničke račune potpredsjednice Vlade, osobne komunikacijske uređaje s privatnom e-korespondencijom potpredsjednice Vlade te dostupnu komunikaciju na stranim davateljima usluga e-pošte.

Nadležna državna tijela su nakon obavljenih pregleda izvijestila da “nisu pronađene poruke koje bi ukazivale na prijetnje prema gospodinu Ivici Todoriću ili bilo kojem drugom članu Uprave Agrokora”.

“Iz svega navedenog potpuno jasno proizlazi da je potpredsjednica Vlade Martina Dalić sama zatražila punu provjeru svih svojih e-mail korisničkih računa i da je ista pokazala da ne postoje nikakve prijeteće poruke prema Ivici Todoriću ili bilo kojem drugom članu Uprave Agrokora”, priopćila je Vlada.

Vlada Republike Hrvatske osuđuje korištenje neistinitih informacija vlasnika Agrokora Ivice Todorića u napadima na potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić kao i cijelu Vladu Republike Hrvatske.

Todorić je na svom blogu 28. rujna ustvrdio kako mu je “Martina Dalić prijetila u kasnim noćnim satima” te kako mu je “Dalić u više navrata, a zadnji puta u velikom intervjuu Jutarnjem listu, tvrdila kako je Lex Agrokor bio zadnja opcija i da bi joj bilo puno draže da je Uprava sama našla rješenje”.

“Međutim, na dan 28. ožujka, nakon što je Agrokor ulagao ogromne napore za Stand Still, koji je na kraju i većina Agrokorovih banaka potpisala, Martina Dalić šalje članu Uprave Agrokora prijeteći mail, u 2,30 sata u noći, u kojem prijeti uhićenjima ukoliko se Lex ne potpiše. Neka demantira, ako se usudi”, navodi Todorić. Ivica Todorić nadalje tvrdi da su bile “prijetnje Martine Dalić Anti Todoriću na sastanku s Antoniom Alvarezom”. “Na sastanku u Vladi RH, gdje su se susreli Antonio Alvarez, Ante Todorić i Martina Dalić, Martina Dalić prijetila je Anti Todoriću uhićenjem njega i čitave obitelji ukoliko ne potpišu Lex Agrokor”, naveo je.

Plenković: Oko Agrokora radimo vrlo odgovorno i isključivo u javnom interesu

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da se Vlada u vezi krize u Agrokoru vodi s dva temeljna načela – očuvanja stabilnosti hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava te sve radi vrlo odgovorno i isključivo u javnom interesu.

Kako je istaknuo na početku sjednice Vlade, na zahtjev potpredsjednice Vlade Martine Dalić dao je nalog da odgovarajuće službe verificiraju koresponenciju koja je išla elektorničkom poštom.

Također, kazao je da je Vlada u tom procesu vođena s dva temeljna načela, a prvi je očuvanje stabilnost hrvatskog gospodarstva i našeg financijskog sustava.

“Mi smo ti koji smo svojih pothvatima spriječili gubitka radnih mjesta, spriječili negativni domino efekt i lančane reakcije među brojnim gospodarskim subjektima vezanima za koncern Agrokor, mi smo ti koji smo svojim potezima osigurali najbolju turističku sezonu u povijesti moderne Hrvatske i mi smo ti koji zakonito i u skladu s Ustavom poduzimamo sve kako bismo omogućili kvalitetno restrukturiranje kompanije”, kazao je premijer.

Poručio je i da Vlada ni na koji način ne utječe na rad policije, DORH-a niti na aktivnosti pravosuđa.

“Imamo vrlo jasnu liniju djelovanja, nje se držimo, ne mijenjamo stavove kao neki drugi akteri i političke stranke, sukladno tome što izađe u nekoliko medija, pa smo onda jedno vrijeme na meti kao da nekoga štitimo, a nakon toga smo pod navodnicima otimači”, kazao je Plenković.

Istaknuo je i da sve što rade, rade vrlo odgovorno i isključivo u javnom interesu.

“U kakofoniji komentara ne bi bilo dobro da izgubimo iz vida bitno od nebitnoga i istinito od neistinitog”, zaključio je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs