Vrdoljak o velikoj koaliciji: ‘Ako HNS može odraditi s demokršćanima svoje programe, onda sigurno mogu i socijaldemokrati’

Foto: snimka zaslona

Povodom afere vjetroelektrane, jedan od njezinih aktera, Ivan Vrdoljak dao je intervju za Večernji list, a govorio je i o predstojećim parlamentarnim izborima rekavši da će njegova stranka pobijediti Škoru u Slavoniji. Iz intervjua prenosimo pojedine dijelove.

Radimir Čačić tvrdi da ste potpisivanjem ugovora za vjetroelektrane dan prije novog, nižeg tarifnog sustava državi izbili iz džepa milijardu kuna. O čemu je riječ?

Čovjek je frustriran zbog Hrvatske narodne stranke i mene jer smo uspješniji od njega pa laže. A napadi na HNS su mu jedini način da dobije još malo pozornosti. To je na neki način i malo tužno. Naravno, zaboravio je reći da je to bio njegov tarifni sustav, on ga je usvojio 2012. godine, on je povisio cijenu vjetroelektranama. Evo, molim javnost i sve novinare da poslušaju tonske zapise sa sjednice Vlade RH iz 2012. godine, kada Radimir Čačić jasno govori da povisuje cijenu vjetroelektranama, produljuje trajanje ugovora s 12 na 14 godina i govori da je cilj da imamo 1200 megavata vjetroelektrana. Kada sam ja sve to zaustavio i njegov pravilnik ugasio – mojom odlukom nismo više htjeli sufinancirati vjetroelektrane, već smo ih izbacili na tržište – onda je on zbog svojih, vjerojatno i privatnih interesa, bio jako ljutit pa mu je najlakše bilo braniti sebe napadajući mene. Ponovit ću, nemojte vjerovati ni jednom političaru, vjerujte tonskim zapisima. Ponosim se tim poslom, ušteda je sedam milijardi kuna, i nemamo ni jednu tužbu, ni jednu arbitražu zbog zaustavljanja investicija, što je bila opasnost.

A kako ste, kako navodite, uštedjeli državi sedam milijardi kuna?

Tako što sam ukinuo tarifni sustav koji je uveo Radimir Čačić 2012. godine. Znači, on je povisio poticajnu cijenu s 0,60 lipa na 0,72 lipe po kWh, a ja sam ih ukinuo i ništa više ne subvencioniramo. I on je imao plan 1200 megavata, a završili smo na 744. Da smo po cijeni od 0,72 lipe ispunili plan od 1200 MW, to bi bilo sedam milijardi kuna više. Te njegove odluke nisu realizirane mojim odlukama 2013. godine, iako je Čačić i tada tražio od mene da ih ne diram.

Predizborna je kampanja, očito, počela burno. Strahujete li od izbora? Hoće li HNS ostati parlamentarna stranka?

Apsolutno! Ne samo da ćemo ostati parlamentarna stranka, nego ćemo i dalje biti lideri građanskog liberalnog centra u Hrvatskoj, imat ćemo saborski klub, sa samostalnim izlaskom postići ćemo rezultat adekvatan rezultatima u Vladi RH u posljednje tri godine.

Ne mislite, dakle, da će vas birači kazniti zbog koalicije s HDZ-om?

Birači s lijevog spektra, kojima je smetala ta naša odluka, vjerojatno hoće i ja to razumijem, no oni nisu naši glasači. Svi oni koji su od nas tražili reformu obrazovanja, subvencioniranje kredita, energetsku učinkovitost, to su i dobili, kao i potpisivanje Istanbulske konvencije, koju SDP nije želio potpisati. HNS je u ovoj Vladi držao reformski tempo. Sve vrijednosti s kojima smo ušli u kampanju 2016. godine, mi smo u Vladi Andreja Plenkovića i realizirali. Sa tog stanovišta, nema razloga za kaznu. Ja jesam možda buntovnik, nisam želio pripadati ni SDP-u ni HDZ-u niti ikada hoću. Pripadat ću HNS-u i svi koji vuku grad ili državu prema naprijed, bit će naši partneri. Naravno, kada mijenjate stare uzance, koji postoje 25 godina, svi se čude. A Bože moj…

Biste li ponovno koalirali s HDZ-om?

Nema prepreka za koaliciju s pristojnim demokršćanskim HDZ-om, no o tome će odlučivati novo vodstvo HNS-a. Ono što mislim da bi bilo važno ovaj put jest da se neke stvari u funkcioniranju Vlade na početku drukčije dogovore, kako bismo bili još brži i efikasniji, posebice u obrazovanju. Na koncu, često se zaboravlja da bi neulaskom HNS-a u Vladu vrlo vjerojatno većina radnika u sustavu Agrokor dobila otkaz, a tvrtke bi bile u stečaju, kao i njihovi dobavljači.

Je li ta vaša koalicija bila svojevrsni test za eventualnu veliku koaliciju?

To je bio test u Njemačkoj. Podsjetit ću, 1982. godine su Helmut Kohl i Hans-Dietrich Genscher prvi put sklopili koaliciju demokršćana i liberala. Obojicu su nazvali čudacima, no pokazalo se da razvoj demokracije ne donosi podjele u rovove i nesuradnju, nego da je glavna bit pri formiranju Vlade program i ono što želite realizirati. I politike su se nakon toga u Njemačkoj, a nadam se da će sada tako biti i u Hrvatskoj, razvijale u tom smjeru. Da, ako se programski dogovore, možda sada, za četiri ili osam godina, i ako se pokaže da HNS može odraditi s demokršćanima svoje programe, onda sigurno mogu i socijaldemokrati. Osim ako ne mogu zatomiti svoj ego i ako žele robovati svojim komunističkim korijenima, što je deplasirano.

Bude li Davor Bernardić u situaciji da sastavlja Vladu, a ruke HNS-a budu presudne, hoćete li ga podržati?

HNS je spreman pomoći Hrvatskoj da ide naprijed, čak i u suradnji s Bernardićem. Onda bismo ga pitali želi li da realiziramo ono što piše u našem programu o vrtićima, sportu, obrazovanju…, i bude li nam dao jamstvo za to, pristat ćemo. Dakle, ni lijevo ni desno, već u obzir dolaze samo oni koji će nam osigurati realizaciju programa.

Kakva je budućnost HNS-a?

Kao lider građanske, liberalne Hrvatske, ima veliku odgovornost. Mrvljenje liberalne scene je svima na korist osim liberalima. A onda nitko na toj liberalnoj sceni ne može zatomiti svoj ego, pa HNS već triput zove na ujedinjenje, ali oni svi misle da će pljuvanjem po HNS-u politički profitirati. I nakon dvije-tri ili pet godina nestaju. Vrijeme će pokazati da je jedini put postojanje jedne liberalne stranke, kao stupa vrijednosti, a ostali će se okupiti oko nje ili će nestati.

“Škoro je novi Branimir Glavaš i pobijedit ćemo ga u Slavoniji”

Slavonija je trenutačno velika politička pozornica. Tko vam je u toj regiji najveći oponent?

Na ovim izborima će se birati tko će biti premijer – Bernardić ili Plenković, i pored toga, drugi izbor je tko će HDZ-u ili SDP-u kontrolirati Vladu i paziti da realizira program Vlade, a to znači Miroslav Škoro ili HNS. Za mene je Škoro novi Branimir Glavaš i moj Slavonski pokret s nezavisnim gradonačelnicima učinit će sve da ga pobijedimo u Slavoniji. Čovjek je svojim izjavama o ZDS-u praktički rekao da je bilo ispravno slati Osječane, nacionalne manjine i Hrvate neistomišljenike u logore. HNS je podržao Vladu RH prije tri godine da spriječi dolazak mračne desnice na vlast, sada ćemo učiniti sve da HNS-ov Slavonski pokret pobijedi njegov fiktivni Domovinski pokret. S jedne je strane HNS i otvorena i tolerantna Hrvatska koja se voli radom, a s druge strane desnica opasnih namjera čija je glavna referenca profesionalno hrvatstvo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr