Vujčić: HNB vodi monetarnu politiku i od nove vlasti ne očekujem pritisak

Hrvatska narodna banka (HNB) je ta koja vodi monetarnu politiku zemlje i od nove vlasti ne očekujem pritisak, poručio je u intervjuu za RTL u subotu navečer guverner HNB-a Boris Vujčić, napomenuvši kako je s mandatarom Vlade Tihomirom Oreškovićem već ranije surađivao u sklopu suradnje HNB-a i Plive.

Na novinarski upit je li dobro za Hrvatsku, u ekonomskom smislu, da je mandatar Orešković čovjek iz financijskog sektora, te očekujete li ‘vjetar u leđa’ s obzirom da mandatar dobro poznaje ekonomiju”, guverner Vujčić rekao je kako se znaju iz doba kada je Orešković radio u Hrvatskoj, te da su osobno surađivali u sklopu suradnje središnje banke i Plive.

“Moramo pričekati da se vlada formira i početi suradnju, dotad vam ne mogu puno toga reći”, dodao je

Vujčić je rekao i da od nove izvršne vlasti ne očekuje pritisak na monetarnu politiku HNB-a, dodavši kako je HNB neovisna institucija po zakonu i po državnom ustavu, i kao takva ne smije ni primati naputke ni od koga. Ali, dodao je guverner Vujčić, spremni smo sa svakime se dogovarati.

Vezano za prve poteze vlade u “smislu dovođenja proračuna u red”, Vujčić smatra da su dvije temeljne stvari.

“Jedna je fiskalna konsolidacija jer nam je deficit i javni dug jako visok. Tržište očekuje da se zaustavi postotak javnog duga u BDP-u. Druga bitna stvar je konkurentnost Hrvatske, konkurencija poslovanja, uložiti u privlačnost Hrvatske kao investicijskog proračuna”, naglasio je

O ‘Švicarcu’: “Banke će sada ponuditi nove, povoljnije izračune”

Na upit vezano za problem konverzije kredita u švicarskim francima, i što građani koji imaju kredite u švicarcima, mogu očekivati nakon promjene vlasti, guverner HNB-a podsjetio je kako je donesen zakon čije je provođenje u tijeku.

“Mi smo od svih koji su imali kredite primili prigovore, i HNB je reagirala; dio prigovora smo riješili već u inicijalnoj fazi i mijenjali aneks ugovora. Dio njih se sada kreće rješavati, banke će sada ponuditi nove, povoljnije izračune”, rekao je.

Vezano za njegova očekivanja u 2016. godini Vujčić je kazao da očekuje “daljnji rast na razini ove godine, dakle oko 1.8 posto, najviše od izvoza”.

“Naravno, postoje i rizici za materijalizaciju te prognoze, dosta toga se temelji na optimizmu kako potrošača, tako i gospodarstva. To je sve neki psihološki moment, koji sada moramo održati”, zaključio je guverner HNB-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: narod.hr