Vukovac (DP) za Narod.hr: ‘Stožer je politiziranjem izgubio kredibilitet’

Foto: fah

“Žalosno je sto su u ovoj teškoj situaciji mnoge mjere korištene u političke svrhe. I sam stožer koji je trebao biti isključivo stručno tijelo koje nije povezano s politikom, politiziranjem je izgubio kredibilitet i poljuljao povjerenje građana.”, istaknula je za Narod.hr zastupnica Domovinskog pokreta Ružica Vukovac koja se osvrnula na nove strože mjere koje je u četvrtak predstavio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

> Plenković: Zatvaraju se kafići, restorani, zabranjuju svadbe, mise moguće uz epidemiološke mjere…

Ocijenila je kako si tzv. lockdown mogu priuštiti zemlje s jakom ekonomijom, dok naše gospodarstvo i poduzetnici ne bi preživjel ponovno zaključavanje.

“Trenutna situacija u Republici Hrvatskoj vrlo je zabrinjavajuća. Zemlje u okruženju koje imaju daleko razvijeniju ekonomsku sliku također se teško bore s novonastalom ugrozom za stanovništvo. A Hrvatska, koja je predugo odgađala nužne reforme kako u zdravstvu, tako i u gospodarstvu stoji svakim danom sve lošije. Na naplatu će nam doći svaki propust. Od onog u konstantnom zanemarivanju zdravstva, gomilanju dugova države prema veledrogerijama do velikog broja nameta našim poduzetnicima i gospodarstvenicima kojima smo onemogućavali napredak i razvoj. Zemlje s jakom ekonomijom mogu si dopustiti “lockdown” i na duže vrijeme. Naše gospodarstvo kolabiralo je u samo nekoliko mjeseci.“, pojasnila je Vukovac.

Osvrnula se i na Stožer koji je političko tijelo.

“Žalosno je sto su u ovoj teškoj situaciji mnoge mjere korištene u političke svrhe. I sam stožer koji je trebao biti isključivo stručno tijelo koje nije povezano s politikom, politiziranjem je izgubio kredibilitet i poljuljao povjerenje građana. Iako je broj novozaraženih visok, ipak koncentracija zaraženih nije jednako rasprostranjena. Stoga mi se ne čini logičnim zatvarati bas sve kafiće i ugostiteljske objekte. Mogli bismo ipak dozvoliti rad objektima koji se nalaze u sredinama gdje nema velikog broja zaraženih i pratiti razvoj događanja.”, smatra Vukovac.

“Mjere pomoći poljoprivrednicima nisu dostatne”

Posebno je istaknula domaće proizvođače koji su teško pogođeni pandemijom i krizom.

“Iznimno je važno pomoći svakom poslovnom subjektu koji može ostati otvoren. Tu je prilagodba nastalim okolnostima i praćenje situacije jedan od mogućih načina.
Iznimno sam zabrinuta za proizvodnju i opskrbu stanovništva hranom. Mjere pomoći koje je ministarstvo poljoprivrede usmjerilo prema poljoprivredniku nisu dostatne. Mnogi mali povrtlari, proizvođači voća, svinjogojci, tovljaci junadi, proizvođači mlijeka, odustali su od proizvodnje. Njima je trebala jasna i nedvojbena podrška u nekoliko koraka kako bismo održali domaću proizvodnju hrane. Duboko žalim jer čak niti u vrijeme velike krize nismo naučili koliko su nam upravo oni važni. U Saboru nam je nametnuta mjera kojom nas se ograničava na maksimalan broj zastupnika koji u isto vrijeme smiju biti u sabornici na 41. Ako se u najvišem zakonodavnom tijelu moramo pridržavati ovih mjera vjerujem kako se sličan princip može primijeniti i na ostala događanja pa i na crkvene obrede. Sve s ciljem da se sačuva zdravlje naših građana. Neka nam to bude prioritet. Vjerujem kako ćemo iz ove krize izaći odgovorniji kao društvo i naučiti cijeniti pojedinca.”, zaključila je Vukovac za Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr