Zbog koronavirusa školski sat u novoj školskoj godini će biti skraćen?

Foto: Fah

Prošla školska godina bila je toliko nevjerojatna da će ući u povijesne anale. Prvo štrajk, potom pandemija koronavirusa nakon koje su se tisuće učenika kao i njihovih učitelja i roditelja morali naviknuti na novu stvarnost. Kako će izgledati nova školska godina, još uvijek se posve ne zna s obzirom da se detalji još uvijek utvrđuju.

U svim školama s dvije smjene školski sat trebao bi biti skraćen s 45 na 40 minuta, neslužbeno doznaje 24 sata. Ta novina trebala bi omogućiti potrebno vrijeme između dvije smjene za dezinfekciju i čišćenje školskih prostora i učionica. A uz druge epidemiološke mjere, smjene će služiti za održavanje distance između grupa učenika.

S obzirom na nedavni potres koji je nanio tešku štetu pojedinim školama na području grada Zagreba i činjenicu što je u Zagrebu najviše učenika, Ministarstvo nastavlja razgovore s gradom Zagrebu koje su okarakterizirali kao dobre i navode kako su zadovoljni s prijedlozima.

>(VIDEO) Hasanbegović: ‘Ocjena mandata ministrice Divjak je nula sa zabranom ponovnog upisa i ponavljanja razreda u bilo kojoj školi’

No ravnatelji škola koje će primiti učenike imaju još mnogo pitanja: od toga kakva će biti ograničenja broja učenika po jednom razredu, do toga kako će se rješavati pitanje zdravstveno ugroženih nastavnika, te njihovih zamjena kad i ako probije epidemija.

Resorni ministar Radovan Fuchs je još u četvrtak u javnu raspravu poslao i izmjenu Pravilnika o načinu i postupku utvrđivanja uvjeta za početak rada školske godine prema kojem se mijenja dio pravilnika po kojem stručno povjerenstvo ministarstva treba provjeriti ima li škola u koju će krenuti učenici iz druge škole, te joj dati dozvolu za rad.

Prema predloženoj izmjeni, “rješenje kojim se odobrava nastavak rada u promijenjenim uvjetima ministar može donijeti bez prethodnog imenovanja i neposrednog očevida stručnog povjerenstva”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/24sata