Čupava Kata ukusan je starinski kolač s domaćim pekmezom od šljiva i orasima koje su ovaj put zamijenili lješnjaci. Za koju god varijantu se odlučite, neće pogriješiti, poručuje Janette Razum s portala Slatki svijet.
Sastojci
Tijesto
160 g margarina
200 g šećera
1 vanilin šećer
3 žutanjka
300 g glatkog brašna
Nadjev od pekmeza
4 žlice pekmeza od šljiva
2 žlice ruma
Nadjev od bjelanjaka
3 bjelanjka
150 g šećera
1 vanilin šećer
200 g mljevenih lješnjaka
Ostalo
50 g krupno sjeckanih lješnjaka
Priprema
Margarin sobne temperature i šećer pjenasto izmiksajte. Nastavite miksati smjesu te dodajte jedan po jedan žutanjak.
Na kraju dodajte brašno pa rukama umijesite glatko tijesto.
Uzmite malo više od polovice tijesta i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini koliko možete. Tijesto prebacite u lim za pečenje (30 x 30 cm) kojeg ste namastili i pobrašnili pa ga još malo rastanjite, tako da pokrije cijelu površinu lima.
Tijesto premažite domaćim pekmezom od šljiva kojeg ste pomiješali s rumom, a zatim nanesite nadjev od bjelanjaka. Za pripremu nadjeva bjelanjke miksajte dok se ne zapjene. Zatim dodajte malo po malo šećera te nastavite miksati bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Na kraju lagano umiješajte mljevene lješnjake.
Preko nadjeva krupno naribajte ostatak tijesta i posipajte sjeckane lješnajke. Dok pripremate sve ostalo, ovaj komad tijesta čuvajte u zamrzivaču tako da ga lakše možete naribati.
Kolač pecite 20-25 minuta na temperaturi od 180°C.
Prije posluživanja kolač po želji posipajte šećerom u prahu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa