Markotić o prekidu cijepljenja AstraZenecom u Austriji, novom istraživanju…

Foto: snimka zaslona

Šefica Infektivne klinike u Zagrebu Alemka Markotić je u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV komentirala je prekid cijepljenja AstraZenecom u Austriji zbog smrtnog slučaja, dolazak cjepiva Johnson and Johnson te o novo istraživanje vezano uz cijepljenje.

Na pitanje o mogućem trećem valu kazala kako se pomno promatra situacija u regiji, ali i cijeloj Europi.

“Brojke rastu iznimno brzo. Svaka zemlja pokušava pratiti svoje specifičnosti i prema njima donositi mjere. Sada smo među najboljima u Europi. ECDC je pokušao dati nake zajedničke smjernice, no svi su rekli da ima previše različitosti među zemljama“, kazala je Markotić.

Na pitanje pridržavaju li se Hrvati mjera kazala je kako sustav mora djelovati, ali je svaki pojedinac odgovoran za svoje ponašanje.

“Ljudima je teško funkcionirati u ograničenom prostoru i s puno mjera, ali evo, nekako uspijevamo”, rekla je.

Istaknula je kako je Hrvatska provela istraživanje o cjepivima koje je od nas zatražila i Europska agencija za lijekove.

“Sutra ćemo predstaviti istraživanje s vrlo zanimljivim rezultatima. Nakon druge doze je recimo primjećeno nekoliko puta veći titar (antitijela, op.a.) kod određenog broja ispitanika. Rezultati su dobri i zahvaljujući nekim novim spoznajama EMA je zatražila da podijelimo s njima ta istraživanja”, kazala je.

Otkrila je kako će se Johnson i Johnson cjepivo koje se primjenjuje u jednoj dozi, početi distribuirati početkom travnja.

Osvrnula se i na slučajeve smrti nakon cijepljenja u Austriji i rekla je kako zasada nema podataka da su zabilježene smrti ili plućne embolije koje bi bile uzrokovane cjepivom.

Na pitanje kakav nas Uskrs očekuje, rekla je kako svi želimo da on bude relaksiran, ali to ovisi o nama samima.

“Mjere su važne, trebamo ih se držati kako bi stvari ostale pred kontrolom”, rekla je.

Istaknula je da su rezultati dobri te da je, zahvaljujući nekim novim spoznajama, Europska agencija za lijekove (EMA) zatražila da s njima podijelimo ta istraživanja.

Čelnica infektivne klinike najavila je kako je na europskoj platformi rečeno i da će početkom mjeseca travnja krenuti isporuka cjepiva proizvođača Johnson and Johnson, kojega je Hrvatska naručila 900 tisuća doza.

Na pitanje o prekidu cijepljenja cjepivom AstraZenece u Austriji koje se dogodilo zbog istrage o smrtnom slučaju jedne osobe, Markotić je ustvrdila kako za sada nema podataka da su zabilježene smrti ili plućne embolije koje bi bile uzrokovane cjepivom te kako vjeruje da će se dokazati da je cjepivo sigurno i da smrtni slučaj nije posljedica cijepljenja.

Podsjetimo, iako nam brojke rastu, Hrvatska još uvijek ima dobru epidemiološku sliku. Očekivano, sunčana nedjelja pobrinula se za pune trgove, šetnice i terase. Uz kavu na suncu rijetki su se danas zamarali koronom i mjerama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr