Orban uputio poruku Pejčinović-Burić i UN-u: ‘Ako ne želite pomoći, barem se suzdržite od opstrukcija’

epa08003259 Hungarian Prime Minister Viktor Orban talks during ceremony marking 30th anniversary of the Velvet Revolution in Prague, Czech Republic, 17 November 2019. The Czech Republic celebrates the 30th anniversary of the Velvet Revolution commemorating the events of 17 November 1989, when after the brutal suppression of a student demonstration at Narodni street, the communist leadership soon crumbled and the playwright and human rights activist Vaclav Havel became president shortly thereafter. EPA/MARTIN DIVISEK

Mađarska vlada ima istu poruku za Ruperta Colvillea, visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, koju je premijer Viktor Orban dostavio ranije Mariji Pejčinović Burić, generalnoj tajnici Vijeća Europe: “Ako nam ne možete pomoći u trenutnoj krizi, molim vas barem se suzdržite od opstrukcije!”

Glavna briga mađarske vlade za vrijeme pandemije korona virusa je zaštita ljudskih života. Oni koji izražavaju neosnovane tvrdnje o upravljanju ovom krizom koja prijeti demokraciji i vladavini zakona u Mađarskoj, bore se s imaginarnim neprijateljem. Lažne su tvrdnje o širenju moći Vlade u Mađarskoj. Takve insinuacije nisu samo netočne, već su klevetničke i sprečavaju vladine napore da uspori širenje korona virusa, piše abouthungary.hu

Prijedlog zakona „Obrana protiv koronavirusa“, koji je danas usvojen u mađarskom parlamentu, izazvao je velike nemire na međunarodnoj sceni. Jedan snažan i optužujući glas došao je iz UN-a: iz usta Ruperta Colvillea, glasnogovornika Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

“Zabrinuti smo kako bi ovaj zakon, kako se trenutačno navodi, mogao negativno utjecati na zakoniti rad novinara i potencijalno ublažavajući učinak na slobodu izražavanja u Mađarskoj”, rekao je Colville.

Razjasnimo nekoliko stvari. Ono što UN-ov Ured za ljudska prava ne prepoznaje jest da novi zakon Mađarske nije dio zavjere protiv ustavnog sustava. Odredbe zakona sadržane u Zakonu doista su izvanredne mjere koje su se neizbježne u izvanrednoj situaciji radi zaštite vladavine zakona i promicanja javnog dobra. Prijedlozi zakona koji su predložili izmjenu Kaznenog zakona uključuju i sankcije protiv namjernog širenja lažnih podataka ili izobličenja ili zastrašivanja, te su u skladu s mađarskim zakonodavstvom.

Mađarski temeljni zakon detaljno opisuje moguća ograničenja ljudskih prava u slučaju izvanredne situacije u državi; a prema Kaznenom zakonu koji je na snazi ​​i zastrašivanje javnosti je kazneno djelo

U novom izvanrednom zakonu dodaje se članak Građanskog zakonika kojim se izriče zatvorska kazna od jedne do pet godina svima koji „za vrijeme trajanja posebnog zakonskog poretka izriču ili objavljuju pred javnošću izjavu za koju znaju da je lažna ili s bezobzirnim nepoštivanjem istine ili istinitosti na način koji može ometati ili spriječiti učinkovitost napora i učinkovitosti.”

Evo primjera.

To je nešto slično nedavno otkrivenim lažnim vijestima i njihovom vrlo negativnom utjecaju na ljude: “Najnovije vijesti: otkriveno cjepivo protiv koronavirusa”, “Vlada će zatvoriti Budimpeštu” itd.

Lažne vijesti i namjerna izobličenja mogu potencijalno ugroziti ljudske živote, a država bi trebala ih sankcionirati.

Glede zabrinutosti koje navode da bi nova odredba zakona narušila slobodu izražavanja, važno je napomenuti da se:

(1) zabrana odnosi samo na lažne izjave o činjenicama, a ne na kritička mišljenja;

(2) zabrana se odnosi samo na određeni niz činjeničnih zahtjeva;

(3) zabranjeno djelo mora biti objektivno sposobno ometati ili umanjiti učinkovitost napora i djelovanja;

(4) radnja mora biti namjerna, baš kao i u drugom slučaju zastrašivanja.

(5) neovisni sudovi – ne vlada ili neko državno tijelo – moraju odlučivati ​​o pitanjima je li izjava istinita ili lažna, o njenoj namjeri i sposobnosti i predstavlja li prijetnju društvu.

Na kraju ista poruku za Ruperta Colvillea koju je premijer Orbán dostavio ranije Mariji Pejčinović Burić, generalnoj tajnici Vijeća Europe: “Ako nam ne možete pomoći u trenutnoj krizi, molim vas barem se suzdržite od opstrukcije!”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/abouthungary.hr