Pavičić Vukičević preuzela zagrebački stožer i opozvala odluku o maskama na otvorenom

Jelena Pavičić Vukičević
Zagreb, 31.3.2021.- Konferenicja za medije Jelene Pavičić Vukićević, obnašateljice dužnosti gradonačelnice Grada Zagreba, na kojoj je obavijestila da preuzima upravljanje kriznim stožerom Grada Zagreba, te da ukida odluku o obaveznom nošenju maski za lice na otvorenom. Na fotografiji Jelena Pavičić Vukičević. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

“Nisam za obvezno nošenje maski na otvorenom, ali želim reći da epidemiološka situacija u Zagrebu i državi nije dobra”, rekla je zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević koja je preuzela upravljanje zagrebačkim stožerom.

> Dr. sc. Mato Palić: ‘Obveza nošenja maski na otvorenom nije ustavna!’

Istaknula je da je ona preuzima odgovornost za lokalni stožer civilne zaštite, a na pitanje je li donijela tu odluku znajući da se odluka o nošenju maski na otvorenom neće svidjeti većini građana, kazala je da to nije dio političke kampanje.

“Ovo nije dio političke kampanje. Ovo je moj posao. Ja nisam nikog smijenila, ja sam samo preuzela vođenje civilnog stožera grada Zagreba”, kazala je te najavila kako će održati sastanak stožera civilne zaštite grada Zagreba u novom sastavu.

“Ovo je prilika za sve naše sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera, nose maske u zatvorenom i dezinficiraju predmete. Molim vas da pazite sebe i pazite bližnje. Smatram da je moja dužnost opozvati ovu odluku, ali pozvati sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera”, poručila je.

Podsjetimo, stožer grada Zagreba najavio je danas kako će tražiti strože epidemiološke mjere s ciljem suzbijanja zaraze.

Ministar Davor Božinović na konferenciji Nacionalnog stožera kazao da regionalni stožeri mogu donositi strože mjere, koje onda treba odobriti Nacionalni stožer civilne zaštite. Prema tome, zabrana izlaska na otvorene prostore bez maske u Zagrebu nije mogla stupiti na snagu sve dok ju ne potvrdi Nacionalni stožer.

Članovi Nacionalnog stožera, kako su kazali, danas nisu bili upoznati s prijedlogom zagrebačkog Stožera i nisu htjeli komentirati taj prijedlog. No, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doc. dr. sc. Krunoslav Capak rekao je da nema smisla da ljudi po cesti hodaju u svakom trenutku s maskom, čak i ako tu mjeru potvrdi Nacionalni stožer.

“Ako se nalazite negdje sami, nema potrebe nositi masku. Mjera nošenja maski na otvorenom odnosi se na mjesta gdje je puno ljudi, na tržnici, na rivi, a vjerujem da će i zagrebački prijedlog biti logičan. Moram vidjeti njihov zahtjev”, rekao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr