Pfizer: ‘Naše cjepivo protiv korone je 90% učinkovito, veliki dan za znanost’

Foto: Fah

Interna analiza pokazuje da je cjepivo, koje zajednički razvijaju Pfizer i BioNTech, izrazito premašilo minimum, što su ga kao nulti preduvjet postavile agencije koje bi cjepivo trebale odobriti.

Cjepivo protiv covida-19 je na vidiku, tim riječima započinje članak Guardianova urednica za zdravstvene teme SarahBoseley. Ona citira rezultate istraživanja sad već treće faze ispitivanja cjepiva Pfizera i BiNTecha, prema kojem se pokazuje da je ovo potencijalno cjepivo od zaraze novim koronavirusom zaštitilo 90 posto cijepljenih dobrovoljaca.

Riječ je, navodi se, o “puno boljim rezultatima nego što se većina stručnjaka uopće nadala”. Boseley otkriva da su regulatorne agencije bile spremne, zbog pandemije i katastrofalnog stanja u mnogim dijelovima svijeta, odobriti već i cjepiva učinkovitosti 50 posto, samo da ne uzrokuju ozbiljne nuspojave, prenosi N1.

Istodobno je i BioNTech sa svoje strane iznio istu efikasnost cjepiva koje razvijaju u partnerstvu s Pfizerom. DPA prenosi da je do

Za cjepivo Pfizer/BioNTech navodi se da su posljednja istraživanja pokazala da ne uzrokuje ozbiljne nuspojave. Guardian citira dr. Alberta Bourlu, direktora Pfizera:

“Danas je veliki dan za znanost i za čovječanstvo. Prvi paket rezultata naše treće faze ispitivanja cjepiva protiv covida-19 pokazuju inicijalne dokaze da je naše cjepivo kadro štititi od covida-19.”

Treća faza uključuje 43.500 dobrovoljaca reprezentativnih po spolu, dobi, etničkim i rasnim posebnostima. DPA prenosi da je do sada od svih njih zaraza koronavirusom potvrđena kod njih 93, a da će, kad ta brojka dosegne 164, dvije kompanije kompletirati svoje podatke, te će biti i službeno poznato u kolikoj mjeri cjepivo ne štiti. Odnosno, osim što štiti pretpostavljenih 90 posto, kakvi su postoci zaštite od teških oblika bolesti kod onih koji ipak obole unatoč cijepljenju.

DPA prenosi i reakcije niza njemačkih znanstvenika koji ovako brzi razvoj cjepiva ocjenjuju “nevjerojatnim” uspjehom.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr