Sabor u petak o prvoj skupini zakona za pomoć gospodarstvu u krizi

Zagreb, 17.03.2020. - Sjednica Vlade Republike Hrvatske. Na slici Zdravko Marić. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Hrvatski sabor u petak će raspravljati o prvoj grupi zakona iz Vladina paketa za pomoć gospodarstvu u krizi uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, odnosno zakonskim rješenjima koja se odnose na financije te na turistički sektor.

Paket zakonskih izmjena i dopuna zastupnicima će predstaviti premijer Andrej Plenković te ministri financija Zdravko Marić i turizma Gari Capelli.

Drugu grupu zakona za pomoć gospodarstvu, vezanu za ministarstva unutarnjih poslova i poljoprivrede, Sabor će raspraviti u ponedjeljak, dok će o cijelom paketu glasovati u utorak, najavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Kroz travanjski paket mjera Vlada predlaže povećati potpore poduzetnicima u poteškoćama za očuvanje radnih mjesta, odnosno isplate plaća radnicima s ‘minimalca’ od 3.250 kuna povećati na 4.000 kuna neto, uz to da država preuzme davanja na tih 4.000 kuna.

Predloženo je i više mjera u području javnih davanja, poglavito poreza na dohodak, dobit i doprinosa. Tako će poduzetnici s godišnjim prihodom manjim od 7,5 milijuna kuna, a takvih je 93 posto, ako imaju pad prihoda veći od 50 posto biti u potpunosti oslobođeni plaćanja poreznih obveza – poreza na dobit i na dohodak te doprinosa.

One tvrtke koje ostvaruju više od 7,5 milijuna kuna prihoda godišnje bit će djelomično oslobođene plaćanja poreza sukladno padu prihoda.

U tom je paketu i mjera po kojoj će ubuduće svi plaćati PDV tek po naplati izdanih računa, odnosno naplaćenoj realizaciji.

Četiri turistička zakona koje Vlada predlaže idu za financijskim i administrativnim rasterećenjem turističkih poduzetnika i privatnih iznajmljivača, kao i osiguranjem likvidnosti turističkih zajednica.

Jedna od važnijih izmjena odnosi se na moratorij na raskid ugovora s putničkom agencijom za nerealizirana putovanja u trajanju od 180 dana od završetka izvanrednih okolnosti.

Među ostalim, dopunama zakona o turističkoj pristojbi daje se ovlaštenje Vladi da uredbom, u uvjetima posebnih okolnosti, drugačije uredi pitanja koja se odnose na visinu turističke pristojbe i rokove uplate.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina