U Hrvatskoj 2769 novozaraženih, testirano 8741, na respiratoru 82 pacijenta

Foto: Fah

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2769 novih slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 15 osoba, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju je 1049 pacijenata, a od toga su na respiratoru 82 pacijenta. Stožer dodaje da je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze u Hrvatskoj 15 952.

U posljednja 24 sata umrlo je još 15 osoba, čime je ukupan broj umrlih 546.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 49316 osoba zaraženih novim koronavirusom, Ukupno se oporavilo 32818 osoba od toga 1908 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 27 940 osoba.

Do danas su ukupno testirane 494 022 osobe, od toga 8741 u posljednja 24 sata.

Podatci lokalnih stožera

U Zagrebu 840 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u posljednja 24 sata zabilježio je 840 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u domova za starije zaražen je 21 korisnik i jedna je korisnica umrla, izvijestila je u subotu Služba za informiranje Grada Zagreba.

U Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” obavljeno je 1511 testiranja na SARS-CoV-2, a epidemiolozi su zabilježili 840 novooboljelih osoba.

Epidemiološka anamneza kod 243 osobe za sada je negativna, 305 novoboljelih su kontakti od prije pozitivnih osoba, navodi se u priopćenju.

Kod 11 je osoba moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, 22 osobe su štićenici/djelatnici domova za starije, a za 57 osoba obrada je još u tijeku. Kod 21 osobe moguća je izloženost na radnom mjestu, kod dvije tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama, dvije su osobe doputovale iz Rumunjske i BiH, a kod jedne je osobe moguća izloženost tijekom sportskih aktivnosti. Kod pet osoba obrada je završena od strane izabranih liječnika obiteljske medicine, dodaju.

Od 840 novooboljelih, epidemiolozi su uspješno kontaktirali 669 osoba, dok na epidemiološku obradu čekaju 2.224 osobe. Mjera samoizolacije izrečena je za 804 osobe.

U devet domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 21 korisnika, jedne zdravstvene i jedne nezdravstvene djelatnice, a umrla je jedna korisnica. U jednom je Domu za djecu novooboljela zdravstvena djelatnica.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod devet učenika i jednog asistenta u nastavi osnovnih škola te 24 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 220 učenika i četiri nastavnika osnovnih te 479 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 28 osoba.

Na području Zagreba trenutno je 4.162 aktivna slučaja zaraze, a 7.424 osobe nalaze se u samoizolaciji.

U Zadarskoj županiji 45 novozaraženih, većinom obiteljski kontakti

U Zadarskoj županiji u subotu je zabilježeno 45 novozaraženih koronavirusom, a u većini je riječ o obiteljskim i kontaktima s oboljelima, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

U samoizolaciji je 721 osoba, aktivni nadzor završio je za njih 9066, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 203 uzorka.

Među novozaraženima 19 ih je s područja Zadra, po troje iz Benkovca, Biograda, Poličnika i Sv. Filipa i Jakova, po dvoje iz Novigrada, Polače, otoka Vira i Zemunika Donjeg, a po jedna osoba potvrđena je u Ninu, Bibinjama, Privlaci, Pakoštanima, Stankovcima i Vrsima.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano 19 oboljelih od Covida-19, od kojih je dvoje na respiratoru, a šestero pacijenata s blažom kliničkom slikom liječi se u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.

Policija nije registrirala nijedno kršenja samoizolacije.

U Međimurju 181 novozaraženi, u bolnici ukupno 45 pacijenata

Međimurje u subotu ima ukupno 181 novi slučaj zaraze koronavirusom te 45 hospitaliziranih osoba, od kojih je pet na respiratoru.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirano je 335 osoba od kojih je 149 pozitivnih. Dodatno se toj brojci pribrajaju 32 pozitivna nalaza uzeta drugdje, pa je statistička brojka za proteklih 24 sata 181 pozitivan uzorak, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

U protekla 24 sata ozdravila je 61 osoba. Do sada je ukupno uzeto 13.336 uzorka.

Čakovečka Županijska bolnica tijekom proteklih 24 sata otpustila je sedam pacijenta, a primila 10 novih, te je u ovom trenutku hospitalizirano 45 pacijenata pozitivnih na koronavirus. Pet pacijenata je na respiratoru.

U zdravstvenom sustavu na koronavirus pozitivna su dva liječnika i 13 medicinskih sestara. U samoizolaciji su dva liječnika i 11 medicinskih sestara. Iskoristivost bolničkih kreveta za pozitivne Covid pacijente je 75 posto, priopćili su iz međimurskog Stožera civilne zaštite.

Udio pozitivnih osoba na koronavirus, u odnosu na RH, za protekla 24 sata u Međimurskoj županiji je 5,38 posto što je manje nego proteklih dana. 7-dnevna i 14-dnevna incidencija broja oboljelih na 100.000 stanovnika približava se brojkama koje imaju države u okruženju, stoji u priopćenju.

U Krapinsko-zagorskoj županiji 136 novozaraženih, više od 1000 aktivnih

U Krapinsko-zagorskoj županiji novih je 136 osoba zaraženih koronavirusom, a aktivnih slučajeva više je od tisuću, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novih 136 pozitivnih na koronavirus najviše ih je s područja Krapine, 24, a dvoznamenkasti broj novih slučajeva ima i općina Desinić, 11.

Osam je novih zaraženih osoba iz Gornje Stubice, a po sedam iz Oroslavja i Pregrade te Bedekovčine i Krapinskih Toplica. Po šest novozaraženih imaju Zabok i Marija Bistrica te Tuhelj.

Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije trenutno je 1.022, navodi se u priopćenju.

U samoizolaciji je 700 osoba.

U Osječko-baranjskoj županiji 208 novooboljelih, prenamjenjuje se dvorana Gradski vrt

U Osječko-baranjskoj županiji u subotu je 208 novopozitivnih na koronavirus, preminuo je 70-godišnji muškarac, a uskoro će se opremiti i sportska dvorana Gradski vrt.

Iz županijskog Stožera Civilne zaštite navode da je, nakon 543 testiranih u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo, novooboljelih najviše iz Osijeka, njih 77. U Đakovu ih je 17, u Valpovu 12, u Čepinu osam, a u Ivanovcu šest. Po pet ih ima prebivalište u Donjem Miholjcu, Bilju i Višnjevcu, a po četiri u Tenji i Josipovcu.

Po tri novopozitivne osobe su iz Drenja, Đuđenovca, Gata, Ivanovaca, Marjančaca, Našica,Trnave, Petrijevaca i Vrbice, a po dvije iz Bizovca, Breznice Đakovačke, Darde, Ernestinova, Feričanaca, Ladimirevaca, Sarvaša, Semeljaca, Šaga i Širokog Polja. Po jedna novooboljela osoba zabilježena je u Antunovcu, Branjinom Vrhu, Čepinskim Martincima, Črnkovcima, Dalju, Đurđancima, Erdutu, Golincima, Koški, Laslovu, Livani, Mecama, Nardu, Rakitovici, Satnici Đakovačkoj, Strizivojni, Šljivoševcima i Zelčinu.

Trenutno je hospitalizirano 129 osoba oboljelih od Covida-19, od toga 13 u našičkoj bolnici, a 116 u KBC-u, od kojih je 21 osoba na respiratoru.

Preminuo je muškarac iz Osijeka, rođen 1950., a uz Covid-19, imao je i druge kronične bolesti, navode iz Stožera.

U samoizolaciji je 3.447 osoba. Policija je provela 27 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrđeno kršenje, dok je provjerom po dojavi građana utvrđeno kršenje mjere jedne osobe iz Osijeka.

Zbog sve veće popunjenosti bolničkih kapaciteta, na sjednici Stožera bilo je riječi o aktivaciji osječke sportske dvorane Gradski vrt. Kako navode, u ponedjeljak će se iz Logističkog centra Civilne zaštite u Bizovcu u dvoranu dostaviti oprema potrebna za vanbolničke kapacitete.

Za vikend je najavljen pojačan nadzor Državnog inspektorata, Civilne zaštite i policije nad ugostiteljskim objektima s obzirom na mnogobrojne najave „Halloween partyja“ koji nisu redovita ugostiteljska djelatnost, nego javna okupljanja koja su zabranjena.

Stožer apelira na građane da poštuju mjere kako bi odgovornim ponašanjem spriječili širenje zaraze. Pozivaju sugrađane koji će obilaziti groblja da se pridržavaju mjere obaveznog nošenja maske.

„Nošenjem maske i izbjegavanjem većih okupljanja možemo smanjiti mogućnost zaraze koronavirusom kao i prenošenje virusa na članove naših obitelji i prijatelje, osobito na starije i ugrožene skupine za koje ishod zaraze može biti tragičan. Time smanjujemo i opterećenje zdravstvenog sustava koji, osim za oboljele od Covida-19, i dalje skrbi za sve osobe kojima je potrebna liječnička pomoć“, poručio je Petar Lagator, načelnik županijskog Stožera.

U Varaždinskoj županiji 128 novozaraženih, nova lokacija za briseve

U Varaždinskoj županiji u subotu je 128 novih slučajeva zaraze koornavirusom, izvan službe bolnici ukupno je 134 djelatnika varaždinske bolnice, a uspostavljena je nova lokacija za uzimanje briseva.

Iz Županijskog stožera Civilne zaštite izvijestili su da su hospitalizirane četiri nove osobe, a još je jedna na respiratoru. Na bolničkom liječenju je ukupno 77 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 70 na kisiku, a sedam na respiratoru.

Zbog koronavirusa u Općoj bolnici Varaždin izvan službe je 134 djelatnika – 68 djelatnika je pozitivno, a dodatnih 66 djelatnika u mjeri samoizolacije.

Kako su 84 osobe otpuštene s kućnog liječenja, ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 723.

Iz varaždinskog županijskog Stožera civilne zaštite podsjećaju da se od danas brisevi uzimaju na novoj lokaciji, kod Arene Varaždin, po drive-in principu, svih sedam dana u tjednu, dvaput dnevno. Postojeće lokacije u krugu Opće bolnice Varaždin, za potrebe bolničkog sustava i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, nastavljaju s radom na dosadašnji način.

Sedmodnevni broj novih slučajeva na 100.000 stanovnika dostigao je brojku 400, priopćeno je iz Stožera.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 275 novooboljelih, jedna osoba umrla

Na području Splitsko-dalmatinske županije danas je 275 novooboljelih osoba pozitivno na koroanvirus, a jedan je muškarac umro, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Prema izvješću splitskog KBC-a, u protekla 24 sata umro je 74-godišnji muškarac koji je uz brojne komorbiditete bilo pozitivan na koronavirus.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba, 107 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 2198 osoba je u samoizolaciji.

U splitskom KBC-u na bolničkom liječenju je 66 covid pozitivnih osoba od kojih je osam na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 56 novozaraženih koronavirusom

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 24 osobe su izliječene, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Zaražena je 21 osoba iz Dubrovnika, osam ih je iz Metkovića, po pet iz Konavala, Župe dubrovačke i Ploča, po dvije iz Korčule i Trpnja, po jedna iz Blata, Opuzena, Orebića, Slivnog, Stona i Smokvice te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji. Ukupno je zaražena 31 osoba muškog spola te 25 ženskih osoba, a za njih 31 utvrđena je epidemiološka veza.
Među 24 izliječene osobe njih je 17 iz Dubrovnika, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Metkovića te po jedna iz Orebića i Vele Luke.
U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječe se trideset i dvije osobe, od kojih su četiri na odjelu intenzivne njege – dva na respiratoru, odnosno neinvazivnoj ventilaciji, a jedan na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji se nalaze 1167 osoba. Od jučer obrađeno je 196 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 19 417.
Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Zagrebačkoj županiji 117 novooboljelih

U posljednja 24 sata na području Zagrebačke županije zabilježeno je 117 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među novooboljelima je i troje korisnika doma za starije u Jakovlju.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Zagrebačkoj županiji trenutno je 1916 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u odnosu na jučer, 175 osoba je izliječeno.

Zagrebačka županija izvijestila je u priopćenju i da najveći broj novooboljelih, njih 22, s područja Velike Gorice, u Zaprešiću ih je 17, u Samoboru i Jastrebarskom je po 15 novooboljelih. U Svetom Ivanu Zelina ih je 12, a po sedmero u Ivanić-Gradu i Dugom Selu, dok druga mjesta bilježe manje brojeve novooboljelih.

Samoizolacija je propisana učenicima 13 razreda osnovnih te 3 razreda srednjih škola. Također, u domu za starije u Jakovlju su pozitivna 3 korisnika, a u tom domu traje epidemiološka obrada.

U Primorsko-goranskoj županiji 121 novozaražena osoba

U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod još 121 osobe, od 795 testiranih, doznaje se u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravila je 51 osoba, pa je u toj županiji sada aktivan 1051 slučaj Covida -19.

Udjel osoba pozitivnih na koronavirus u ukupnom broju testiranih je 15 posto, manje od jučerašnjeg, kada je taj udjel bio 22 posto.

Prema podacima iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, u toj bolnici liječi se 30 oboljelih od Covida-19.

Na Klinici za infektivne bolesti su 22 bolesnika sa srednje teškim simptomima, a u Centralnom respiracijskom centru je 8 bolesnika, od kojih tri osobe trebaju pomoć respiratora.

U Šibensko-kninskoj županiji 65 osoba novooboljelih, jedna osoba umrla

U protekla 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji 65 osoba je oboljelo od covid -19 infekcije, među njima sedmero korisnika Cvjetnog doma u Šibeniku, a jedna je osoba umrla, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima sedam je osoba s prebivalištem na području Šibenika, 16 osoba s prebivalištem na području Knina, 14 s područja Drniša, četiri iz Vodica, po dvije iz Rogoznice i Bilica, te po jedna osoba s područja Murtera i Tisnoga.

Također, zaražene je jedna osoba koja trenutno boravi na području te županije.

Umrla je žena starije životne dobi oboljela od covid-19 infekcije. 16 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 232 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 174 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 563 osoba.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 25 novooboljelih

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je 25 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o jedanaest osoba s područja grada Siska, pet osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Gline, dvije osobe s područja grada Kutine, dvije osobe s područja općine Popovača, jednoj osobi s područja grada Novske te jednoj osobi s područja općine Lipovljani.

U Karlovačkoj županiji zabilježeno je 46 novih slučajeva

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježeno je 46 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 1257 osoba.U samoizolaciji se nalazi 563 osoba.

U OB Karlovac se liječi 46 COVID pozitivnih pacijenata. U odnosu na jučerašnje izvješće, 2 novoprimljena i 1 otpuštena na kućno liječenje. Nitko nije na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 121 djelatnik OB Karlovac, od čega 100 zdravstvenih i 21 nezdravstveni djelatnik.

U OB Ogulin na COVID odjelu leži 17 pozitivnih pacijenata. U samoizolaciji se nalazi 51 djelatnik bolnice, od toga 18 pozitivnih.

U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je 79 novih slučajeva

U Koprivničko-križevačkoj županiji potvrđeno je 79 novih slučajeva bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, u skladu s dinamikom obrade rezultata, a epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 236 slučajeva bolesti COVID-19, a 31 osoba je ozdravila. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 663 slučajeva bolesti COVID-19.

Bjelovarsko-bilogorska županija – 45 novih slučajeva

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

29 novozaraženih osoba s područja je grada Daruvara, 10 novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 3 novozaražene osobe s područja su grada Grubišnog Polja, 2 novozaražene osobe s područja su općine Sirač i 1 jedna novozaražena osoba s područja je grada Garešnice.

18 novooboljelih osoba s područja grada Daruvara vezano je uz jedan privatni dom za starije i nemoćne osobe.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 602 osobe.

U protekla 24 sata jedna osoba preminula je s koronavirusom s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 307 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 36 novozaraženih osoba s područja županije.

Kod 5 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (3), Republika Slovenija (1), Mađarska (1)). Za 23 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Epidemiološka obrada je u tijeku za 8 osoba. Izliječeno je 21 osoba. Trenutno je 302 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 674 osoba.

Nažalost, tijekom današnjeg jutra, u Općoj bolnici Pula, preminula je jedna COVID-19 pozitivna osoba (1929. godište) sa značajnim kroničnim bolestima.

U Požeško-slavonskoj županiji 12 je novozaraženih.

U ovoj županiji trenutno je aktivno 158 slučajeva zaraze koronavirusom, 142 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 16 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 501 osoba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina