Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić: ‘Imamo 10.663 zahtjeva za naknadu za samoizolaciju’

Foto: snimka zaslona

U Hrvatskoj je u proteklih 24 sata potvrđen 61 slučaj zaraze koronavirusom, 12 osoba se oporavilo te je jedna osoba preminula, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite. Ukupan broj zaraženih u Hrvatskoj iznosi 1343 osobe.

U Americi je ukupno preminulo 12.722 ljudi. Najveća svjetska sila tako se približava dvjema najteže stradalim zemljama, Italiji (17.127 umrlih) i Španjolskoj (13.798).

22,50 sati

Trećina vanjskih suradnika u medijima ostala je bez svih poslova od početka krize zbog pandemije, 26 posto izgubilo je većinu poslova, a samo 16 posto freelancera u medijima zadržalo je poslove, pokazalo je istraživanje Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske.

“Dvije trećine anketiranih vanjskih suradnika, takozvanih freelancera, ostalo je bez svih, većine ili polovice poslova od početka krize izazvane pandemijom COVID-19. Alarmantno je da je gotovo trećina njih ostala bez svih prihoda. Samo 14 posto ispitanika uspjelo je zadržati većinu prijašnjih poslova”, stoji u priopćenju.

22,00 sati

“Prema današnjim statističkim podacima zatraženo su 10.663 naknade, bolovanja. Naravno, to su naknade koje će biti isplaćene ako se osiguranik ne razboli. Ako se razboli, odlazi na bolovanje. Ova naknada za samoizolaciju iznosi 4257 kuna, samoizolacija traje 15 dana, to je pola iznosa. Za HZZO je to 22,5 milijuna kuna na koje nismo računali”, kazao je ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić za Dnevnik Nove TV.

20,35 sati

Mediji navode kako su obitelji korisnika Doma za starije i nemoćne u Splitu koji je jučer evakuiran nezadovoljni reakcijom odgovornih ističući kako ih nitko nije obavijestio o evakuaciji.

S Jutarnjeg lista kontaktirali su obiteljsku liječnicu koja brine o zdravlju većine pacijenata iz Doma, pokušavajući doznati koliko dugo je znala da pojedini pacijenti imaju simtome koronavirusa i je li promptno reagirala.

“Nisam raspoložena za razgovor. Mogu vam samo reći da sam proteklih dana pokušavala dobiti epidemiologe oko situacije u domu, ali ih nisam mogla dobiti. Da to stoji, potvrđuju i ispisi s mog mobitela. Nisam raspoložena za razgovor. Teško mi je, rekla je Jutarnjem listu obiteljska liječnica dr. Belita Šurjak.

Dozvoljen je rad tržnica uz posebne mjere. Više pročitajte ovdje.

Radit će tržnice Dolac, Utrina, Jarun,  Prečko, Gajnice, Trešnjevka, Kvatrić,  Špansko, Volovčica, Dubec,  Trnsko, Botinec,  Vrapče, Sesvete i Kustošija te “drive-in” Zelena tržnica na Žitnjaku, u Slavonskoj aveniji 50A.

Na prostoru Zelene tržnice napravljene su sve predradnje kako bi se omogućila “drive-in” prodaja voća, povrća i cvijeća i za vozila s ciljem pomoći OPG-ovima ali i mogućnosti da građani mogu doći do domaćih proizvoda.

17,16 sati

Nakon što je objavljena informacija kako je ženska osoba zaražena koronavirusom jutros bila u poštanskom uredu u Zapruđu ispostavilo se, utvrdila je zagrebačka policija, da tome ipak nije tako. Prema navodima policije, ženska osoba koja je došla u Poštu susjeda je zaraženih osoba koje se nalaze u samoizolaciji, dok ona sama nije zaražena. Njezino upozorenje djelatnicima pošte da šalje dokumente drugih osoba koje imaju koronavirus očito je pogrešno shvaćeno te je nastala panika.

Nakon provedenih provjera PU zagrebačka izdala je priopćenje o ovom događaju.

“Vezano za događaj u pošti u Zapruđu izvješćujemo Vas sljedeće:

Danas, 8. travnja 2020. godine po zaprimljenoj informaciji da je nepoznata ženska osoba bila u prostoru pošte u Zapruđu kojom prilikom je navodno sama izjavila da boluje od korona virusa i da zbog toga dezinficiraju poštanski ured, na mjesto događaja upućeni su policijski službenici.

Daljnjim provjerama na terenu, kroz razgovor sa zaposlenicima pošte i drugim obavljenim razgovorima, ono što je utvrđeno je da je u prostor pošte oko 9 sati ujutro doista i došla ženska osoba kako bi predala doznake za bolovanje druge osobe koje je bilo potrebno poslati u njegovo poduzeće. Utvrđeno je da ona ne boluje od korona virusa, a papiri jesu od osobe koja je zaražena, međutim koja je upravo iza razloga da poštuje odluke Stožera civilne zaštite RH, strogo poštuje odluku i nalazi se u svom stanu te ne izlazi van tog prostora kako ne bi zarazio svoje sugrađane.

Žena koja je donijela doznake, njihova je susjeda koja vodi brigu o zaraženoj osobi i njegovoj obitelji, koji se svi nalaze u samoizolaciji poštujući sve preporuke Stožera. Navedene papire preuzela je prije tri dana, a prilikom predavanja tih doznaka zaposlenici u pošti s ciljem dodatnog samozaštitnog ponašanja, imala je ljudsku potrebu napomenuti da se radi o doznakama osobe zaražene Covidom-19, a što je krivo shvaćeno od zaposlenice u smislu da je ona zaražena.

U ovom se slučaju radilo o krivom shvaćanju dodatnog upozorenja koje je ženska osoba imala potrebu reći, iako je prethodno postupala u skladu sa svim uputama i preporukama kojima se smanjuje rizik od prenošenja zarazne bolesti te svojim ponašanjem nije odvela u opasnost nikoga od prisutnih u tom prostoru.”

15 sati

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu da će se u četvrtak vratiti još otprilike stotinu hrvatskih državljana iz Tirola.

“Sutra u večernjim satima očekujemo nastavak repatrijacije i dolazak četiri autobusa sa 90 do 100 hrvatskih državljana iz Tirola”, rekao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar kaže da se radi uglavnom o sezonskim radnicima “koji su usred pandemije ostali bez posla, kao i svi ostali nakon zimske sezone”. Tirol je zatvorio sva skijališta i hotele u borbi protiv širenja koronavirusa.

Grlić Radman je dodao da hrvatska diplomatsko konzularna mreža radi “predano, savjesno i odgovorno na pojedinačnim repatrijacijama jer hrvatskih državljana ima gotovo svugdje u svijetu”.

“Tu poglavito mislim na Australiju, Indiju, Kanadu, Novi Zeland, Filipine i Tajland.”

Ministar Grlić Radman rekao je da EU treba pomoći partnerskim zemljama u krizi koronavirusa u zdravstvenom i gospodarskom pogledu.

“Europa, kao i ostatak svijeta, od nas s pravom očekuje sustavnu i usklađenu reakciju na krizu”, rekao je Grlić Radman uoči videokonferencije Vijeća za vanjske poslove EU-a o mjerama protiv koronavirusa.

“Hrvatska kao predsjedajuća Vijećem EU-a u potpunosti je svjesna odgovornosti koju ima prema europskim građanima, ali i građanima partnerskih zemalja”, rekao je hrvatski ministar.

Naglasak videokonferencije bit će na pružanju pomoći partnerskim zemljama u zdravstvenom i gospodarskom pogledu te većoj suradnji sa zemljama jugoistočne Europe.

“Očekujem još jednu potvrdu međunarodne suradnje i pružanja potpore najranjivijim državama, državama Afrike i dijelovima Azije koji su najviše izloženi pandemiji”, rekao je Grlić Radman.

Šef hrvatske diplomacije ističe da “najviše možemo učiniti kada smo solidarni i vođeni idejom zajedništva”.

14,47 sati

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti predstavljene uštede i preraspodjele u državnom proračunu za nužne svrhe.

14,42 sati

U Španjolskoj je u srijedu drugi dan zaredom porastao broj preminulih od koronavirusa, izvijestilo je ministarstvo zdravstva, no ukupan trend smanjenja rasta zaraze se nastavlja, a vlast razmišlja o smanjivanju restriktivnih mjera nakon isteka izvanrednog stanja.

14,32 sati

Na židovski blagdan Pashu, znak sjećanja na biblijski egzodus iz ropstva u Egiptu, Izraelci obično izlaze iz svojih domova, no u srijedu je pooštrena karantena zbog koronavirusa te su ulice Jeruzalema i drugih gradova gotovo prazne prvog dana tjednog odmora.

14,31 sati

Europsko će gospodarstvo možda u 2020. trebati fiskalne mjere vrijedne do 1.500 milijardi eura kako bi se prevladala ekonomska kriza izazvana epidemijom Covida 19, kazala je ministrima financija eurozone Europska središnja banka (ECB) prema navodima neimenovanih izvora.

14,20 sati

Pretilost je veliki rizični faktor za ljude zaražene novim koronavirusom i Sjedinjene Države osobito su izložene zbog visoke stope pretilosti u toj zemlji, izjavio je u srijedu glavni francuski epidemiolog.

14 sati

Nacionalni krizni stožer izvijestio je da je u Hrvatskoj u posljednja 24 sata još 61 osoba zaražena koronavirusom. Ukupan broj zaraženih u Hrvatskoj sada iznosi 1343 osobe.

Dosad je testirano 13.125 ljudi. Ozdravilo je 179 osoba, a na respiratoru je 36 osoba, jedna više nego jučer. Jedna osoba je preminula u Splitu, izvijestila je Maja Grba Bujević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu.

Kod kuće se liječi 789 osoba, u samoizolaciji se nalazi 14.259 osoba.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je u srijedu da je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica po striktnim pravilima.

”Dobili smo zadnju potvrdu iz lokalnih stožera civilne zaštite da su pripravni za poseban način rada tržnica za vrijeme epidemije te je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica po striktnim pravilima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odluka stupa na snagu”, kazao je.

Božinović je pozvao umirovljenike da u najvećoj mjeri podižu mirovine na bankomatima. ”Molimo sve građane da u doba isplate mirovina odgode odlazak u poslovnice banaka i daju prednost starijim sugrađanima”, rekao je.

13,50 sati

U Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež evidentirana su dva zaposlenika pozitivna na koronavirus, jedan liječnik i jedna osoba iz tehničke podrške bolnici, izvijestio je u srijedu pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

“Imamo dva evidentirana bolesnika u našoj Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež – jedan liječnik i jedna osoba koja pripada tehničkom suportu bolnice”, rekao je Jeleč  na konferenciji za novinare zagrebačkog Stožera civilne zaštite.

13,45 sati

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković izjavila je u srijedu da je svih 49 štićenika splitskog Doma za starije, u kojem je potvrđena zaraza koronavirusom, zbrinuto i imaju odgovarajuću skrb, a zaposlenici koji su bili s njima su u samoizolaciji.

“Svih 49 štićenika splitskog Doma je zbrinuto i imaju odgovarajuću skrb, što je u ovom trenutku od izuzetne važnosti. Zaposlenici koji su bili s njima u kontaktu nalaze se u samoizolaciji dok se promišlja o tome da se ostatak zaposlenika testira”, rekla je Bedeković na konferenciji za novinare Stožera Splitsko-Dalmatinske županije

13,30 sati

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u srijedu da je od 49 evakuiranih štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne 10 pozitivno te da je testiranje učinjeno za sve, a rezultati će biti tijekom dana.

“Događaj je očekivan na neki način, došli smo ovdje utvrditi način postupanja za koji mislimo da je u ovom trenutku adekvatan. Kao ministar zdravstva tražit ću, ukoliko se ustanovi odgovornost bilo koga od zaposlenika da snosi adekvatne posljedice”, rekao je Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Tijekom noći je evakuirano 49 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe iz Vukovarske ulice od ukupno 318 te su zbrinuti u KBC Split. Najveći dio ima blaže tegobe, a dvoje ima srednje teške tegobe te zahtijevaju kisik. Nitko od bolesnika nije na respiratoru.

Prosječna dob je 86 godina, a 22 bolesnika imaju preko 90 godina. Učinjen je rendgen pluća, EKG te krvna obrada, te se postupa u preostalom djelu Doma za starije.

“Sretna okolnost je što je zahvaćen jedan kat, a ostali dijelovi su fizički odvojeni”, istaknuo je.

Svi oni djelatnici koji su bili na tom katu, određena im je mjera samoizolacije i bit će podvrgnuti testiranju, a bilo je još djelatnika koji nisu testirani jer nisu svi u samome Splitu. Razmišlja se i o testiranju svih ostalih djelatnika.

13 sati

Iz riječkoga Kliničkog bolničkog centra (KBC) preseljeno je dvoje pacijenata zaraženih koronavirusom u crikveničku Thalassotherapiju, gdje će se biti smješteni oboljeli s najlakšim simptomima koji prođu sve preglede na hitnom traktu riječkoga KBC-a.

Prvih dvoje pacijenata dovezenih u Thalassotherapiju zarazili su se tijekom putovanja zrakoplovom u Tursku, doznaje se od primorsko-goranskoga Županijskog stožera Civilne zaštite.

12,20 sati

U posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije (OBŽ) obavljeno je testiranje 118 pacijenata na koronavirus, od kojih su pet bila pozitivna (četiri iz Osijeka i jedna iz Belog Manastira), uz napomenu da su sve osobe bile u samoizolaciji, javlja osijek031.com. Ukupan broj oboljelih tako iznosi 101 osoba. U OBŽ je među oboljelima i liječnica. Riječ je o Ljiljani Perić, šefici tamošnje Klinike za infektologiju.

12,15 sati

Svih 50 štićenika Doma za stare i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu do ranog podneva su prebačeni u splitsku bolnicu gdje ih je dio završio na Klinici za infektologiju, a dio u Respiratornom centru, doznaje se u KBC Split.

12,10 sati

Pandemija prouzročena koronavirusom ispostavila je Bosni i Hercegovini još jedan od računa koje već gotovo dva i pol desetljeća plaća zbog svog nefunkcionalnog unutarnjeg ustroja, ocjena je medicinskih stručnjaka koju u srijedu prenose lokalni mediji.

12 sati

U Zadarskoj županiji tri su novozaražene osobe koronavirusom, među kojima i liječnica biogradske bolnice, te je sada ukupno 59 pacijenata pozitivnih na COVID-19, izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare u Zadru načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Šime Vicković.

11,50 sati

PredsjedniK HND-a Hrvoje Zovko osudio je postupanje policajca prema novinarki HRT-a, koji je prekinuo njezino javljanje uživo ispred Doma za starije i nemoćne u Splitu, istaknuvši da izvanredna situacija ne može biti izlika za neprihvatljivo ponašanje.

“Ovakva vrsta ponašanja je nedopustiva i ona se ne smije događati. Ne može nikakva izvanredna situacija biti izlika za ovakvu vrstu ponašanja”, kazao je Zovko u izjavi za Hinu.

Novinarki HRT-a Ivani Šilović tijekom njezinog razgovora uživo u utorak navečer policajac se obratio povišenim tonom zahtijevajući da se udalji, što je prekinulo njezin razgovor s ravnateljem splitskog Doma za starije i nemoćne Ivanom Škaričićem.

11,45 sati

Restoranima hrane Submarine, koji su početkom ožujka pokrenuli dostavu hrane timu zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, pridružio se i Wolt besplatnom dostavom, dok su kompanije Ina i Tifon akciju besplatne kave proširili na policajce i vatrogasce.

11,30 sati

Hrvatsko predsjedništvo EU-om zbog širenja covida-19 odgodilo je sastanak na vrhu između zemalja EU-a i zapadnog Balkana koji je bio planiran za 7. svibnja u Zagrebu.

Kako bi ograničili širenje pandemije covida-19 i ublažili njezine učinke, hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a odlučilo je odgoditi do 15. svibnja sve neformalne sastanke i konferencije koji su se trebali održati u Hrvatskoj, priopćilo je hrvatsko predsjedništvo.

U odluku je uključeno i odgađanje zagrebačkog samita.

11,10 sati

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su u Šibensko-kninskoj županiji u posljednja 24 sata, a riječ je o osobama koje su kontakti s ranije oboljelima i svi su povezani s kninskom bolnicom, priopćili su u srijedu iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

11 sati

Tržnica na Dolcu počela je danas raditi, uz sve propisane mjere vezane uz smanjenje širenja koronavirusa. Postavljeno je deset kućica iz kojih OPG-ovci prodaju svoje proizvode, a postavljaju se i klupe, koje su međusobno udaljene pet metara. Kupci ulaze u ograničenom broju uz obaveznu dezinfekciju ruku, a najviše ih na plohi smije biti sto. Opširnije OVDJE.

10,30 sati

Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je o tri nova slučaja koronavirusa u toj županiji. Radi se o bliskim kontaktima s već pozitivnim osobama u samoizolaciji, epidemiološki obrađenima i u vezi s događajima na sjeverozapadu Istre. Troje pacijenata je izliječeno, što čini ukupno petnaest izliječenih od Covida-19 u Istarskoj županiji.

10,10 sati

Zadarska županija ima tri nova zaražena na koronavirus. Riječ je o pacijentu, kolegici testiranoj pri povratku na radno mjesto i još jedan kontakt pacijentice Ortopedske bolnice Biograd. Ukupno je 59 zaraženih, a četiri osobe su na respiratoru. U Zadru se u utorak dogodila i nesreća kada je 39-godišnji pacijent zaražen koronavirusom pao kroz prozor bolnice. Operiran je i stanje mu je stabilno. Zadarska policija izdala je pet upozorenja zbog zadržavanja na otvorenim prostorima, a nije utvrđen nijedan novi slučaj kršenja mjera samoizoilacije.

10 sati

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu da su do utorka u ponoć za mjeru pomoći za očuvanje radnih mjesta zaprimljene prijave 94.000 poslodavaca za oko 550.000 zaposlenika, a novac će biti isplaćeni do 15. travnja, te kako smo uspjeli očuvati radna mjesta izbjegavši tako najcrnji scenarij.

9,15 sati

Na području Vukovarsko-srijemske županije u proteklih 24 sata evidentirane su tri novooboljele osobe, dvije s područja Vinkovaca i jedna iz Vukovara, pa je ukupno 29 osoba oboljelih od novog koronavirusa, priopćeno je u srijedu iz vukovarsko-srijemskog Stožera Civilne zaštite.

9 sati

SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić, čija je majka u splitskom Domu za starije i nemoćne u kojemu je potvrđena zaraza koronavirusom, izjavio je da su korisnici tog Doma već 15 dana ugroženi, a da se čekalo s objavom kako se ne bi pokvarila statistika.

“Istina je da 15 dana znate da su ljudi ugroženi! I čekali ste da vam se ne pokvari statistika. Majka mi je u tom domu i nikad nismo prekršili pravilo ni upute. Vama na dušu! Kako je Božinović rekao: ‘Nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi'”, napisao je u objavi na facebooku Ostojić.

8,45 sati

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak gost je Novog dana gdje govori o aktualnoj situaciji s epidemijom u Hrvatskoj.

“Dogodio nam se proboj virusa u Dom za umirovljenike u Splitu. Već nekoliko dana bilo je febrilnih bolesti među štićenicima na jednom katu. Epidemiolozi du dali na testiranje i svih 10 briseva je pozitivno. Osim njih još nekoliko štićenika ima blage simptome”, rekao je Capak.

Odlučili smo evakuirati štićenike i dezinficirati dom za ostale štićenike. Nismo znali da je nekoliko štićenika imalo temperaturu, rekao je.

“Nemam dovoljno informacija da donesem ocjenu kako se dogodila ova situacija. S obzirom da se radi o nepokretnim pacijentima, možda je netko od osoblja ili na neki drugi način je došlo do ovoga”, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

8,00 sati

Jedan od najpoznatijih svjetskih tenora, talijanski operni pjevač Andrea Bocelli pjevat će na Uskrs u praznoj milanskoj katedrali, slavnome Duomu, a koncert bi, kako stoji u najavi. trebao biti simbol ljubavi, zajedništva i iscjeljenja u doba koronavirusa i prenosit će se na internetu.

7,30 sati

Europska unija identificirala je lažne informacije o koronavirusu koje dolaze iz Rusije, rekla je potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova za njemačku agenciju dpa.

7,00 sati

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da bi izvanredno stanje u Srbiji zbog pandemije koronavirusa moglo biti ukinuto u roku od mjesec dana, ali je u međuvremenu najavio policijski sat tijekom cijelog vikenda u Beogradu i Nišu.

6,30 sati

Tajnik američke ratne mornarice Thomas Modly koji se našao na meti oštre kritike zbog upravljanja krizom nastalom nakon izbijanja zaraze na nuklearnom nosaču zrakoplova Theodore Roosevelt, podnio je ostavku.

6, 15 sati

Europski ministri financija, koji su u utorak popodne počeli video-konferenciju o pomoći gospodarstvu pogođenom koronakrizom, mogli bi raspravljati sve do ranih jutarnjih sati, što ukazuje na duboko neslaganje između članica EU-a.

6,00 sati

U tijeku je transport pedesetak štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u KBC Split – Križine, zbog deset osoba zaraženih koronavirusom, a na terenu to obavljaju naizmjenično dva tima KBC- a.

Korisnike Doma prevoze medicinski djelatnici odjeveni u skafandere, a na licima umirovljenika primjetni su strah, zabrinutost i neizvjesnost.

Petnaestak umirovljenika prethodnih dana imalo temperaturu

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je večeras kako je petnaestak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, doduše ne visoku, a prije dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno.

Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali liječnici.

“Sada je županijski Stožer civilne zaštite donio odluku da se korisnici prebace u bolnicu na Križine”, kazao je Škaričić.

Zaposlenici koji su bili u kontaktu s umirovljenicima na drugom katu, gdje ih se nalazilo ukupno pedeset, ići će u samoizolaciju kući, dok će 50 korisnika biti prebačeno na Križine. Epidemiološka služba će odmah nakon što završi transport umirovljenika dezinficirati drugi kat.

Sumnja da i par djelatnica Doma ima simptome

Škaričić je izrazio sumnju da par djelatnica Doma također ima simptome zaraze i priznao da su zbog cijele situacije u Domu šokirani.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je kako ga je Škaričić izvijestio da nije bilo kontakta štićenika s drugog kata s ostalim korisnicima Doma, a nada se da će zaraženi preboljeti koronvirus.

Ministar zdravstva Vili Beroš reka je za N1 kako se u Splitu “nažalost dogodilo ono što smo najmanje željeli, jer su starije skupine naših sugrađana najugroženije”.

U bolnicu se transportiraju polupokretni korisnici koji će već tijekom noći i jutra, ovisno kako budu stizali, biti testirani na Covid-19. Testiranje se očekuje i za nekoliko djelatnica koje su bile u kontaktu s umirovljenicima s drugog kata.

Još se ne zna kako su zaraženi

Još uvijek nije jasno kako su se korisnici zarazili s obzirom da već određeno vrijeme tamo nema posjeta. Pretpostavlja se da je koronavirusom zaražen netko od korisnika koji je bio na redovnom pregledu u bolnici.

Iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu večeras su poslali kratko priopćenje u kojem potvrđuju da je dio korisnika Doma za starije i nemoćne Split u smještajnoj jedinici u Vukovarskoj ulici pozitivan na koronavirus.

“U međusobnoj koordinaciji KBC-a Split, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i uprave Doma za starije i nemoćne odlučeno je da će biti smješteni u KBC-u Split na Križinama do konačne kliničke obrade i eventualne potvrde nalaza o broju zaraženih osoba na koronavirus. Više informacija iznijet ćemo sutra na press konferenciji tijekom prijepodneva”, poručili su iz Stožera.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr